Müslümanlar İrlandalılar'ın yerini aldı
Londra'daki bombalama olayları namı diğer 7/7'den sonra kentte ne değişti? Avrupanın en özgür ve demokratik başkenti Londra Müslümanlar'ın lanetlendiği bir kent mi oldu? İrlandalılar'ın yıllar önce IRA saldırıları sırasında karşılaştıkları tepkileri ve ayırımcılığı şimdi de Müslümanlar mı yaşayacak?
Londra'daki bombalama olayları namı diğer 7/7'den sonra kentte ne değişti? Avrupanın en özgür ve demokratik başkenti Londra Müslümanlar'ın lanetlendiği bir kent mi oldu? İrlandalılar'ın yıllar önce IRA saldırıları sırasında karşılaştıkları tepkileri ve ayırımcılığı şimdi de Müslümanlar mı yaşayacak? İşte kentte yaşanan değişim:
'Bize bir şey olmaz'
Londra'nın göbeğindeki Regent Street Parkı'nda bulunan camide ikindi namazı kılınıyor. Ezan sesi bomba şokunu atlatmaya çalışan İngilizler'in toplandığı publara kadar yayılıyor. 42 yaşındaki Ahmet Raşit'i camiye giderken yakaladım. Bir süpermarkette çalışıyor. 30 yıldır İngiltere'de yaşıyor. Bombadan sonra ne hissettiğini sordum "İngilizler Müslüman düşmanı değil, bizim için bir şey değişmez" dedi.
'IRA zamanı çok çektim'
Liam ise Belfast'ta doğan safkan bir İrlandalı. IRA teröründen kaçıp Londra'ya gelmiş. Thatcher döneminde IRA bombalarının en yoğun olduğu günleri Londra'da yaşamış. Bir İngiliz'den hiç farkı yok Liam'ın ama İrlandalı olarak bombalanan bir şehirde yaşamanın tüm sıkıntılarını tatmış. Nasıl mı? Sokakta hiç konuşamamış. "Kör olası dilim. Ne zaman ağzımı açıp konuşsam daha ilk cümlede İrlandalı olduğum anlaşılıyordu" diyor Liam ve şöyle devam ediyor "Herkes bana terörist gözüyle bakıyordu. Karakolda bile İrlanda şivem yüzünden dayak yedim o günlerde. Eskiden yaşadıklarımı şimdi sakallı ve türbanlı olanlar yaşıyor."
'Sakalımı keseceklerdi'
Rahman ise Kuzey Londra'da bir dönercide çalışıyor. "Ulusal Cephe" adlı Nazi partisi üyelerinin karargahı Tower Hamlet'de oturuyor. Rahman Londra saldırısından sonra yaşadıklarını şöyle anlatıyor: "Gece eve giderken yolda beş kez saldırıya uğradım. Sakalımı zorla kesmekle tehdit ettiler. Karakola şikayet ettim polisler berbere gitmemi önerdi. Tansiyon çok yüksek. Geceleri döner bıçağım yastığımın altında uyuyorum"
21 yaşındaki Mısırlı Ebubekir tek kelime İngilizce bilmiyor. Tercüman aracılığıyla konuştum. İnşaatta beraber çalıştığı İngilizler'in söylediklerini anlamıyor ama el kol işaretlerinden pek hoş şeyler söylemediklerini tahmin ediyor. Bombadan sonra elleriyle boğaz kesme işareti yapanların sayısı çoğalmış.