'Kurtulana kadar devam'
Başbakan Davutoğlu, DEİK Genel Kurulu’nda “Gerek Peşmerge gerekse Musullu gönüllülere eğitim ve donatım desteği sağlıyoruz. Bu desteğimiz Musul kurtarılıncaya kadar devam edecektir” dedi
Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Genel Kurulu’nda konuşan Başbakan Ahmet Davutoğlu özetle şunları söyledi, “Irak Merkezi Hükümeti ve TSK’nın DEAŞ saldırıları karşısında etkin mücadele gösterememesi, Musul gibi ülkenin 2 büyük kentinin düşmesi, bu tehdite karşı mücadelede yerel güçlerin yanısıra uluslararası destek ve işbirliğinin gerekliliğini ortaya koymuştur. Biz bu çerçevede; Irak makamlarının talepleri doğrultusunda Irak tarafında gerek Peşmerge gerekse Musullu yerel gönüllülere eğitim ve donatım desteği sağlıyoruz. Bu desteğimiz Musul kurtarılıncaya kadar devam edecektir. Bu amaçla gönderdiğimiz eğitim birliğinin güvenliği için asker ve mühimmatta yeniden tanzimde dahil olmak üzere her tedbiri almak durumundayız. Nitekim DEAŞ’ın eğitim kampımızın olduğu bölgeye gerçekleştirdiği saldırılar bu konudaki haklılığımızı bütün dünyaya göstermiştir.”
‘Suriye kritik eşikte’
“Herkes terk etse, Irak’ın toprak bütünlüğünü, birliğini koruma konusunda Türkiye ilkesel tutumunu sürdürecektir. Türkiye, komşu ülkelerin toprak bütünlüğünün korunması ve bölgenin terör örgütlerinden arındırılması için bundan sonra da kararlı tutumunu ve gayretlerini gösterecektir. “ Davutoğlu Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nda kabul edilen Suriye kararı ile ilgili ise şunları kaydetti? “Suriye’deki krizin çözümü yolunda kritik bir eşiğe gelindiğini de görüyoruz.
Şunu açıkça söylemek isterim ki Suriye’deki krizin çözümü, Esed’in yerini meşru bir hükümete bırakmasıyla mümkündür. Meşruiyetini tümüyle kaybetmiş bir yönetimin varlığını sürdürmesini öngören bir girişimin Suriye’ye barış ve istikrar getirmesi mümkün değildir.”
‘Niye o zaman konuşmadı?’
Davutoğlu konuşmasında Putin’in ağır ithamlarına cevap vererek, “Putin’in iki gün önce tekrar bir devlet adamına yakışmayacak şekilde Türkiye’ye saldırmasını doğru bulmuyorum. Eğer Türkiye DAEŞ’le işbirliği yaptıysa niye o zaman konuşmadı. Açık ki Türkiye hiçbir terör örgütü ile işbirliği yapmadı yapmayacak. Ama biz kimlerin de DAEŞ ve PKK gibi örgütlerle temas halinde olduğunu biliyoruz” dedi ve ekledi: “Rusya ile bu siyasal krizi masa etrafında çözmeye gayret ederken, ekonomik yaptırımlar üzerinden ilişkilerimizin bozulmasına, doğasının değişmesine izin vermemeliyiz. Türkiye’nin sınırlarını, hava sahasını, deniz sınırlarını korumak, bu ülkenin yönetimi olarak bizim için hem bir hak hem de onurlu bir görevdir. Türkiye bu baskılarla yaptırımlarla zora düşecek bir ülke değil. Rusya’nın nezaketsiz suçlamalarına maruz kalıyoruz. Rusya ile görüşmeye ve her türlü fikir alışverişinde bulunmaya hazırız, ancak bize bir şey dikte etmesine asla izin vermeyiz. Ülkemizin sınır güvenliği konusunda angajman kuralları bellidir, kimse bizden tavizkâr olmamızı beklemesin. Tedbirlerimizi alıyoruz.” Başbakan Davutoğlu, Rusya’nın Kırım işgalini tanımayacaklarını da vurgulayıp, Ukrayna’ya bölgedeki gerilim konusunda Türkiye’nin açık desteğini belirterek “Önümüzdeki günlerde Ukrayna’ya ziyaret yapmayı düşünüyoruz. Aynı şekilde Ukrayna Cumhurbaşkanı’nı Türkiye’de karşılayacağız. Kırım’ın Rusya tarafından işgalini tanımadık, tanımayacağız” şeklinde konuştu.
HDP’ye ağır eleştiri
“Bir taraftan halk bu ıstırapları yaşarken, bu terör faaliyetlerine karşı duracağına HDP, milletin huzurunu bozan, eğitim hakkını engelleyen, ekmeğine kasteden, evini terk etmesine sebep olan bu şehir eşkıyalarına ‘Dur’ diyeceğine, ‘Mücadeleyi büyüteceğiz’ diyor. Neyin mücadelesidir bu? Eğer mücadele bu şehirlerde kaos çıkarmaksa buna izin vermeyiz. Eğer kastettikleri mücadele Türkiye’yi bölmekse buna asla izin vermedik.”