‘Müzakereler sıkıntıya girer’
BM Suriye Temsilcisi Mistura’nın Cenevre müzakereleri kapsamında PYD ile temas hazırlığına Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın’dan tepki geldi: “Zaten sıkıntılı yürüyen Cenevre müzakereleri daha büyük sıkıntıya girer”
Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın; Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde düzenlediği basın toplantısında BM Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura’nın PYD ile Cenevre müzakereleri çerçevesinde temas kurma hazırlığına tepki göstererek, “PYD, YPG ve benzeri örgütlerin kendilerine bir meşruiyet alanı açmasına bizim izin vermemiz elbette mümkün değil. Böyle bir gelişme olması halinde zaten sıkıntılı bir şekilde yürüyen Cenevre müzakereleri daha büyük sıkıntıya girer ve bu, netice alıcı bir adım asla olmaz” dedi. Kalın, Cemil Bayık ile yapılan röportaj nedeniyle de BBC’ye tepki göstererek, “Terör örgütünü aklamaya yönelik çalışmaların gazetecilikle bir ilgisi yoktur. Bu, terör propagandasına verilmiş dolaylı bir destekten başka bir şey değildir” diye konuştu.
Amaç: Sınır güvenliği
Kalın, Türkiye’nin, Suriye’de terör örgütlerinden arındırılmış güvenli bir bölgenin kurulması konusundaki görüşünü yaklaşık 2,5 yıldır her platformda dile getirdiğini ve getirmeye devam ettiğini vurgulayarak tezin amacını, “Bir, kendi sınırımızı bir derinlik içerisinde güvence altına almak. İkincisi, buradaki bütün terör örgütlerini, DAEŞ’tir, PYD’dir, YPG’dir, her ne ise bunlardan arındırmak. Üçüncüsü, Suriyeli mülteciler ve vatandaşlar için, sadece mülteci diye de düşünmeyin çünkü bu bölgede de yaşayan on binlerce Suriyeli insan var, onlara bir güvenli bölge sağlanması” şeklinde sıraladı.
KİLİS GERGİNLİĞİ: ‘Bekleyecek halimiz yok’
“Kilis’e yönelik roketli saldırılara karşı farklı bir güvenlik konsepti geliştirilmesi planlanıyor mu? Bunların mobil cihazlar üzerinden atıldığı ve buna karşı hava operasyonu yapılmadan herhangi bir önlem alınamayacağı şeklinde yorumlar var. Bununla ilgili spesifik bir önlem söz konusu mu” sorusuna Kalın, şu yanıtı verdi: ”Orada yaklaşık 90 kilometreye 45-50 kilometre derinliği olan bir güvenli bölgenin kurulması, bizi bu tür saldırılardan, bu tür roket vesaire olaylarından da koruyabilecektir. Bu derinliğin sağlanması için de bir koordinasyon gerekiyor ama bunu bekleyecek halimiz yok. Biz Türkiye olarak kendi tedbirlerimizi sınırlarda almaya devam edeceğiz, bunları daha da artıracağız. Zaten bu tür olaylar olduğu zaman biliyorsunuz Silahlı Kuvvetlerimi derhal bunlara derhal karşılık veriyor. Operasyonel detaylara burada girmeyeceğim, bunun nasıl yapıldığı, yapılacağı konusunda ama özellikle o bölgelerde, o noktalarda bu tür hadiselerin tekrar yaşanmaması için gerekli tedbirleri almaya devam edeceğiz.”
BBC’ye: Bu teröre dolaylı destek
Kalın, Cemil Bayık’ın BBC’ye verdiği mülakatta, ABD ve İngiltere ile doğrudan temasın ötesinde bir diyalog içerisinde olduklarını söylediği belirtilerek, kendilerinde böyle bir bilginin olup olmadığı sorusuna, “Bu iddia daha önce de terör örgütü liderleri tarafından dile getirildi ve ilgili devletler tarafından reddedildi” dedi ve ekledi: “Burada ilginç olan şudur; bu terör örgütünün ne tür arayışlar içinde olduğunu, kimlerden medet umduğunu belki de açıktan veya gizli kimlerle ilişki içerisine girmeye çalıştığını göstermesi açısından dikkat çekici bir hususu. Basına verdikleri ve bugün de yansıyan beyanatlar çerçevesinde de şunun altını çizmek isteriz; bu tür terör örgütünü aklamaya yönelik çalışmaların gazetecilikle bir ilgisi yoktur. Bu, terör propagandasına verilmiş dolaylı bir destekten başka bir şey değildir.”