TBMM yeni başkanını seçti. AK Parti İstanbul Milletvekili olan İsmail Kahraman üçüncü turda başkan seçilebilmesi için gerekli olan salt çoğunluğu (276) yakalayarak 316 oy ile TBMM'nin 27. başkanı oldu.
ABONE OL
Vatan Haber
26. Dönem Meclis Başkanlığı seçimlerinin üçüncü turunda AK Parti İstanbul Milletvekili İsmail Kahraman, 316 oyla Meclis Başkanı seçildi.
AK Parti’den İsmail Kahraman, CHP’den Gülsün Bilgehan, MHP’den Yusuf Halaçoğlu ve HDP’den Dengir Mir Mehmet Fırat’ın aday olduğu Meclis Başkanlığı seçimlerinin üçüncü turu tamamlandı.
ÜÇÜNCÜ TUR SONUÇLARI
AK Parti / İsmail Kahraman: 316
CHP / Gülsün Bilgehan: 125
HDP / Dengir Mir Mehmet Fırat: 41
MHP / Yusuf Halaçoğlu: 40
İKİNCİ TUR SONUÇLARI
AK Parti / İsmail Kahraman: 318
CHP / Gülsün Bilgehan: 126
HDP / Dengir Mir Mehmet Fırat: 40
MHP / Yusuf Halaçoğlu: 39
Boş ve geçersiz oy kullanılmadı. Bu turda MHP'li Halaçoğlu'nun oylarının 2 azaldığı, Ak Partili Kahraman'ın oylarının 2 arttığı görüldü. HDP'den bir oy da eksildi.
BİRİNCİ TUR SONUÇLARI
AK Parti - İsmail Kahraman: 316
CHP - Gülsün Bilgehan: 127
HDP - Mir Dengir Mehmet Fırat: 41
MHP- Yusuf Halaçoğlu: 41
Teşekkür konuşması için söz isteyen İsmail Kahraman, “TBMM’nin başkanlığı gibi yüce bir görevi vererek şahsıma gösterdiğiniz güvene şükranlarımı sunuyorum. Bu dönemde yapacağımız çalışmaların milletimizin huzuruna, mutluluğuna, devletimizin gelişmesine katkı sağlamasını diliyorum. Gerçekleştireceğimiz yasama ve denetim faaliyetleri anayasa, mevzuat ve İçtüzüğe uygun olarak tarafsızlık içinde yürütülecektir. Partilerimiz Meclisimizin çalışmasında, saygınlığının korunmasında gereken hassasiyeti gösterecektir” dedi.
Kürsüden indikten sonra Deniz Baykal’ın ve Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun elini sıkan Kahraman, önce AK Parti, daha sonra CHP’nin ön sıralarında oturan vekillerin elini sıktı. Kahraman, ardından da MHP Lideri Bahçeli’nin elini sıktı.
Meclis Başkanlığı seçimlerini Kahraman’ın eşi, çocukları ve torunlarının yanı sıra akrabaları da izledi.
İsmail Kahraman Kimdir?
1940 yılında Rize İkizdere'de doğdu, ilk ve ortaöğrenimini Karabük 'te tamamladı. Liseyi ailece yerleştikleri İstanbul'da, Haydarpaşa Lisesi' nde okudu, İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nden mezun oldu. Üniversitedeki öğrencilik yıllarında İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi Talebe Cemiyeti'nde başkanlık yaptı. Millî Türk Talebe Birliği'nin 48. dönem genel başkanlığını yaptı. Çeşitli sivil toplum kuruluşlarında hizmetlerde bulundu. 1974 yılında Çalışma Bakanlığı, bakan müşaviri oldu. 29 Mayıs 1985'de kurulan Birlik Vakfı'nda kurucu üye ve mütevelli heyet başkanı oldu. 21 Aralık 1994'de kurulan Türkiye Gönüllü Teşekküller Vakfı'nın(TGTV) kurucu üyeliğini ve mütevelli heyet başkanlığını yaptı. Sanayi ve ticaret kuruluşlarında, icra kurulu ve idare meclisi başkanlığı yaptı. 1995 ve 1999 milletvekili genel seçimlerinde 20. ve 21. dönemlerde Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde İstanbul milletvekili olarak yer aldı. Her iki dönemde de Meclis Grup Başkan Vekilliği yaptı. TBMM Anayasa Komisyonu ve Milli Eğitim Kültür Gençlik ve Spor Komisyonu üyeliklerinde bulundu. 1996-1997 yılları arasında 54. Refah- Yol Hükümeti'nde Kültür Bakanı olarak görev yaptı, İlim Yayma Cemiyeti ve İş Dünyası Vakfı Yüksek istişare Kurulu üyesi ve İlim Yayma Vakfı kurucu üyesidir. İstanbul Ticaret Üniversitesi Mütevelli Heyeti üyeliği ve Birlik Vakfı Kurucular Kurulu başkanlığını sürdürmektedir.
Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Geliştirme Vakfı Kurucular Kurulu Üyesi ve Mütevelli Heyeti Başkanlığı yapmaktadır. Kasım 2015 Türkiye genel seçimleri'nde Adalet ve Kalkınma Partisi'nden İstanbul 1. Bölge 1. sıra milletvekili adayı olarak seçimleri kazandı.
Evli ve dört çocuk babasıdır.
ERDOĞAN'IN YERİNDEN ADAY OLDU
İsmail Kahraman, 1 Kasım seçimlerine AK Parti İstanbul 1. Bölge 1. Sıra adayı olarak girmişti.
İstanbul 1. Bölge 1. Sıra adaylığı AK Parti için sembolik bir öneme de sahip. Zira Cumhurbaşkanı Erdoğan, bundan önceki seçimlere her zaman bu sıradan aday gösterildi ve seçildi.
7 Haziraz seçimlerinde bu sıradan Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce aday gösterilmiş ve seçilmişti. Güllüce 1 Kasım'da tekrar aday gösterilmemiş, bu sıra İsmail Kahraman'a verilmişti.
TBMM Başkanlığı için AK Parti'li Kahraman, CHP'li Bilgehan, MHP'li Halaçoğlu ve HDP'li Fırat yarışıyor. Nusaybin tartışması yaşandı. İlk iki tur oylamada beklendiği gibi herhangi bir parti 367'yi bulamadığından başkan seçilemedi. Üçüncü tur oylamaya geçildi. Bu turda seçilebilmek için üye tam sayısının salt çoğunluğu (276) yeterli olacak.
MHP 2. TURDA 2 OY KAYBETTİ
MECLİS başkanlığı için ikinci tur sonuçları belli oldu. Oylamaya 523 üye katıldı. AK Parti'li İsmail Kahraman 318, CHP'li Gülsün Bilgehan 126, MHP'li Yusuf Halaçoğlu 39, HDP'li Dengir Mir Mehmet Fırat 40 oy aldı. Boş ve geçersiz oy kullanılmadı. İkinci turda da yeterli çoğunluk sağlanamadığı için oylamada üçüncü tura geçildi. 2. turda AK Parti 2 oy fazla aldı. MHP ise 2 oy kaybetti. CHP'deki fire sayısı 7'ye HDP'deki fire sayısı 19'a yükseldi.
İLK TURDA TEK SÜRPRİZ MHP'DE
Meclis başkanlığı için ilk tur sonuçları belli oldu. AK Parti'li İsmail Kahraman 316, CHP'li Gülsün Bilgehan 127, MHP'li Yusuf Halaçoğlu 41, HDP'li Dengir Mir Mehmet Fırat 41 oy aldı. Boş ve geçersiz oy kullanılmadı. TBMM'de Meclis Başkanı seçiminin 1. turunda hiçbir aday seçilebilmek için gerekli olan üçte iki (367) çoğunluğa ulaşamadı. İlk tur oylamasında AK Parti 1, CHP 6, HDP ise 18 fire verdi. İlk tur oylamada MHP sürprizi yaşandı. 40 milletvekili olan MHP'nin adayı Yusuf Halaçoğlu'na 41 oy çıktı. Oylamada ikinci tura geçildi.
