Meydan Larousse gibi gerekçe!
.
Ergenekon davasının gerekçeli kararı, 16 bin 798 sayfadan oluşuyor. Peki bu kadar sayfa ne kadar sürede yazılabilir ve yazıldıktan sonra okunabilir.
10 parmak yazılsa bile...
10 parmak daktilo eğitimi almış, profesyonel bir kişi bir sayfayı 2 dakikada yazabiliyor. Bu da toplam 553 saat yapıyor. Gün hesabı yaptığımızda ise ortaya 23 gün çıkıyor. Ancak mesai saatinin 8 saat olduğunu düşündüğümüzde, bu da 69 güne ulaşıyor. Fakat yazılanın iddianame olduğu, duruşma tutanakları, tapeler, deliller, raporlar ve ifadeler göz önüne alınarak yazılacağı düşünüldüğünde ise bir sayfanın 2 dakika içinde yazılması hayatın olağan akışına ters. Bir sayfa için 10 dakika ayrıldığı düşünülürse ise o zaman süre de 340 gün oluyor.
69 günde ancak okunur
Peki bu kadar sayfa kaç günde okunur? Normal bir insan bir sayfayı 2 dakika içinde okuyabiliyor. Öyle olunca tamamı 69 günde ancak bitiyor. Burada da sadece yazılanın Yargıtay üyeleri tarafından okunacağı, gerekçeli kararın titizlikle inceleneceğini gerçeğinden yola çıktığımızda zamanı tahmin etmek güçleşiyor. Üstelik 35 klasörden oluşan ‘ek klasör’ de hesaba katıldığında Yargıtay’ın kararını açıklayacağı tarih belirsizleşiyor.
58 milyon 793 karakter
Bir A4 sayfanın yaklaşık 3.500 vuruştan oluştuğunu kabul edersek gerekçeli karar yaklaşık 58 milyon 800 bin karakterden oluşuyor. Aynı şekilde, google hayatımıza girmeden önce 80 ve 90’lı yılların en önemli bilgi kaynağı olan Meydan Larousse Ansiklopedisi 14 cilt ve bir cilt yaklaşık bin sayfa. Bir başka ifadeyle gerekçeli karar yaklaşık 17 ansiklopedi cildi yapıyor.
5 kilometre uzunluğunda
Bir A4 kağıdın uzunluğu 29,7 cm. Gerekçeli karardaki kağıtları uçuca eklediğimizdi ise ortaya 4 bin 989 metre rakamı çıkıyor. Bu da yaklaşık 5 kilometre oluyor.