Kurban Bayramı ne zaman? Kurbanlık fiyatları ne kadar?
Kurban Bayramı'nın 2017 yılında hangi tarihte kutlanacağı merak konusu oldu. Peki merak edilen Kurban Bayramı tatili kaç gün sürecek? Bu yıl Kurbanlık fiyatları ne kadar olacak? İşte konuyla ilgili tüm detaylar...
ABONE OL
Vatan Haber
Kurban Bayramı 2017 yılında 1 Eylül'de başlayacak ve 4 Eylül'de sona erecek. Kurban Bayramı tatilinin uzatılıp uzatılmayacağıyla ilgili henüz resmi bir açıklama yapılmadı. Kurbanlık fiyatlarının bu yıl ne kadar olacağını merak edenler için ise açıklama geldi...
KURBAN BAYRAMI TATİLİ 6 GÜN OLACAK MI?
Bu yıl 1 Eylül tarihinde başlayacak Kurban Bayramı, 30 Ağustos Zafer Bayramı'nın resmi tatil olması ve arife gününün tam gün ilan edilebilmesi ihtimaliyle 6 günlük bir tatil beklentisi ortaya çıktı. Kaç gün tatil olacağına yönelik henüz herhangi karar alınmazken Yaşar Üniversitesi İşletme Bölüm Başkanı Prof. Dr. İge Pırnar, birleştirme ve tatillerin süresinin uzatılması kararlarının önceden belirlenerek duyurulmasının önemine dikkat çekti.
Bu yıl yine Kurban Bayramının yaklaşmasıyla birlikte hem turizm işletmecilerinin, hem de tatile çıkacakların beklentilerinin Bakanlar Kurulu tarafından gelecek olası bir uzatmaya yönelik resmi açıklamaya odaklandığını belirten Yaşar Üniversitesi İşletme Fakültesi İşletme Bölüm Başkanı Prof.Dr.İge Pırnar, "30 Ağustos Zafer Bayramının resmi tatil olması ve arife gününün tam gün ilan edilebilmesi, toplam tatil süresinin 6 güne çıkması ihtimalini ortaya çıkarıyor. Eğer, Hükümet tarafından 28 ve 29 Ağustos tarihlerinin de resmi veya idari tatil ilan edilme olasılığı gerçekleşirse Kurban Bayramı tatilinin süre olarak 10 günü bulması söz konusu" diyerek uzatılma kararı alındığı takdirde, uzun süreli bir tatilin önceden ilan edilerek duyurulmasının turizm bölgelerine ciddi anlamda ekonomik katkısının olacağını söyledi.
2017 KURBANLIK FİYATLARI
TÜDKİYEB Genel Başkanı Çelik: "Halihazırda kurbanlık şartlarına haiz satışa hazır 3 milyon civarında küçükbaş hayvan stoku bulunuyor"
"Halen canlı küçükbaş hayvanın kilogram fiyatı piyasada 17-19 liraya işlem görürken, kurbanlık şartlarına haiz ortalama 45-50 kilogramlık küçükbaş hayvanın fiyatı 750-950 lira arasında değişiyor"
"Belediyelerin kurbanlık hayvanlar için ücretsiz pazar yeri tahsis etmesini istiyoruz. Pazar yerlerinde satış yapacakların sosyal ihtiyaçlarını karşılamak üzere banyo ve barınak gibitedbirlerin alınması sektör için olumlu bir adım olacaktır"
Türkiye Koyun Keçi Yetiştiricileri Merkez Birliği (TÜDKİYEB) Genel Başkanı Nihat Çelik, halihazırda kurbanlık şartlarına haiz, satışa hazır 3 milyon civarında küçükbaş hayvan stokunun bulunduğunu belirterek, "Halen canlı küçükbaş hayvanın kilogram fiyatı piyasada 17-19 liraya işlem görürken, kurbanlık şartlarına haiz ortalama 45-50 kilogramlık küçükbaş hayvanın fiyatı 750-950 lira arasında değişiyor." dedi.
Çelik, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Kurban Bayramı'na bir ay kala kurbanlık hayvan piyasasına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
Türkiye'de son yıllarda kırmızı et üretim sorununun yaşandığına dikkati çeken Çelik, sıkıntının yetiştiriciden kaynaklanmadığını, Anadolu topraklarının küçükbaş hayvan yetiştirmeye çok uygun olduğunu ve yetiştiricilerin de alın teriyle bu mesleği yaptıklarını söyledi.
Çelik, halihazırda kurbanlık şartlarına haiz, satışa hazır 3 milyon civarında küçükbaş hayvan stoku bulunduğuna işaret ederek, "İthalata ihtiyacımız olmadığı gibi, küçükbaş hayvan sayısı da yeterlidir." ifadesini kullandı. Halen canlı küçükbaş hayvan piyasasında fiyatların kilogram başına 17-19 lira seviyesinde olduğunu anlatan Çelik, şöyle devam etti:
"Kurbanlık şartlarına haiz ortalama 45-50 kilogramlık küçükbaş hayvanın fiyatı 750-950 lira arasında değişiyor. Bu fiyatlar bölge şartlarına göre de farklılık gösteriyor. İstanbul ve Elazığ'daki kurbanlık hayvan fiyatlarının aynı olmasını bekleyemeyiz. Doğu illerinde biraz daha uygun fiyata kurbanlık hayvan satılabiliyor. Geçen sene de kurbanlık hayvan fiyatları700-750 liraydı. Dolayısıyla fiyatlarda artış söz konusu. Mevcut girdi fiyatlarına ve piyasa değerlerine göre bugünkü enflasyon şartlarını göz önünde bulundurduğumuzda yüzde 17'yi bulan artışın uygun olduğunu düşünüyoruz."
Küçükbaş hayvan fiyatlarını aşağı çekmek, hayvan popülasyonunu yükseltmek, elde edilen sütün endüstride değerlendirilmesi ve değerinde satılması için kuzuların destekleme kapsamına alınmasını isteyen Çelik, anaç koyun ve keçilere verilen desteklerin de enflasyon artışı göz önünde bulundurularak yükseltilmesinin yararlı olacağını dile getirdi.
Çelik, küçükbaş hayvanlar arasında özellikle anaç dişilerin erken kesime gitmesinden yana olmadıklarının altını çizerek, sektörün sürdürülebilirliği açısından kurban pazarlarında dişi hayvan satılmasının yasaklanması kararını desteklediklerini bildirdi.