MECLİS OTURUMUNDA 'NUSAYBİN' TARTIŞMASI
TBMM Genel Kurulu, 27'nci Meclis Başkanı seçimi için TBMM Geçici Başkanı Deniz Baykal başkanlığında toplandı. HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken, Meclis oturumunda Mardin, Cizre ve Yüksekova'da uygulanan sokağa çıkma yasağıyla ilgili görüşlerini ifade ederek partisinin Mardin milletvekillerinin açlık grevinde olduğunu belirtti. Bölgedeki uygulamaların darbe uygulaması olduğunu savunan Baluken, Nusaybin'deki sokağa çıkma yasağını protesto etmek için açlık grevine başlayan HDP'li milletvekillerinin oylamaya katılamadığını hatırlattı.
DAVUTOĞLU VE AK PARTİ SIRALARINDAN BAYKAL'A ALKIŞ
Oylama öncesi söz alarak başta Nusaybin olmak üzere bölgede uygulanan sokağa çıkma yasağının Meclis gündemine alınmasını isteyen Baluken, grevde olan HDP'li vekillerin de seçim hakkını kullanabilmesi için Baykal'dan sürecin ötelenmesini talep etti. Aki halde usul tartışması açacaklarını belirten Baluken'in talebini Baykal, sürecin iç tüzüğe uygun olarak başladığını söyleyerek reddetti. Baluken'in dile getirdiği konuların önemli olduğunu belirten Baykal, önümüzdeki günlerde konunun ele alınabileceğini ifade etti. Baykal'ın bu sözleri ise Başbakan Ahmet Davutoğlu başta olmak üzere AK Parti sıralarında oturan milletvekilleri tarafından alkışlandı. Bu sırada HDP'li milletvekilleri Meclis Genel Kurulu'nda Doğu ve Güneydoğu'da çekilen bazı fotoğrafları havaya kaldırarak gösterdi. AK Parti Grup Başkanvekili Mahir Ünal ise Baluken'in bir parlamenter olarak konuştuğunu belirterek, kamu güvenliğini sağlayan güvenlik güçlerine yönelik böyle bir ifade kullanamayacağını savundu. Yaşanan tartışmaların ardından yemin etmeyen milletvekilleri kürsüye çağrılarak yemin etmeleri istendi. Daha sonra tezkereler okundu.
İLK TUR OYLARI KULANILIRKEN TEBRİKLERİ KABUL ETTİ
AK Parti İstanbul Milletvekili ve Meclis Başkanı Adayı İsmail Kahraman, TBMM eski Başkanı İsmet Yılmaz ve Başbakan Ahmet Davutoğlu ile AK Parti sıralarının en önünde otururken, tebrikleri kabul etti. Oylamanın birinci turunun başladığı dakikalarda oy kullanan AK Partili ve diğer siyasi parti milletvekillerinden bazıları Kahraman'ı tebrik ederken, Davutoğlu ve Yılmaz ile de tokalaştı.
Kahraman, oy kullanımı başlamadan önce arka sıralarda olan koltuğuna oturacakken, partili milletvekilleri grubun en ön sırasına oturması gerektiğini hatırlatarak kendisini buraya yönlendirdi.
KILIÇDAROĞLU, DAVUTOĞLU'NA YOL VERDİ
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, oy kullanmak üzere kabinlere doğru yürüdüğü sırada arkasından gelen Başbakan Ahmet Davutoğlu ile tokalaşarak bir süre sohbet etti. Kılıçdaroğlu ve Davutoğlu bir birlerine sıra vermek için bir süre çaba gösterdi, ancak Kılıçdaroğlu, Davutoğlu'na sırasını vererek daha önce oy kabinine gitmesi kosunda ikna etti.
DAVUTOĞLU, BAYKAL İLE TOKALAŞTI
Başbakan Davutoğlu, oy kabininden çıktıktan sonra TBMM Geçici Başkanı Deniz Bakal ile tokalaşarak kısa süreli sohbet etti.
KAHRAMAN, BAYKAL İLE TOKALAŞTI
Oyunu kullanan AK Parti adayı Kahraman, Baykal'ın yanına yürüyerek kendisiyle tokalaştı ve bir süre sohbet ettiler.
TBMM Başkanlığı için AK Parti'den İstanbul Milletvekili İsmail Kahraman, CHP'den Ankara Milletvekili Gülsün Bilgehan, MHP'den Kayseri Milletvekili Yusuf Halaçoğlu ve HDP'den Mersin Milletvekili Dengir Mir Mehmet Fırat yarışacak. Adaylar seçildikleri illere göre pusuladaki yerini alırken 27'nci Meclis Başkanı seçimi için gizli oylama yapılacak. İlk iki oylamada üye tam sayısının üçte ikisi, üçüncü oylamada ise üye tam sayısının salt çoğunluğu aranacak. Üçüncü oylamada salt çoğunluk sağlanamazsa bu oylamada en çok oyu alan 2 aday için dördüncü oylama yapılacak. Dördüncü oylamada en fazla oy alan üye, Meclis başkanı seçilecek.
ADAYLARIN PUSULADAKİ YERLERİ
Seçildikleri illere göre pusuladaki yerini alan adayların sıralaması şöyle:
CHP Ankara Milletvekili Gülsün Bilgehan
AK Parti İstanbul Milletvekili İsmail Kahraman
MHP Kayseri Milletvekili Yusuf Halaçoğlu
HDP Mersin Milletvekili Dengir Mir Mehmet Fırat
HDP'Lİ LEYLA ZANA YEMİNİNİ TEKRARLAMADI!
TBMM Başkanlık seçimi öncesi yeminini etmeyen milletvekilleri için yemin töreni düzenlendi.
HDP Ağrı Milletvekili Leyla Zana, geçersiz sayılan milletvekili yeminini tekrarlamadı. HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş da rahatsızlığından dolayı yemin etmedi.
TBMM Başkanlık seçimi öncesi yeminini etmeyen milletvekilleri için yemin töreni düzenlendi. HDP milletvekili Leyla Zana yemin metnindeki "Büyük Türk milleti" sözleri yerine de "Büyük Türkiye milleti" ifadesini kullanmış Zana'nın yemini kabul edilmemişti. Leyla Zana, yeminini tekrarlaması için kürsüye tekrar çağrıldı. Ancak Zana yeminini tekrarlamadı.
ÜÇÜNCÜ TURA KALMASI BEKLENİYOR
İlk iki turda 367 oy aranacak. Meclis aritmetiğine bakıldığında hiçbir partinin tek başına sandalye sayısı bu sayıya yetmiyor. Bu nedenle ilk iki turda başkan seçilmesi beklenmiyor.
276 oyun gerektiği 3. turda ise 317 vekile sahip AK Parti adayının seçilmesine kesin gözle bakılıyor.
Bu durumda 3. turda, AK Parti adayı İsmail Kahraman'ın Meclis Başkanı seçilmesine kesin gözüyle bakılıyor.
Seçimde CHP'nin adayı Gülsün Bilgehan olurken, MHP Yusuf Halaçoğlu, HDP ise Dergir Mir Mehmet Fırat ile yarışacak.
GENEL KURUL SALONU'NA İLK GELEN İSİM KAHRAMAN OLDU
26'ncı Dönem milletvekilliği seçimlerinin ardından TBMM yeni başkanını seçmek için bugün toplanırken TBMM Genel Kurul Salonu'na ilk gelen isim AK Parti'nin Meclis Başkanı Adayı İstanbul Milletvekili İsmail Kahraman oldu. Genel Kurul Salonu açılmadan yaklaşık 30 dakika önce salona giren AK Parti İstanbul Milletvekili ve Meclis Başkanı Adayı İsmail Kahraman, gazetecilere el sallayarak hatırlarını sordu.