MİT’e gizli saklı yok!
.
Yeni tasarı ile MİT, kimin bankada ne kadar parası, borcu ve kredi yükü olduğunu bile öğrenecek, internette hangi siteleri ziyaret ettiğinin bilgisini de alabilecek...
Hükümetin Meclis’e sunduğu yasa teklifine göre MİT akla gelebilecek her türlü bilgi, belge, veri, kayıt ve arşiv belgelerini istediği resmi veya özel tüm kurum ve kuruluşlardan alabilecek.
Buna göre bankalar, finans kuruluşları, tapu, vergi daireleri, özel şirketler, dernekler, sendikalar hatta siyasi partiler bile MİT’in istediği bilgi ve belgeyi hemen vermek zorunda olacak.
Teklif yasalaştığında bütün vatandaşların banka hesaplarındaki hareketler, sağlık bilgileri, tapu dairelerindeki kayıtları, hangi otelde kaldığı, nerelere gittiği gibi bilgilere bile MİT kolayca ulaşabilecek. Böylece MİT; siyasetçiler, milletvekilleri, gazeteciler, polisler, askerler, bürokratlarla birlikte tüm vatandaşların bütün kişisel bilgilerine ulaşabilecek.
- İNTERNET BİLGİLERİNİ DE ALACAK: Teklifle hiçbir kurum MİT’den bilgi belge saklayamayacak. Buna yeni internet yasası ile kurulan Erişim Sağlayıcılar Birliği ve TİB de dahil. Buna göre MİT, herkesin hangi siteye girdiği, ne kadar kaldığı, kimlerle iletişime geçtiği gibi bilgileri içeren internet trafik bilgilerini de birlikten alabilecek. Ayrıca GSM şirketlerinin yasa gereği 5 yıl tutmak zorunda olduğu kimin kimi aradığı, ne kadar süreyle konuştuğu, kime mesaj çektiği gibi detay kayıtları da kolaylıkla MİT tarafından elde edilecek.
- SORUŞTURMALAR MİT’E AÇIK: Teklifle MİT, devlete karşı işlenen suçlar ile darbe, darbe teşebbüsü, örgüt üyeliği gibi suçların yanı sıra casusluk suçlarından yürütülen tüm soruşturma ve davalardaki bilgi ve belgelerin örneğini alabilecek. Böylece Ceza Muhakemesi Kanunu’ndaki “hazırlık soruşturmalarının gizliliği” ilkesi böylece MİT’e karşı geçerli olmayacak.
- KOZMİK ODALAR AÇILACAK: Yasada MİT’in ulaşabileceği bilgi-belge konusunda herhangi bir istisna yer almadığı için devletin diğer istihbarat kurumları ile askerin gizli bilgi-belgelerine de MİT ulaşabilecek. Bugüne kadar ancak mahkeme kararıyla arama yapılabilen kozmik odalar da böylece MİT’e açılacak.
- SINIRSIZ DİNLEME YETKİSİ: Teklifte yer alan “MİT, telekomünikasyon kanallarından geçen dış istihbarat, milli savunma, terörizm ve uluslararası suçlar ile siber güvenlikle ilgili verileri toplayabilir” hükmü de telefon ve internet başta olmak üzere bütün iletişime ilişkin verilerin MİT tarafından toplanabilmesine izin veriyor. Teklifte açıklık olmamakla birlikte bu hükmün “telefon dinlemeleri” için de kullanılabileceği yorumlarına neden oldu.
- BİLGİ VERMEYENE CEZA: MİT’in istediği bilgi ve belgeleri vermeyen kişilere 2 yıldan 4 yıla kadar hapis verilecek. Hiçbir kurum ve kuruluş, kendi yasası veya diğer yasalardaki hükümleri ileri sürerek bilgi-belge vermekten kaçınamayacak. Bilgi-belge vermek durumunda kalanların ilerde yargılanmayacaklarına ilişkin yasal güvence vermek için de teklife, “Bu kanunda MİT’e verilen görev ve yetkiler çerçevesinde yapılan her türlü talep öncelikli olarak yerine getirilir, bu talepleri yerine getirenlerin hukuki ve cezai sorumluluğu doğmaz” hükmü konuldu.
- ANAYASA GİBİ ÜSTÜN KANUN: Teklife konulan bir madde de MİT Kanunu’nun diğer kanunlardan daha üst bir kanun olarak düzenliyor. Teklifte yer alan, “Bu Kanun ile diğer kanunlarda aynı konuyu düzenleyen farklı hükümler bulunması halinde bu Kanun hükümleri uygulanır” hükmüne göre kişisel verileri, özel hayatın gizliliğini ve iletişim özgürlüğünü koruyan diğer kanunlardaki hükümler MİT Kanunu karşısında geçersiz olacak.