Mahkûma karşı güvenlik köpeği
Yeni yasa tasarısına göre artık cezaevi güvenliği Adalet Bakanlığı’na devredilecek, kurumlardan jandarma çekilecek. Cezaevlerinde mahkûmlara karşı güvenlik amacıyla eğitimli köpekler kullanılabilecek
TBMM Genel Kurulu’nda gelecek hafta kanunlaşması beklenen Ceza İnfaz Kurumları Güvenlik Hizmetleri Kanun Tasarısı’na göre, cezaevlerini dış koruma görevi Jandarmadan alınacak. Dış koruma görevi, halen iç koruma görevini üstlenen Adalet Bakanlığı’na devredilecek. Devir süreci 5 yılda tamamlanacak. cezaevinde çıkan isyan, direniş, silahlı çatışmalara müdahale eden güvenlik görevlileri ile kolluk kuvvetlerinin kimlik bilgileri gizli tutulacak. Cezaevlerinde “güvenlik” amacıyla köpekler kullanılacak. Tasarıyla öngörülen bazı yeni düzenlemeler şöyle:
İnfaz korumada polisler için ek kadro
- Polis memurları Adalet Bakanlığı’nca infaz ve koruma memuru kadrolarına atanabilecek. Kanunla Adalet Bakanlığı’na 29 bin 261 yeni kadro verilecek. Bakanlık, bu kadroların 4 binine açıktan veya naklen atama yapabilecek. Cezaevlerine atanacak müdür yardımcıları ile infaz ve iyileştirme uzman yardımcılıklarına yazılı sınav ve mülakatla atama yapılacak.
- Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü bünyesinde İç Güvenlik Daire Başkanlığı ile Dış Güvenlik Daire Başkanlığı kurulacak.
- Mahkemelerce yasaklanan veya suç örgütlerini temsil eden yayın, afiş, pankart, resim, sembol, işaret, doküman ve benzeri malzemeler ile örgütsel haberleşme araçlarını ceza infaz kurumuna sokan, bulunduran veya kullananlara 2 yıla kadar hapis cezası verilecek.
Görüşmeler kaydedilecek
- Kurumların güvenlik hizmetlerinde kullanılacak silah, mühimmat, teçhizat, diğer araç ve gereçler ile güvenlik amacıyla kullanılacak köpekleri Adalet Bakanlığı temin edecek.
- Hükümlülerin ziyaretçileri ile görüşmelerinin içeriği kaydedilebilecek.
- Dış güvenlik görevlileri, iç güvenlik görevlilerinin yetersiz kaldığı, doğal afet, yangın, isyan, firar, firara teşebbüs, kurumlarda asayiş ve düzeni önemli ölçüde bozan yaygın direniş ve şiddet hareketleri, silahlı çatışma veya benzeri ciddi tehlike yaratan hallerde iç güvenliği sağlayacak.
- Dış güvenlik görevlileri, kurum müdürünün gerekli görmesi halinde cezaevine girebilecek. Müdürün olmadığı hallerde kurum içine girme kararı derhal Cumhuriyet başsavcılığına bildirilecek.
- Güvenlik görevlilerinin veya kolluk kuvvetlerinin kuvvet kullanarak müdahale ettiği durumlarda, müdahalede görev alan personelin kimlik bilgileri gizli tutulacak.
Zor kullanma yetkisi veriliyor
- Dış güvenlik görevlileri, gerekli hallerde kurum içerisindeki aramalara katılacak, girişlerde ve çıkışlarda arama yapacak, adli yargı mahkemelerince tutuklanan ve askeri cezaevinde bulunan askerlerin sevk ve nakil işlemlerini de yapacak.
- Yangın, firar, direniş, silahlı çatışma hallerinde iç ve dış güvenlik görevlilerinin yetersiz kalması halinde durum mahallin en büyük mülki amirine iletilecek. Mülki amir, kolluk kuvvetleri ile diğer kamu kuruluşlarından destek birliklerinin cezaevine gönderilmesini sağlayacak.
- Güvenlik görevlileri, isyan, direniş, firar, firara teşebbüs veya asayişi bozan benzeri olayların ortaya çıkması halinde, bu olayların önlenmesi, saldırının veya saldırıda bulunanların etkisiz hale getirilmesi, direnişin sona erdirilmesi amacıyla veya kanuna uygun bir emrin ifası sırasında aktif veya pasif direniş gösterilmesi halinde zor kullanmaya yetkili olacak.
- Güvenlik görevlileri, ateşli silah bulundurabilecek veya taşıyabilecek. Dış güvenlik görevlilerine bedeli karşılığında zati demirbaş silah verilecek. İç güvenlik görevlileri hiçbir şekilde cezaevi içerisinde ateşli silah bulunduramayacak, taşıyamayacak, kullanamayacak. (Milliyet)