Şampiy10
Magazin
Gündem

NATO’nun Türkiye zirvesi

NATO zirvesinde Ankara, her olaydan sonra ‘Türkiye’nin yanındayız’ mesajı veren NATO’ya, ‘Bu desteğin altını doldurun’ mesajı verdi. Türkiye, sınırda bilgi toplama ve istihbarat konusunda yakın işbirliği istedi.

ABONE OL
Vatan Haber

NATO Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi dün Polonya’nın başkenti Varşova’da başladı. Zirvedeki kararlar, Türkiye’nin müttefiklik ilişkileri açısından kritik önemde.

Polonya’daki NATO zirvesinde Ankara, her olaydan sonra ‘Türkiye’nin yanındayız’ mesajı veren NATO’ya, ‘Bu desteğin altını doldurun’ mesajı verdi. Türkiye, sınırda bilgi toplama ve istihbarat konusunda yakın işbirliği istedi.

Erdoğan’ın mesajları

NATO, Aralık 2015’te Türkiye’nin sınır güvenliği ile ilgili bir önlem paketi kabul etmişti. Ancak Türkiye’ye verilen destek mesajlarına karşın, Awacs gözlem uçakları ve konuşlandırılan Patriot sistemleri Ankara için Suriye sınırıyla ilgili güvenlik endişesini giderici olamadı.

Ankara, koalisyon güçlerinin Suriye sınırında IŞİD’e karşı daha etkin operasyon yapmasına katkı sağlarken, IŞİD’e karşı operasyonların daha güçlü olmasını istiyor. Deutsche Welle’nin haberine göre, diplomatik kaynaklar, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın NATO zirvesindeki görüşmelerinde “Suriye meselesinin geçiştirilemez olduğu net bir biçimde görülmeli. Daha kesin ve takvime bağlanmış bir hareket planına ihtiyaç var. Esad’lı-Esad’sız tartışması bir kenara bırakılmalı ve Suriye halkının istediği çözüm üretilmelidir. Ankara, önümüzdeki süreçte Esad’sız olsun diye de bir ısrarda olmayacaktır. Suriye halkı için iyi olan neyse, tavrını ondan yana alacaktır. Koalisyonun kafasındaki belirsizlikler ve sorular ortadan kalkmalıdır” mesajlarıyla ilerleyeceğini söylüyor.

NATO Zirvesi’ne katılan Cumhurbaşkanı Erdoğan, İngiltere Dışişleri Bakanı Philip Hammond ile sohbet etti.

Merkel ve Obama ile görüşecek

Cumhurbaşkanı Recep tayyip Erdoğan’ın, ABD Başkanı Barack Obama ve Almanya Başbakanı Angela Merkel ile ayrı ayır görüşmeler yapması bekleniyor. Görüşmelerde özellikle Suriye konusu ele alınacak. Alman Federal Meclisi’nin ‘Ermeni soykırımını’ tanıyan kararının ardından Ankara-Berlin arasında soğuk rüzgar esmişti.

NATO-AB işbirliği bildirisi

NATO ve Avrupa Birliği (AB) arasında hibrit tehditler, savunma sanayi, koordineli tatbikatlar, siber güvenlik ve deniz güvenliği alanlarında daha fazla işbirliği yapılmasını öngören ortak deklarasyon imzalandı. İmza töreni, Polonya’nın başkenti Varşova’da yapılan NATO Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi sırasında gerçekleştirildi. Deklarasyona NATO adına imzayı Genel Sekreter Jens Stoltenberg, AB adına ise AB Konseyi Başkanı Donald Tusk ile AB Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker attı. Stoltenberg, “Ne NATO ne de AB karşılaşan zorlukları tek başlarına ele alabilirler. Ancak beraber zorlu bir takımız ve vatandaşlarımızı koruyacak araçlara sahibiz” dedi. AB Konseyi Başkanı Tusk da AB ve NATO’nun aynı tehditlerle karşı karşıya olduğunu söyledi.

Rusya’dan NATO’ya askeri üs uyarısı

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Danışmanı Dmitri Peskov, NATO ile karşılıklı çıkarlara dayanan iş birliğinden yana olduklarını belirtti. Avrupa’da onlarca, Ortadoğu’da ise her gün yüzlerce insanın teröristler tarafından katledildiğini dile getiren Peskov, bu durumda “Rusya NATO için tehdit oluşturuyor” şeklindeki açıklamaların “absürt” olduğunu öne sürdü. Terörle mücadele konusunda Rusya ve NATO’nun bakış açılarının örtüşeceği bir durumda, iş birliği için ciddi sebep oluşacağını savunan Peskov, “NATO kendisine düşman imajı aramaya, Rusya sınırına yakın bölgelere yeni askeri üsler kurmaya devam ederse iş birliği için herhangi bir zeminin oluşturulması elbette zorlaşır. NATO ile karşılıklı çıkarlara dayanan iş birliğinden yanayız” şeklinde konuştu.

Obama: Ayrılık sorunsuz olacak

ABD Başkanı Barack Obama, İngiltere’nin Avrupa Birliği’inden ayrılma kararına ilişkin değerlelendirmede bulundu. İngiltere’nin AB’den ayrılma kararının belirsizlik yarattığını ve referandumun ardından İngiltere Başbakanı David Cameron ve Almanya Başbakanı Angela Merkel ile görüştüğünü belirten Obama, “İngiltere ve AB’nin pragmatik ve işbirliği içinde çalışacağından ve İngiltere’nin AB’den ayrılma sürecinin sistemli ve sorunsuz olacağından kesinlikle eminim” dedi. “Uzun süreli ve düşmanca” müzakerelerin hiç kimsenin yararına olmayacağı uyarısında bulundan Obama, İngiltere’nin AB’den ayrılma sürecinde sorunların en aza indirilmesinin önemine değindi. Bütünleşmiş bir Avrupa’nın siyasi ve ekonomik bir başarı olduğunu ve bu başarının korunması gerektiğine dikkati çeken Obama, Avrupa ülkelerinin ABD’nin en yakın müttefikleri olmaya devam edeceğini ve AB’nin ABD’nin vazgeçilmez bir ortağı olduğunu belirtti. İngiltere Başbakanı David Cameron da “Birleşik Krallık AB’den ayrılıyor olabilir ama AB’ye, Avrupa’nın savunma ve güvenliğine sırtımızı dönmüyoruz” dedi.

Diğer Haberler

  1. Bolu Dağı Tüneli ulaşıma açıldı: Yoğun kar yağışı devam ediyor
  2. Afyonkarahisar'da yolcu otobüsünün de karıştığı kazada 30 kişi yaralandı
  3. 99 depreminde çadırda okudu, Hatay'da çocuklara umut oldu! Pelin öğretmenin umut dolu hikayesi
  4. Bolu Dağı Tüneli ulaşıma kapandı
  5. Kars'ta 4 büyüklüğünde deprem! AFAD duyurdu
  6. Bakan Uraloğlu'ndan kar yağışlarıyla ilgili açıklama: Gerekli tedbirler alınmıştır
  7. İstanbul Boğazı gemi trafiği çift yönlü olarak askıya alındı
  8. 20 bin öğretmenin ataması yapıldı! Cumhurbaşkanı Erdoğan: Yeni bir eğitim anlayışını hayata geçiriyoruz
  9. Kardeşler arasındaki 'yüksek sesle müzik dinleme' kavgasını ayırmaya çalışan anne bıçaklanarak öldü
  10. Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Rus mevkidaşı Lavrov ile görüştü

© Copyright 2024

Gazete Vatan Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş.