Şampiy10
Magazin
Gündem

Matematik zorlaştı özeller TEOG’la alacak

.

ABONE OL
MERT İNAN / HABER MERKEZİ

Milli Eğitim Bakanlığı’nın 8’inci sınıf öğrencilerine yönelik Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş sınavlarının ilki yapıldı. Sınavlara 1 milyon 270 bin öğrenci katıldı. Bu kez matematik soruları zordu.

Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş (TEOG) sınavlarının 1.27 milyon öğrencinin katıldığı ilk bölümü yapıldı. Öğrencilere, Türkçe, Matematik, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi derslerinden 20’şer soru yöneltildi. TEOG’a katılamayan öğrenciler için mazeret sınavlarının 10-11 Mayıs tarihlerinde yapılacak. Sonuçların Haziran’da açıklanacağı TEOG’da sınav süresi her ders için 40 dakika, dinlenme süresi ise 30 dakika oldu.

‘Farklı katsayı modellemesi’

Türkiye Özel Okullar Birliği Başkanı Cem Gülan, özel okulları tercih edecekler için TEOG dışında başka bir sınav yapılmayacağını dile getirip şunları söyledi:

“Listede yer alan Özel Okullar ayrı Anadolu ve diğer resmi liseler ayrı puanlama ile öğrenci alacaklar. TEOG sistemiyle öğrenci alacak okullar Türkçe, Matematik ve Fen sınavları ile 8.sınıf yıl sonu başarı puanı hesaplayacaklar. Lise hazırlık veya lise birinci sınıflara, Özel Okullar Yerleştirme Puanı (ÖYP) ile öğrenci alınacak. Bunların dışında bir hesap ve puan sistemi olmayacak. Özel Okullar; 2014-2015 Eğitim-Öğretim yılı için bakanlık tarafından gerçekleştirilen merkezi sınav dışında ayrı bir sınav yapmayacaklar. Bir öğrencinin tüm merkezi sınavlardan 100 tam puan alması ve yine aynı öğrencinin 8. sınıf yılsonu başarı puanının 100 tam puan olması durumunda tavan puan 800 olacak. Puan eşitliği durumunda sırası ile Türkçe (T2) Matematik (M2) Fen (F2) Türkçe (T1) Matematik (M1) Fen (F1) puanı yüksek olan adaya, bunların eşit olması durumunda 8. sınıf Yılsonu Başarı Puanı (YBP)’si yüksek adaya, bunlarında eşit olması durumunda ise yaşı küçük adaya öncelik verilecek.”

Öğrenci almada kriter TEOG hesaplaması

- Sadık Gültekin (Eğitim Uzmanı)

“Listede yer alan okulların TEOG’da belirtilen şartlar ve katsayı hesaplaması dışında öğrenci alması yasak. Özel Okullar, Türkçe, matematik, fen puanlarının hesaplanıp, Yıl Sonu Başarı Puanı eklendikten sonra öğrenci yerleştirmesi yapacak. Kendi okulundan geçiş yapmak isteyenler ise yine sınava girmek zorunda. Anadolu Liseleri ve diğer devlet liseleri ise yerleştirme puanına göre öğrenci alacaklar. Sınavda alınacak nihai puana, öğrencinin 6, 7 ve 8’inci sınıftaki başarı ortalaması ile yıl sonu başarı puanı eklenecek. Toplamda çıkan sonuç ikiye bölündükten sonra her öğrenci kendi puanına göre yerleştirilecek. Bu öğrenciler din, İnkılap Tarihi ve yabancı dil derslerinden de yazılı oluyorlar.”

UZMANLAR NE DİYOR?

‘Türkçe soruları kolay, matematik soruları ise ilk sınava göre zordu’

- Ali Ekber Pekşen (Fen Bilimleri Dershanesi)

“Türkçe sınavlarının ana özelliği olan ‘anlam-yorum’ bu yılda belirleyici oldu. Sorular MEB’in müfredatına uygundu. TEOG’ta sorular 2013 ve önceki yılların SBS soruları ile benzerlik göstermedi. Ünitelere de eşit oranda dağılmış.”

- Sündüs Demirdağ (Bilfen İlköğretim Kurumları Türkçe Bölüm Başkanı)

“TEOG 2. dönem Türkçe sınavında sorular kazanımlara uygun olarak hazırlandığı görülmekte. 20 Türkçe sorusunun 4’ü dil bilgisi, 16’sı anlam bilgisinden geldi. Genel olarak kazanımlara uygun ve hiçbir hata içermeyen bir sınavdı.”

- Ali Keskin (Bilfen İlköğretim Kurumları Matematik Bölüm Başkanı)

“Birinci sınava göre matematik soruları çok daha zordu ve ayırt edici nitelikteydi. Geometri kazanımları ağırlıktaydı. Soruların hata içermediği görülmekte. Yorumlaması güçlü öğrencilerin başarılı olabileceği bir sınavdı.”

- Ali Serdar Şeker (Uğur Dershaneleri Liselere Hazırlık Matematik Bölüm Başkanı)

“Matematik MEB’in konu kapsamlarına uygun olarak hazırlanmış. Birinci Dönem Merkezi Ortak Sınavların kapsamı olan konulardan sadece 3 soru sorulmuş, geri kalan sorular iki sınav arasında işlenen konulardan gelmiş. 11 soru geometri, 9 soru da matematikten yöneltilmiş. Genel olarak birinci dönemdeki sınava göre daha eleyici.”

Anadolu ve özel liselerin hesabı

“SINAVLARDAN alınan puanlar; 6-7-8’inci sınıftaki başarı ortalaması ile Yılsonu Başarı Puanı toplanıp ikiye bölündükten sonra baz alınacak. Anadolu Liseleri ile Resmi Okullara girişte Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi, İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük ile yabancı dil dersi yazılısı da olacak. Özel okullar ise Türkçe, matematik, fen ve teknoloji bilgisi sınavları ile öğrencinin 8. sınıf yıl sonu başarı puanına bakacaklar. Katsayılar Türkçe 3, Matematik 2, Fen 2 şeklinde değerlendirilecek. Kasım’daki ilk sınavın yüzde 30’unu şimdiki sınavın yüzde 70’ini alarak hesaplanacak.”

Diğer Haberler

  1. Bakan Güler'den F-35 açıklaması: KAAN’ı görünce düşünceleri değişti
  2. Eğitime kar engeli! İller belli oldu
  3. Yenidoğan çetesi davası devam ediyor! Mahkeme başkanının sorusuna pişkin yanıt
  4. Dışişleri Bakanı Hakan Fidan'dan dünyaya mesaj: Adalet yerini bulmazsa kuşaklar arası kırılmalara yol açacak
  5. Narin Güran cinayetinde yeni gelişme! Nevzat Bahtiyar'ın aracının olay günü görüntüleri kamerada
  6. AK Parti Grup Başkanvekili Özlem Zengin: Bahçeli'nin açıklamaları kıymetli ve önemli
  7. İstanbul Güngören'de yol çöktü kamyonlar çukura düştü
  8. Cumhurbaşkanı Erdoğan: 28 Şubat'ı hortlatmaya çalışanlara göz yummayız
  9. DEM Parti'den Öcalan ile görüşme başvurusu
  10. Yer Ankara: Otobüs şoförüne saldırıyı engellemek isteyen kadın sürücü hastanelik oldu

© Copyright 2024

Gazete Vatan Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş.