Mecbur kalınca
Saint Petersburg’daki otomotiv devlerinin tesisleri durma noktasına gelince Rusya gümrüklerde beklettiği Türk otomotiv yan sanayi ürünlerinin girişine yeşil ışık yaktı.
Türkiye’ye yönelik gümrük uygulaması nedeniyle Saint Petersburg’taki otomotiv üretiminin durma noktasına gelmesi üzerine, ithal edilen ürünlerin bir kısmı gümrüklerden geçmeye başladı.
Rus haber ajansı TASS’ta yer alan habere göre, Saint Petersburg Endüstriyel Politikalar Komitesi Başkanı Maksim Meiksin, Türkiye’den ithal edilen otomotiv parçalarının gümrüklerden geçmeye başladığını belirtti. Saint Petersburg’ta faaliyet gösteren Toyota firması için 11, Bosch-Siemens firması için ise 2 konteynerin gümrükten geçtiğini belirten Meiksin, diğer konteynerlerin ise gümrük kontrol merkezinde bulunduğunu ifade etti.
Buğday kozumuz var
Meiksin, geçtiğimiz hafta Türkiye’den ithal edilen otomotiv parçalarının gümrüklerde bekletilmesi nedeniyle Saint Petersburg’daki otomotiv üretiminin durabileceğini belirtmişti.
Öte yandan, doğalgazda Rusya’nın en büyük ticari ortaklarından biri olan Türkiye, buğdayı başka ülkelerden temin etmeyi tartışıyor. Geçen sezon buğday ithalatının yaklaşık yüzde 74’ünü Rusya’dan karşılayan Türkiye’nin ihracata giden kaliteli un için gerekli yüksek proteinli buğdayı, Ukrayna ve Kazakistan’dan da alabileceği bildirildi.
Uluslararası Hububat Konseyi’ne (IGC) göre, Türkiye’nin, 2015-2016 sezonunda buğday üretiminin son yılların en yüksek düzeylerinden birisi olarak 19.5 milyon ton civarında gerçekleşeceği öngörülürken, yaklaşık 2.5 milyon tonluk stokla ithalat hariç toplam buğday arzının 22 milyon tona ulaşması bekleniyor.
Okan Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mustafa Hikmet Boyacıoğlu, ABD Tarım Bakanlığına göre Türkiye’nin 2014-2015 sezonunda yaklaşık 4.3 milyon ton buğday ithal ettiğini ve söz konusu ithalatın 3.2 milyon tonluk önemli bir bölümünün Rusya’dan yapıldığını vurguladı. Boyacıoğlu, şöyle devam etti:
“Uluslararası Hububat Konseyi ise Türkiye’nin 2015-2016 sezonunda buğday üretiminin son yılların en yüksek düzeylerinden birisi olarak 19.5 milyon ton civarında gerçekleşeceğini öngörüyor. Bu duruma göre, Türkiye’nin yaklaşık 2.5 milyon tonluk buğday stoku ile ithalat hariç toplam buğday arzı, 22 milyon tona ulaşacak. Buna karşın, Türkiye’nin buğday tüketimi ise yemlik kullanım dahil 18 milyon ton olarak tahmin ediliyor. Başka bir ifade ile ülkemizin buğday üretimi, tüm talebi karşılamaktadır.”