Kriptolu telefon operasyonu!
.
Vatan Haber
Dün Ankara merkez olmak üzere 4 ilde kriptolu ve normal telefonların yasa dışı dinlenmesine yönelik operasyon başlatıldı. TİB ve TÜBİTAK’ta çalışan 23 kişi gözaltına alındı.
Kriptolu ve normal telefonların usulsüz dinlemelerine ilişkin başlatılan operasyon kapsamında Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı’nda (TİB) ve Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu’ndaki (TÜBİTAK) görevliler hakkında yakalama kararı çıkarıldı. Ankara merkezli olmak üzere İstanbul, Sakarya ve Kocaeli’nde yapılan ve Gölbaşı Cumhuriyet Başsavcılığı’nda görevli cumhuriyet savcısı Harun Ceylan’ın yürüttüğü soruşturma kapsamında Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı’ndan (TİB) 22 kişi, TÜBİTAK’tan ise 6 kişi hakkında yakalama kararı çıkartıldı, 23 kişi gözaltına alındı.
363 kez dinlemişler
Yakalama kararının gerekçesinin ’devletin birliğini bozmak ve casusluk’ olduğu belirtildi. Yakalama kararı bulunanlar arasında TİB eski Başkanvekili Osman Nihat Şen, eski Bilgi Sistemleri Daire Başkanı İlhan Elieyioğlu ve TÜBİTAK’ta da BİLGEM eski Başkanı Hasan Palaz’ın da bulunduğu belirtildi. Operasyonunun, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç, Başbakan Ahmet Davutoğlu, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel, Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç ile Milli Güvenlik Kurulu üyelerine ait kriptolu ve normal telefonların usulsüz dinlendiğinin tespitiyle ilgili başlatıldığı belirtildi. Soruşturmada kriptolu ve normal telefonların yasa dışı 363 kez devletin üst düzey kişilerinin dinlenildiği öğrenildi. Dinlemelerin daha çok 2013’ün Aralık ayında olduğu iddia edildi.
TÜBİTAK’ta polis araçları
Ankara merkezli 4 ilde yapılan yasa dışı dinleme operasyonunda, haklarında yakalama kararı bulunan TÜBİTAK görevli 6 kişinin evlerinde ve kurumun Gebze Yerleşkesi’nde polis arama yaptı.
Kısmi felç nedeniyle ifadesi evinde alındı
Hakkında gözaltı kararı verilen Ulusal Elektronik ve Kriptoloji Araştırma Enstitüsü’nde görevli bilgisayar mühendisi 35 yaşındaki Orhan Üçtepe, Gebze’deki evinde bulunamadı. Evde arama yapan polisler, Üçtepe’nin bir süre önce geçirdiği beyin kanaması sonucu kısmi felç geçirdiği için Sakarya’nın Sapanca İlçesi’nde ağabeyinin evinde olduğunu belirledi. Bunun üzerine ekipler Sapanca’daki adrese gitti. Burada felçli olduğu ve tedavi gördüğüne ilişkin raporu polislere gösteren Üçtepe’nin ifadesi alındı. Doktor raporu nedeniyle Ankara’ya götürülmeyen Orhan Üçtepe’nin cep telefonu ile bilgisayarlarına el konuldu.
Emniyete ‘paralel’ operasyonu
Isparta merkezli 6 ilde gerçekleştirilen eş zamanlı operasyonda 3’ü eski personel olmak üzere 10 emniyet mensubu gözaltına alındı. Alınan bilgiye göre, Isparta Cumhuriyet Başsavcılığı koordinesinde bazı emniyet görevlileri hakkında “Görevleri gereği düzenlemeye yetkili oldukları resmi belgede sahtecilik, haberleşmenin gizliliğini ihlal ve iftira” suçlarından soruşturma yürütüldü. Bu kapsamda Isparta merkez olmak üzere Tunceli, Bingöl, Mardin, Osmaniye ve Antalya illerinde operasyon yapıldı. Zanlıların emniyetteki işlemleri sürüyor.
47 polise yargılama
Hatay’da yasa dışı dinleme iddialarıyla ilgili başlatılan operasyon kapsamında başlatılan soruşturmada 47 polis hakkında dava açıldı. Konuyla ilgili yazılı bir açıklama yapan Hatay Cumhuriyet Başsavcısı Musa Çatal, İstihbarat Şube Müdürlüğü’nde görevli amir ve polis memurları hakkında başlatılan soruşturma sonunda iddianame hazırlandığını belirtip, polislerin 2’nci Ağır Ceza Mahkemesi’nde yargılanacağını belirtti.Aralarında amirlerin de bulunduğu 47 polisin bazılarının halen Hatay İl Emniyet Müdürlüğü’nde, bazılarının ise başka illerde görevlerine devam ettikleri belirlendi.
Elvan: 3 ayrı soruşturma
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, soruşturmayla ilgili şunları söyledi: “Gölbaşı Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından 3 farklı soruşturma yürütülüyordu. Bunlardan birincisi Telekomünikasyon İletişim Başkanlığındaki bazı verilerin silinmesine yönelik olarak yürütülen bir soruşturmaydı. İkinci önemli soruşturma ise kriptolu telefonlara yönelik yürütülen soruşturmaydı. Üçüncüsü ise yasadışı dinleme ve casusluk ile ilgili olarak yürütülen soruşturmaydı. Operasyonlar, bildiğimiz kadarıyla bu üç soruşturma çerçevesinde yürütülen soruşturmadır diye düşünüyorum.”
Arınç: Müdahil olabilirim
Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç operasyonlar konusunda, “Bu büyük bir suçtur. Bu hem bizim şahsımıza karşı yapılan çok kötü bir harekettir hem de devletin gizli kalması gereken bilgilerinin ifşa edilmesi açısından da büyük bir suçtur. Benim, ‘5 defa dinlenmiş olduğum’ bildiriliyor. Eğer iddianame tanzim edilir ve burada da bizimle ilgili olarak işlenen bir suç açıkça tarif edilirse doğrusu, açılacak davaya müdahil olmayı düşünürüm” dedi.