'MİT, o raporu beğenmedi'
Faili meçhul cinayetler soruşturmasında ifade veren Başbakanlık Teftiş Kurulu Başkanı Kutlu Savaş, hazırladığı Susurluk Raporuna MİT'in itiraz ettiğini açıkladı.
Faili meçhul cinayetlerle ilgili Ankara'da devam eden soruşturma kapsamında ifade veren dönemin Başbakanlık Teftiş Kurulu Başkanı Kutlu Savaş, hazırladıkları Susurluk Raporuna MİT'in itiraz ettiğini açıkladı.
Gazeteport'un haberine göre, Savaş savcılık ifadesinde '' Raporun bir nüshası da Milli İstihbarat Teşkilatına verildi. MİT rapora bazı itirazların olduğunu, Başbakan’a iletti, ben o itiraz yazısını gördüm'' dedi.
MİT'İN İTİRAZ NOKTALARI
3 Kasım 1996'da meydana gelen ve İnterpol tarafından aranan Abdullah Çatlı ile sevgilisi Gonca Us ve Emniyet Müdürü Hüseyin Kocadağ'ın ölümü, DYP Şanlıurfa milletvekili Sedat Bucak'ın da yaralanmasıyla sonuçlanan trafik kazası sonrası ''Devlet-Mafya-Siyaset'' ilişkileri ortaya dökülmüştü.
Dönemin Başbakanı Mesut Yılmaz da Başbakanlık Teftiş Kurulu Başkanı Kutlu Savaş'ı olayı araştırmakla görevlendirmişti. Savaş'ın hazırladığı 120 sayfalık raporda, MİT'in bazı faaliyetleri eleştirildi. MİT bu rapora, Başbakanlığa gönderdiği bir bilgi notu ile itiraz etti. MİT'in itirazlarının şu noktalarda toplandığı öğrenildi:
MERCEDES OPERASYONU: Suriye'de Öcalan'a yönelik gerçekleşen operasyonun raporda yer alması Türkiye'yi zor durumda bırakabilecek niteliktedir. Devlet sırrı olan bu konunun rapora detayları ile aktarılmasının izahı yoktur.
GİZLİ SERVİSLER: Devlet sırrı olması gereken CIA ve MOSSAD ile temasların raporda yer alması, devlet ciddiyeti ile ne denli bağdaşabileceği tartışılır niteliktedir. Türkiye'nin menfaat ve politikaları doğrultusundaki ilişkilerin önemi açıktır.
DİĞER OPERASYONLAR: Emniyet, Jandarma ve TSK'nın, yurtdışında operasyonlara yöneldikleri iddiası, güvenlik güçlerinin itibarını zedeleyebilecek hususlardır. Bu bilgiler, pek çok olayın Türkiye'ye mal edilmesi ve provokasyonlara açık bir zemin oluşmasına yol açar.
AZERBAYCAN İLİŞKİLERİ: Ö. Lütfü Topal'ın Azerbaycan ve Türkmenistan'da devlet kademelerine uzanan ilişkilerinin açıklanması, siyasi ve ekonomik çıkarlarımızı zedeler. Azerbaycan olaylarının yansıtılması ülke menfaatlerine katkı sağlamaz.
ÇATLI'NIN EYLEMLERİ: ASALA'ya karşı 1982-1984 arasında gerçekleştirilen eylemlerin açıklanması, Türkiye'nin imajı, Türkiye-Ermenistan ve Fransa ilişkileri açısından uygun olmamıştır ve Türkiye aleyhine kullanılabilecek nitelik taşımaktadır.
YURTDIŞI EYLEMLER: Gerçek olup olmadığı bilinmemekle birlikte, Yunanistan/Lamia Kampı'na saldırı, orman yangınları, Girit ve Rodos'taki patlamalar, Bulgaristan ve Romanya'da PKK'lılara ait işyerlerinin bombalanması gibi hususların, iddia düzeyinde bile raporda yer alması, bu ülkelerce istismar edilebilecek niteliktedir.
HUKUK DEVLETİ: Rapordaki "Her ülkenin kendi menfaatleri için illegal faaliyetlerde bulunması tabiidir. Bu metotlar uygulanmış, halen de uygulanmaktadır''şeklindeki tespiti, hukuk devleti ilkeleri çerçevesinde savunmak mümkün değildir.
ALEYHTE BİLGİ: Rapordaki telefon dinlemeleri, resmi yazışmalar ve banka kayıtları MİT'in aleyhine kullanılacak şekilde seçilmiş, 'Yeşil'' kod adlı Mahmut Yıldırım'ın da sadece MİT ile olan ilişkisine yer verilip, diğer eylem ve bağlantıları gizlenmiştir.