Kripto pazarı!
.
İnternette yayınlanan ses kayıtlarıyla gündeme gelen kriptolu telefonları Türkiye’de 2.500 ile 3.500 TL arasında bulmak mümkün. ‘Güvenli alo’ demek için ev tipi sabit kriptolu telefonlarla androidler en gözde cihazlar.
Oğlu Bilal Erdoğan arasında geçtiği iddia edilen konuşmaların internete sızan Başbakan Erdoğan’ın “Devletin kriptolu telefonunu da dinlediler” sözleri gözleri yüksek güvenlikli ve dinlenmesi zor olan telefonlara çevirdi. Kriptolu telefonlar arasındaki şifreleme, telefon üzerindeki özel bir donanım veya yazılımla yapılıyor. Ses, telefonun kullandığı GSM modülü üzerinden konuşma başlarken şifrelenerek rakamlara dönüştürülüyor.
İki telefon da kriptolu olmalı
Matematiksel bilgiler ses kanalından değil, GSM şebekesinin veri kanalından diğer telefona ulaşıyor. Karşıdaki telefonda bulunan kripto anahtarı, bu matematiksel verileri tekrar sese dönüştürüyor. Bu veriler dinlense bile aktarılan veriler önceden farklı bir algoritma ile şifrelendiği için anlaşılmayan sesler elde ediliyor. Şifreli bir konuşma yapabilmek için aranan diğer telefonun da kriptolu olması şart.
Kripto anahtarı BTK’da
Kriptolu telefonların ithali, üretimi ve kullanımı için BTK’dan (Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu) izin alınması gerekiyor. Ayrıca bütün kriptolu telefonların kripto kodları ya da anahtarları BTK’ya verilmek zorunda. Türkiye’ye ithal edilen bütün telefonların kripto anahtarları BTK’nın elinde bulunuyor. Bir yurtdışı seyahatinden yanınızda BlackPhone ile dönerseniz telefonunuzun kripto anahtarını hemen BTK ya da TİB’e bildirmeniz gerekiyor. BTK, kripto anahtarı bildirilmeyen bir telefon tespit ederse cihazı iletişime kapatıyor.
TÜBİTAK ve Aselsan üretiyor
Türkiye’de TÜBİTAK’ın ürettiği Milcep-K1 ve K2 modelleri kullanılıyor. Bunun dışında daha çok güvenlik kuvvetlerinin kullanımı için Aselsan’ın geliştirdiği GSM kripto modülünü kullanan 2110 Milli Emniyetli Cep Telefonu var. TÜBİTAK ve Aselsan dışında Türkiye’de kriptolu telefon üreten bir firma yok. Başbakan, Bakanlar ve Genelkurmay Başkanı TÜBİTAK’ın ürettiği Milcep-K2’yi kullanıyor.
TSK’dan kripto açıklaması
Kriptolu telefonlar, Genelkurmay Başkanı Org. Necdet Özel ile kuvvet komutanları tarafından da kullanılıyor. Bu telefonların dinlenilebilme ihtimali, başta terörle mücadele olmak üzere iç ve dış güvenlik açısından kritik önem taşıyor. Dinleme iddialarının komutanlarda da endişe yarattığı öğrenildi. Dinlemeler, önceki gün gerçekleşen Milli Güvenlik Kurulu’nda da ele alındı. Öte yandan “kriptolu telefonların TSK bünyesinde üretildiği” iddiası yalanlandı. Genelkurmay’dan dün yapılan açıklamada şöyle denildi: “27 Şubat 2014 tarihli bir gazetede; devlet erkânının kullandığı kriptolu cep telefonlarına ait anahtarların Genelkurmay’a bağlı MUBİLDESKOM Elektronik Anahtar Üretim Merkezi’nde insan müdahalesi olmadan üretildiği iddiası yer almıştır. Devlet erkanı tarafından kullanılan; kriptosu, kripto anahtarları, yazılımı ve cihazın üretimi tamamen TÜBİTAK tarafından yapılan ‘Kriptolu Cep Telefonları’ ile Türk Silahlı Kuvvetlerinin hiç bir ilişkisi bulunmamaktadır.”
En güvenli akıllı telefon
Piyasaya yeni sürülen
Türkiye’de en çok kullanılan Enigma
Kriptolu telefonlar 2009’da BTK tarafından hazırlanıp