‘Kuzey Suriye’ için ilk adım!
PYD ve Kürt partileri, ‘Kurucu Meclis’ oluşturdu
Suriye’nin kuzeyinde kontrolü ele alan PKK’nın ülkedeki uzantısı PYD ve Kürt partileri, ‘Kurucu Meclis’ oluşturdu. Kuzey Irak’takine benzer bir özerklik ilanına hazırlanıyorlar.
Suriye’de iç savaşın ilk günlerinden itibaren Ankara’nın en büyük korkularından biri, PKK’nın uzantısı PYD’nin ülkenin kuzeyinde kendi ait bir serbest bölge oluşturmasıydı. Her geçen gün biraz daha gerçek olan bu olasılık şimdi resmi ilan aşamasına kadar geldi. Suriye’nin kuzeyinde Kürtlerin yoğun olarak yaşadığı ve Rojava olarak adlandırılan bölgede bir Kurucu Meclis oluşturulduğu ilan edildi. Böylece Rojava’nın siyasal yapısının yeniden şekillenmesi doğrultusunda önemli bir sürece girildi. Siyasi partilerin, demokratik kitle örgütlerinin ve aşiretlerin temsilcilerinin katılımıyla Kamışlı kentinde yapılan toplantıda oluşturulan 82 üyeli Kurucu Meclis’in önümüzdeki aylarda geçici yönetim ilan edeceği belirtildi. Bu da PYD liderliğindeki Kürtlerin Suriye’de özerk yönetime geçmesi anlamına gelecek.
İsviçre kanton modeli
Kurucu Meclis’te Salih Müslim’in liderlik ettiği PYD’nin yanı sıra pek çok Kürt oluşum yer aldı. Ancak Kuzey Irak yönetimiyle PYD arasındaki ilişkinin gergin olması nedeniyle Barzani’nin desteğini alan Kürt partiler meclise katılmadı. Barzani destekli Suriye Ulusal Kürt Konseyi’nden sadece iki parti mecliste yer aldı. İsviçre’deki kanton modeli örnek alınarak oluşturulacak özerk yapıya zemin hazırlayacak Kurucu Meclis’in Rojava bölgesini uluslararası alanda da temsil edeceği, Cenevre gibi toplantılara bu meclis adına gidileceği ilan edildi. Kanton modeli kapsamında Afrin, Kobani ve Cizire kantonlarının kurulması tartışılıyor. BBC Türkçe’ye konuşan, Rojava bölgesinde çalışan bağımsız gazeteci Barzan İso, Kurucu Meclis’te birçok farklı etnik grubun, Kürt, Arap, Çeçen, Hıristiyan temsilcilerin bulunduğunu söyledi.
Ankara ne diyecek?
Türk Dışişleri Bakanlığı yetkilileri daha önce yaptıkları açıklamalarda ‘Suriye’nin kuzeyinde olası bir özerk yönetimin kabul edilemez olduğunu’ söylemişlerdi. Yetkililer, ‘eğitim ve sağlık gibi günlük ihtiyaçları karşılamak üzere oluşturulan geçici yönetimlerin ise anlaşılır olduğunu’ belirtmişlerdi.
Esad’a destek, El Kaide’yle mücadele
İç Savaş’ın ortalarında Kürt silahlı gruplar ile Suriye ordusu arasında çatışmalar yaşansa da, Suriye’nin kuzeyini El Kaide gruplarının ele geçirme çabasının ardından PYD’nin silahlı kolu YPG ile El Kaide güçleri arasında silahlar konuştu ve saldırılardan sonra Esad yönetimi ile Kürtlerin çizgisi ‘ortak düşman El Kaide’ye karşı mücadelede birleşti. Hatta Esad, ‘Kürt gençlerin El Kaide’ye karşı mücadelesini’ övdüğünü söyledi.
1 KAÇAKÇI ÖLDÜ, 1 SUBAY YARALANDI
SINIRDA ÇATIŞMA
Genelkurmay Başkanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre, Şanlıurfa’daki Kapı Hudut Karakolu ile Savaş Hudut Karakolu sorumluluk bölgelerinde kaçak mal transferi yapmak için gelen motosikletli gruplarla çatışma çıktı. Askerin müdahalesi üzerine iki grup da geldikleri yönlere kaçtı. Türkiye tarafında kaçanlardan biri motosikletten düşerek öldü. Hatay’daki Hacıpaşa Hudut Karakolu sorumluluk bölgesinde kaçakçılarla çıkan çatışmada ise bir subay hafif yaralandı.