Mustafa Şentop'tan Kılıçdaroğlu açıklaması
TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Mustafa Şentop, CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nun Bahçeli ile görüşmesinden sonra ikna olacağını söyledi.
TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Mustafa Şentop, NTV canlı yayınında gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Şentop'un açıklamalarından öne çıkanlar şöyle: "İlk tur bize bir işaret veriyor. Sonuçların benzer şekilde ikinci turda da olacağından eminiz. Bu milletvekillerimizin vedikleri sözün arkasında durmalarıyla ilgili bir şey. 5 yıldır AK Parti böyle bir teklifin arkasında. Sadece baktık ve altına imza attık diye bir şey değil.
Şentop'un açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:
BAHÇELİ KILIÇDAROĞLU GÖRÜŞMESİ
Muhtemelen Kılıçdaroğlu'nun da bu görüşmeden sonra ikna olacağını düşünüyorum. CHP'nin yönelttiği eleştiriler teklifin muhtevasıyla ilgili değil. Teklifte olmayan bir şeyi var gibi gösteriyorlar. Teklifin muhtevasına bakılmamış. Bu bir rejim değişikliği değil. Somut gerekçelere dayanan bir itirazları yok. Ortada somut bir metin var. 3 veya 4'üncü maddede değişiklikle ilgili bir teklif yok, gündeme bile gelmedi. Üzerinde konuştuğumuz somut hale getirilmiş bir metin var.
ERKEN SEÇİM İDDİALARI
Ben onu değerlendirme yaparken gazeteci arkadaşlara söyledim. Türkiye'deki süreci değerlendirirken yapılmış bir değerlendirmeydi. 1. turdaki tablo ve ikinci turdaki beklenti bunu gereksiz hale getirdi. Aslolan bu teklifin geçmesi ve referanduma sunulmasıdır. Buna CHP'den bazı itirazlar geldi. Bu itirazları tuhaf bulduğumu söylemeliyim. Daha önce de benzer şeyler söylemiştim. Bunu bir tehdit olarak gören siyasetçinin bugün görevi bırakması gerekir. Seçimi böyle algılayan siyasetçi görevi bırakmalıdır. Bunu bir yoruma çevirmeye çalıştılar. Çok dinamik bir süreç. Seçim şartları şu anda Türkiye'de yok.
CUMHURBAŞKANI'NIN PARTİ ÜYESİ OLMASI
Anayasa hükümleri birbiriyle eş değer hükümlerdir. Cumhurbaşkanının herhangi bir siyasi partisiyle ilişkisinin yasağının kalkması da anayasa hükmüdür. Tarafsızlık biz de siyasi parti üyeliğine endekslenmiş durumda. Siyasi parti üyesiyle tarafsız olamaz üye ise taraflıdır... Eski cumhurbaşkanlarının siyasi tarafı yok muydu? Tarafsızlığı siyasi parti üyeliğiyle endekslemek yanlış. Başkanlık sistemlerinde yarı başkanlık sistemlerinde cumhurbaşkanı bir parti üyesidir.
Cumhurbaşkanı görevindeyken vekalet konusu onun takdiriyle olacak bir şey. Bu vekalet meselesi ilk kez konuşulmuyor. Cumhurbaşkanı ile hükümet arasında ciddi krizlerin olduğu dönemler oldu. (Fesih yetkisi) Burada bazı şartlar gerçekleşirse Meclis'i fesih yetkisi var. Bugün fesih ederse kendi görevi sona ermiyor. Bizim önerdiğimiz modelde ise Meclis'i feshettiği takdirde kendi görevi de sona eriyor. Bunu hangi cumhurbaşkanı neden yapsın ki? Kendi süresini kısaltacak bir adımı cumhurbaşkanı atmaz.
TEK ADAM ELEŞTİRİLERİ
Bu eleştirileri cehalet olarak görüyorum. Cumhurbaşkanının kararnameleri kanun hükmünde değil. Bir takım sınırlamalar getirildi. Cumhurbaşkanı kararnamesinde sadce yürütme yetkisinin kullanılmasına yönelik bir yetki veriyoruz. Kanunla düzenlenecek yerlerde kararname çıkartamayacak. Parlamento bir konuda kanun çıkartmışsa o konuda kararname çıkartamaz demişiz. Bir kanun var bir de kararname varsa kanun uygulanır diyoruz.
Yürütme ve yasama tek elde toplanacak diyorlar. Bugünkü sistemde bu nasıl olacak? Bugünkü sistemde yasama ve yürütmenin tek elde toplanması mecburiyet zaten."