MHP’den Türkeş’e mahkeme yolu
.
MHP, partiye ihtarname çeken Tuğrul Türkeş’e mahkemeyi adres gösterdi. MHP Merkez Disiplin Kurulu’ndan ‘Türkeş’in itirazının yerinde görülmediği’ kararının çıkması halinde yargı süreci başlayacak
MHP, partiden ihraç edilme kararına itiraz ederek savunma hakkının elinden alındığı gerekçesiyle ihtarname çeken Başbakan Yardımcısı Tuğrul Türkeş’e mahkemeyi adres gösterdi. Türkeş, kendisiyle ilgili ihraç kararı veren MHP’ye ihtarname göndermiş ve Merkez Disiplin Kurulu toplanmadan ihraç kararı alındığını, ayrıca görevi anayasal ve milli olduğu için kabul ettiğini, yasadışı bir suç örgütüne katılmadığını ifade etmişti. Türkeş ayrıca ihtarnamede kendisine ihraç tebligatının ulaşmadığını, bunu haricen öğrendiğini ifade etmişti.
‘Kahin gibi biliyor’
MHP Genel Sekreteri İsmet Büyükataman, Türkeş’in ihracının tüzük ve kanunlara uygun bir şekilde hayata geçirildiğini, kendisinin gündemde kalmak için bu tür tevatürler peşinde koştuğunu söyledi. Türkeş’e bir cevap vermelerinin sözkonusu olmadığını, itirazlarının hukuki dayanaktan yoksun olduğu için yok hükmünde kabul ettiklerini dile getiren Büyükataman, “Merkez Disiplin Kurulu ihraç kararına ilişkin gerekçeli kararını henüz tamamladı. Kendisine bu gerekçeli karar ulaşacak. Daha kendisine gelmeyen gerekçeli kararda ne yazdığını kahin gibi nereden biliyor. Disiplin Kurulumuz yapılan itirazı mutlaka değerlendirecek ve gereken kararı verecektir. Bundan sonra zaten mahkeme süreci başlayacaktır” diye konuştu.
MHP Merkez Disiplin Kurulu Başkanı Halil Öztürk, Türkeş’in savunma hakkının elinden alınması gibi bir durumun söz konusu olmadığını belirterek şunları söyledi: “Kendisine 28 Ağustos’ta birkaç adrese birden tebliğde bulunduk. Hakkında tahkikat açıldığını savunma yapması gerektiğini bildirdik. Kendisinden ses çıkmadı. Ayrıca ihraç kararını aldıktan sonra 7 sayfalık gerekçe yazdık. Bu da hemen yazılmaz zaman alır. Bu gerekçeli ihraç kararını da kendisine gönderdik. Tebliğe çıktı karar. Kendisine bildirilmemesi gibi bir durum söz konusu olamaz. 15 günlük savunma süresinin 7 güne indirilmesi konusu da tüzüğümüzde açıkça yazılı. Buna itiraz etmesi anlamsız. Verdiğimiz karar anayasaya aykırı değildir.”
Öztürk, Türkeş’in itirazını Disiplin Kurulu’nda değerlendirip bir karara varılacağı karşılığını verdi. Öztürk, bu aşamadan sonra da mahkeme sürecinin başlayacağını belirtti.
Mahkeme kararıyla dönebilir
İhraç kararı verilen Türkeş’in olayı mahkemeye taşıması halinde, mahkeme kanalıyla partiye yeniden dönebileceği belirtiliyor. MHP’den daha önce ihraç edilen Antalya eski Milletvekili Yusuf Ziya İrbeç mahkeme kanalıyla partisine dönmüş ve parti içi toplantılara dahi katılma hakkını mahkeme kararıyla elde etmişti.
İşte 7 sayfalık gerekçeli karar
MDK’nın kısa bir süre önce aldığı ihraç kararının 7 sayfalık gerekçesinde Türkeş’e şu suçlamalar yöneltiliyor:
Yıldırım Tuğrul Türkeş’in Geçici Bakanlar Kurulu’nda yer alması eylemi birlik ve beraberlik içinde çalışma, parti faaliyetlerinde kademe esasına ve disiplin hükümlerine riayet etme yükümlülüklerine aykırılık teşkil ettiği anlaşılmaktadır.
Türkeş’in Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Başbakan Davutoğlu ile görüştüğü iddialarına vurgu yapılan gerekçede, “parti yetkililerinin bilgisi olmadan parti adına resmi makamlarla muhatap olmak” ifadesi kullanıldı.
Gerekçede, Türkeş’in MHP’yi kullanarak kişisel çıkar sağladığı ifadeleri de yer aldı.
Disiplinsizce rencide etti
Gerekçede, Türkeş’in Genel Başkan ve parti yöneticilerinin kararını hiçe sayarak disiplinsiz bir tavır sergilediği ve MHP’yi rencide ettiği gerekçesine yer verildi.
Gerekçede Türkeş’in partiden bağımsız ve usulüne uygun olmayan işlemler yaparak parti içinde huzuru bozduğu, kaos yarattığı da kayda geçirildi. (Önder Yılmaz/Milliyet)