Şampiy10
Magazin
Gündem

MİT’e 'TIR' düzenlemesi!

MİT kanunu 30 yıl sonra değişiyor... “TIR” düzenlemesi geliyor...

ABONE OL
VATAN ANKARA

MİT’le ilgili ihbarlarda savcı, önce MİT’e danışacak, konu MİT’le ilgiliyse hiçbir işlem yapmayacak. MİT’e yurtdışı operasyon yetkisi de veren tasarıya göre MİT Müsteşarı Yargıtay’da yargılanacak...

Milli İstihbarat Teşkilatı’nın (MİT) 1 Ocak 1984’te çıkan yasası, 30 yıl sonra değişiyor. Paralel yapı ve TIR olaylarına ilişkin düzenlemelerin de yer aldığı yasa teklifi, MİT’e yurtdışı operasyon yetkisi verilmesi, Milli İstihbarat Koordinasyon Kurulu’nun MİT Müsteşarı değil Başbakan veya atayacağı bakan tarafından yönetilmesi, devlet güvenliği ile ilgili konularda Bakanlar Kurulu’-nun karar vermesi gibi önemli düzenlemeleri içeriyor. AK Parti Niğde Milletvekili Alpaslan Kavaklıoğlu ile Çankırı Milletvekili İdris Şahin imzasıyla verilen kanun teklifi, dün akşam TBMM Başkanlığı’na sunuldu.



Yeni yasa neler getiriyor?

- Bakanlar Kurulu, MİT’e dış güvenlik, terör ve milli güvenliğe ilişkin konularda görev verebilecek.

- MİT dış istihbarat, milli savunma, terörle mücadele ve uluslararası suçlar ile siber güvenlik konularında her türlü teknik istihbarat ve insan istihbaratı usul, araç ve sistemlerini kullanmak suretiyle bilgi, belge, haber ve veri toplayacak.

- İstihbarat kapasitesini artırmak için yabancı istihbarat teşkilatlarının kullandığı usul, yöntem, imkan ve kabiliyetleri ile teknolojik gelişmeleri takip edecek, uygun görülenleri temin edecek.

- Kamu kurum ve kuruluşları, kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları, Bankacılık Kanunu kapsamındaki kurum ve kuruluşlar ile diğer tüzel kişiler ve tüzel kişiliği olmayan kuruluşlardan bilgi, belge, veri ve kayıtları alınabilecek, arşivlerinden, elektronik bilgi işlem merkezlerinden ve iletişim yapısından yararlanılabilecek, elektronik bilgi işlem merkezlerinden ve iletişim alt yapısından yararlanılabilecek.

- Milli İstihbarat Koordinasyon Kurulu MİT Müsteşarı Başkanlığında değil, Başbakan veya uygun göreceği bir bakan başkanlığında toplanacak. Kurulun sekreterya hizmetini MİT Müsteşarlığı yürütecek. Başbakanın talebi üzerine her zaman olağanüstü toplanabilecek.

Yalan makinesine izin...

- MİT Müsteşarı veya yardımcısının onayıyla yurtdışında veya yabancılar tarafından gerçekleştirilen iletişim ile ankesörlü telefonlarla yapılan iletişim ve MİT mensuplarının, MİT’te görev almış olanların veya görev almak üzere başvuranların iletişimi tespit edilebilecek, dinlenebilecek, sinyal bilgileri değerlendirilebilecek, kayda alınabilecek.

- MİT’te görev alan veya alacak kişilerin güvenilirliklerini ve uygunluklarını belirlemek için yalan makinesi uygulaması dahil test teknik ve yöntemler kullanılabilecek.

- Üstün başarı gösteren MİT personeline madalya verilebilecek.

Siber casuslarla mücadele

- Yabancı unsurların ülkenin ve vatandaşların iletişim güvenliğini tehdit eden faaliyetlerinin engellenmesine yönelik çalışma yapabilecek.

İmralı düzenlemesi de var

- MİT mensupları görevlerini yerine getirirken, ceza ve infaz kurumlarındaki tutuklu ve hükümlülerle önceden bilgi vermek suretiyle görüşebilecek, terör örgütleri dahil milli güvenliği tehdit eden bütün yapılarla irtibat kurabilecek.

- Milli güvenliğin ve ülke menfaatinin gerektirdiği hallerde yerli ve yabancı her türlü kurum ve kuruluşve kişilerle doğrudan ilişki kurulabilecek, uygun koordinasyon yöntemleri uygulanabilecek.

Yargılama nasıl olacak?

- Cumhuriyet Savcıları, MİT görev ve faaliyetleri ile mensuplarına ilişkin herhangi bir ihbar veya şikayet aldıklarında veya böyle bir durumu öğrendiklerinde, MİT ile temasa geçecekler. Konunun MİT’in görev ve faaliyetlerine ilişkin olduğunun anlaşılması veya belgelendirilmesi üzerine adli yönden başka işlem yapılmayacak, herhangi bir koruma tedbiri uygulanmayacak.

- İsimsiz, imzasız, adressiz yahut takma adla yapılan, delilleri ve dayanakları gösterilmeyen ihbar ve şikayetler işleme konulmayacak.

- MİT mensuplarının görev suçlarına ilişkin yargılamaları yapmaya HSYK tarafından belirlenen Ankara ağır ceza mahkemesi yetkili olacak. Ancak MİT Müsteşarı hakkındaki yargılama Yargıtay’da yapılacak.

- Aynı konuya ilişkin yeniden soruşturma açılamayacak.

Belge yayınlayana 12 yıl

- MİT’in görev ve faaliyetlerine ilişkin bilgi ve belgeleri, yetkisiz olarak alan, temin eden, çalan, sahte olarak üreten, bunlar üzerinde sahtecilik yapan, bunları yok eden, tahrip eden veya geçici de olsa tahsis olundukları yerden başka yerlerde kullanan kişiye 4 yıldan 10 yıla kadar hapis cezası verilecek.

- Bu kapsamdaki bilgi ve belgelerin, radyo, tv, internet, sosyal medya, gazete, dergi, kitap ve diğer tüm medya araçları ile yayımlanması, yayılması veya açıklanması halinde süreli veya süresiz yayın sahibi, eser sahibi, muhabir, yazar, sorumlu müdür, yayımcı ve basımcı ile yayanlar hakkında 3 yıldan 12 yıla kadar hapis verilecek.

Diğer Haberler

  1. BAE yardım istedi! Hahamın katilleri MİT ve emniyetin operasyonuyla İstanbul'da yakalandı
  2. Mersin'de kuru yük gemisi yan yattı! Personel tahliye ediliyor
  3. Cumhurbaşkanı Erdoğan, EBRD Başkanı Basso'yu kabul etti
  4. Yasadışı bahis soruşturmasında yeni gelişme! Serdar Ortaç'ın ev hapsi kararında değişiklik
  5. Bakan Güler'den F-35 açıklaması: KAAN’ı görünce düşünceleri değişti
  6. Eğitime kar engeli! İller belli oldu
  7. Yenidoğan çetesi davası devam ediyor! Mahkeme başkanının sorusuna pişkin yanıt
  8. Dışişleri Bakanı Hakan Fidan'dan dünyaya mesaj: Adalet yerini bulmazsa kuşaklar arası kırılmalara yol açacak
  9. Narin Güran cinayetinde yeni gelişme! Nevzat Bahtiyar'ın aracının olay günü görüntüleri kamerada
  10. AK Parti Grup Başkanvekili Özlem Zengin: Bahçeli'nin açıklamaları kıymetli ve önemli

© Copyright 2024

Gazete Vatan Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş.