Mühürlenen Kürtçe okul için resmi başvuru
.
DİYARBAKIR’da Kürtçe eğitim verileceği belirtilen ve valilik kararıyla mühürlenen Ferzad Kemanger Okulu için Valilik ve İl Milli Eğitim Müdürlüğü’ne resmi başvuru yapıldı.
Diyarbakır’ın merkez Bağlar İlçesi’nde açıldıktan sonra valilik kararıyla mühürlenen ve olaylara neden olan Kürtçe eğitim verecek Ferzad Kemanger Okulu için bugün resmi başvuru yapıldı. HDP Kars Milletvekili Mülkiye Birtane, DBP İl Başkanı Zübeyde Zümrüt, Kurdi-Der Genel Başkanı Sebahattin Gültekin ve Eğitim-Sen Şube Başkanı Yıldırım Arslan’dan oluşan heyet bugün Diyarbakır Valiliği ve İl Milli Eğitim Müdürlüğü’ne giderek Kürtçe okul için resmi başvuru yaptı. Başvuru Kurdi-Der tüzel kişiliği üzerinden yapıldı.
Eğitim-Sen Şube Başkanı Yıldırım Arslan, Vali Yardımcısı Mehmet Demir ve İl Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Metin Direk’le görüştüklerini belirterek şunları söyledi:
"Yaptığımız görüşme olumlu bir görüşmeydi. Özellikle görüşmemizin içeriğinde okullara bu şekilde yöneltilmesini doğru bulmadığımızı paylaştık. Bizim bu noktada insani bir talebimizin olduğunu paylaşarak hazırladığımız metni valilikle paylaştık. Buna bağlı kalarak bir süreci yürütüyoruz. Görüşmede altını çizdiğimiz çok dilli, çok kültürlü, cins ve inanç özgürlüğünü kapsamayan, eğitim ve öğretimde asimilasyoncu politikalar nedeniyle anadilinde parasız ve zorunlu eğitim-öğretim görme hakkıyla ilgili velililerin talebinin bu noktada işlendiği, şekillendiği bir dilekçeyi paylaştık valilikle. Açıkçası çok olumlu karşıladılar. Hem Vali Yardımcısı Mehmet Bey, İl Milli Eğitimden Metin Direk de oradaydı. Kendileri bunu alıp işleyeceklerini ve Bakanlıkla da gerekli görüşmeler, diyaloglar yapıldıktan sonra özellikle bu sürece yönelik olumlu bir yöntem izleneceği yönünde bazı beklentilerini onlar da paylaştılar. Bu konuda resmi görüşmeler büyük ihtimalle valilik üzerinde de yürütülecek. Sayın Vekilimizin ifadesi üzerine meclis boyutuyla bu konun yasal çerçevesi, yasal düzlemi de çerçevelenecek. Çünkü 222 sayılı İlköğretim ve Eğitim Kanunu buna müsaade etmiyor. 42’inci madde buna müsaade etmiyor. Yine yabancı diller eğitim ve özel okullarda eğitim statüsü bu alan dışındadır. Talebimiz nettir, açıktır. Okul öncesi ve ilköğretim de herkesin anadilinde parasız, zorunlu eğitimin oluşması yönünde yasal bir düzenlemenin, yasal bir çerçevenin oluşmasıdır. Görüşmeler olumlu geçti. İnanıyorum bundan sonra kamuoyu bu noktaya doğru bilgilendirecek ve bu süreçle ilgili pozitif adımların atılacağını bekliyoruz ve düşünüyoruz. Kurdi-Der tüzel kişiliği üzerinden başvuru yapıldı. Kurdi-Der’in tüzüğünün 3’üncü maddesinde okul açma yetkisi olduğundan kaynaklı bu süreci resmi anlamda onlar üzerinden yürütüyoruz."
Resmi başvurunun sadece Diyarbakır’daki okul için yapıldığı, Şırnak’ın Cizre ile Hakkari’nin Yüksekova ilçelerindeki okullarla ilgili başvurusunun ise valilikten gelecek yanıta göre yapılacağı belirtildi.