Kritik görüşmenin saati belli oldu
Cumhurbaşkanı tarafından anayasanın 114. maddesi gereği Geçici Hükümeti kurması için Başbakan olarak atanan Ahmet Davutoğlu, kabine listesini 17:45'de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın onayına sunacak. Yeni kabinenin saat 18.00'den sonra açıklanması bekleniyor. Mevcut hükümette yer alan Bülent Arınç ve Ali Babacan'ın da aralarında bulunduğu 10 bakan ise yeni kabinede, milletvekili olmadıkları için yer alamayacak.
Çok partili siyasi dönemde bir ilk olacak Geçici Hükümet listesinin açıklanması için geri sayım başladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Davutoğlu'nu saat 17.45'te Beştepe'deki Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde kabul edecek. Davutoğlu, hükümet listesini Erdoğan'ın onayına sunacak.
Listenin, olağanüstü bir gelişme olmazsa saat 18.00'den sonra açıklanması bekleniyor.
Anayasanın 114. maddesindeki hüküm şöyle: "Geçici Bakanlar Kuruluna, Adalet, İçişleri ve Ulaştırma bakanları Türkiye Büyük Millet Meclisindeki veya Meclis dışındaki bağımsızlardan olmak üzere, siyasî parti gruplarından, oranlarına göre üye alınır.
Siyasî parti gruplarından alınacak üye sayısını Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı tespit ederek Başbakana bildirir. Teklif edilen bakanlığı kabul etmeyen veya sonradan çekilen partililer yerine, Türkiye Büyük Millet Meclisi içinden veya dışarıdan bağımsızlar atanır."
11 BAĞIMSIZ ATANACAK
Anayasa gereği; kabinede Ak Parti'den 11, CHP'den 5, MHP'den 3, HDP'den 3 ve 3 bağımsız milletvekilinin yer alması gerekiyordu.
CHP'den 5, MHP'den 2, HDP'den ise 1 milletvekili bakanlık teklifini geri çevirdi. Bu durumda kabinede; Ak Parti'den 11 milletvekili ile MHP'den Tuğrul Türkeş, HDP'den Müslüm Doğan ve Ali Haydar Konca yer alacak. Teklifi geri çeviren 8 milletvekilinin yerine bağımsız isimler atanacak. Ayrıca Anayasa gereği seçim nedeniyle Adalet, İçişleri ve Ulaştırma bakanlıklarına da bağımsız isimler getirilecek. Böylece kabinede 11 bağımsız görev yapacak.
10 BAKAN KOLTUĞU ANAYASA GEREĞİ BIRAKIYOR
Anayasada "Siyasi parti grupları" ifadesi yer aldığı için parti kontenjanından atanacak bakanların milletvekili olmaları gerekiyor.
Mevcut hükümette yer alan 10 bakan Ak Parti tüzüğündeki 3 dönem kuralına takıldıkları için seçimde aday gösterilmemişler ve milletvekili seçilememişlerdi. Bu bakanlar, milletvekili olmadıkları ve bağımsız da sayılamayacakları için yeni hükümette yer alamayacaklar. Listeye giremeyecek bakanlar şöyle:
Başbakan Yardımcıları Bülent Arınç ve Ali Babacan, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Gümrük ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli, Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül.
Gönül, İsmet Yılmaz'ın Meclis Başkanı seçilmesi üzerine Milli Savunma Bakanlığı'na dışarıdan atanmıştı. Gönül de, yıllardır Ak Parti'de siyaset yaptığı için bağımsız olarak listeye alınmayabilir.
MİLLİ GÜVENLİK KURULU ÜYESİ OLACAK YENİ BAKANLAR MERAK KONUSU
Cumhurbaşkanı Erdoğan, bugün saat 14:00'te MGK Genel Sekreteri Seyfullah Hacımüftüoğlu'nu kabul etti. Görüşmede, 2 Eylül'de yapılacak Milli Güvenlik Kurulu toplantısının gündemi ele alındı. Milli Güvenlik Kurulu'nun Ağustos ayı olağan toplantısının bu hafta içinde yapılması gerekiyordu. Ancak Erdoğan, yeni hükümetin oluşum takvimini dikkate alarak, toplantıyı yaklaşık bir hafta ileriye almıştı.
MGK üyeleri şöyle: Cumhurbaşkanı, Başbakan, Genelkurmay Başkanı, Başbakan Yardımcıları (4), Adalet Bakanı, Milli Savunma Bakanı, İçişleri Bakanı, Dışişleri Bakanı, Kara Kuvvetleri Komutanı, Deniz Kuvvetleri Komutanı, Hava Kuvvetleri Komutanı, Jandarma Genel Komutanı.
Merak edilen bir konu da, MGK üyesi olan bir bakanlığa HDP'den bir ismin getirilip getirilmeyeceği.