Şampiy10
Magazin
Gündem

Koronavirüs nedir, belirtileri? Koronavirüs nedeniyle ölen sayısı kaç, koronavirüs Türkiye için bir tehdit mi?

Koronavirüs salgını tüm dünyayı tehdit ediyor. Çin, Singapur, Japonya, Hong Kong, Tayland, Güney Kore, Tayvan ve Malezya en riskli ülkelerin başını çekerken, koronavirüs toplam 32 ülkede görüldü. Küresel olarak Koronavirüsünün bulaştığı kişi sayısı 77 bine ulaştı. Dünya Sağlık Örgütü tarafından yapılan açıklamada maske takılması uyarısı yapılırken, maskenin daha çok virüse yakalanan kişilerin takması gerektiğini ve el yıkama gibi hijyen kurallarının atlatılmamasını söyledi. Koronavirüs nedir? Koronavirüs nedeniyle ölen sayısı kaç, koronavirüs Türkiye için bir tehdit mi? Türkiye'de koronavirüs vakası var mı?

ABONE OL
Vatan Haber

Koronavirüs salgısını çok ciddi seviyelere ulaştı. Birçok ülke sınır kapılarını kapattı ve havalimanlarında özel ekipmanlar aracılığıyla tarama işlemlerine başladı. Çin’in Rusya Federasyonu Büyükelçisi Zhang Hanhui, Moskova’da Rus basınına yaptığı açıklamada, “Çin'deki bilim adamlarımızın bulduğu ilaç etkisini kanıtladı ve testler başarılı şekilde devam ediyor. İlaca yönelik çalışmaların son kısmının kısa süre zarfında bitirilmesi hedefleniyor ve şubat sonuna kadar Çin’deki tüm şehirlerde hayat normale dönecek’’ açıklaması yaptı. Türkiye’de ise Van, Ankara ve Niğde’de koronavirüs şüphesi iddiaları paniğe neden oldu. Koronavirüs nedir? Koronavirüs nedeniyle ölen sayısı kaç, koronavirüs Türkiye için bir tehdit mi?

KORONAVİRÜS NEDİR?

Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre koronavirüs (coronavirüs) hayvanlardan insana geçen geniş bir grup hayvan virüsünden oluşuyor. Uzmanlar ve bilim insanı Leo Poon ise koronavirüsünün SARS virüsünün kuzeni olarak tanımladı.

Koronavirüsler zarflı, tek zincirli pozitif RNA virüsleri olup, genellikle üst solunum yolu enfeksiyonlarına sebep olurlar. 2012 yılında Arap Yarımadası’nda ciddi akut solunum yetmezliği ile seyreden hastalarda yeni bir coronavirüs bulunmuş, ismi de Middle East Respiratory Syndrome-coronavirus (MERS-CoV) olarak adlandırılmıştır.

Asemptomatik hastalıktan, ağır pnömoni, çoklu organ yetmezliği ve ölüme kadar ilerleyebilen çeşitli klinik şekillere sebep olabilen koronavirüs, patojene özgül bir tedavi bulunmamaktadır. MERS-CoV ile enfekte olan hastalarda enfeksiyon kontrol önlemlerinin uygulanması virüsün yayılımının önlenmesi açısından önemli bir yer tutar.

İNSANLARDA İLK KEZ 1960’LI YILLARDA GÖRÜLMÜŞTÜR!

İnsanlarda enfeksiyona sebep olan iki türü 229E ve OC43 1960’larda tanımlanmış olup, 2003’de pandemik ağır akut solunum yetmezliği sendromu (SARS) vakalarında da yeni bir türü izole edilmiştir. 2004 ve 2005’de insanlarda yaygın bir şekilde solunum yolu enfeksiyonlarına sebep olan iki yeni coronavirüs türü NL63 ve HKU1 tanımlanmıştır. Bununla beraber 229E, OC43, NL63 ve HKU1 türleri SARS’dan farklı olarak genellikle hafif orta şiddette enfeksiyonlara sebep olur.

KORONAVİRÜS BELİRTİLERİ?

Ortaya çıktığı yerden dolayı "Vuhan virüsü" diye de adlandırılan yeni koronavirüs, solunum, hapşırma ve öksürme durumlarında hava yoluyla bulaşıyor.

NCoV'in ilk belirtileri yüksek ateş, boğaz ağrısı, öksürük, nefes darlığı, solunumda zorluk ve ishal şeklinde ortaya çıkarken ileri safhalarda zatürre ve böbrek yetmezliğine neden oluyor, nihayetinde ölümle sonuçlanabiliyor.

İlk başta soğuk algınlığı gibi genel üst solunum yolları hastalığıyla başlıyor. Belirtiler burun akması, öksürük, boğaz ağrısı ve bazen de baş ağrısı ile ateş şeklinde başlıyor. Hastalık bu belirtilerle birkaç gün devam ediyor. Hastaların 1/3’ünde bulantı, kusma, ishal, karın ağrısı gibi gastrointestinal sistem tutulumuna ait semptomlar izlenebilir.

KORONOVİRÜS TANISI NASIL KONULUR?

Tanıda mümkün olduğunca alt solunum yolu örneklerinin tercih edilmelidir. Semptomların başlamasından örnek alınmasına kadar geçen süreye bağlı olarak nazofaringeal sürüntü, orofaringeal sürüntü, dışkı, serum örnekleri de alınabilir.

NASIL BULAŞIYOR VE TEDAVİSİ NEDİR?

Grip hastalığı gibi insandan insana bulaşıyor ve bağışıklık sistemi düşük insanları daha ağır etkiliyor. Virüsün sebep olduğu hastalığın tedavisinde net bir tedavi bulunmuyor, yetkililer tedavi için grip veya soğuk algınlığında kullanılan tedavi yöntemlerini tavsiye ediyorlar.

Hastalığın kesin bulaş yolu bilinmemektedir. Elde edilen veriler sınırlı da olsa insandan insana bulaş olasılığını desteklemektedir. Damlacık ve temas yolu en olası bulaş yolu olarak düşünülmektedir. Bununla beraber hava yoluyla MERS-CoV bulaş olasılığı kesin olarak dışlanamamaktadır. Fakat havayolunun bulaşta önemli rolü olduğunu gösteren bir veri de yoktur. Asemptomatik hastada bulaş gösterilmemiştir. İnkübasyon periyodu kesin olarak bilinmemektedir. Ancak insan-insan bulaşı olan bir vakada 9-12 gün olarak tanımlanmıştır. Diğer coronavirüslerle gelişen enfeksiyonlarda ise bu süre ortalama 2 gündür. Bu nedenle vaka tanımlamasında kullanılan 14 günlük gözlem süresi güvenli olarak değerlendirilebilir.

Coronavirüsünden dolayı hastalığa yakalananlara bolca sıvı, dinlenme ve uyku tavsiye ediliyor. Belirtiler kötüleştiği zaman aynı soğuk algınlığındaki gibi doktora gidilmesi tavsiye ediliyor. Henüz virüsün neden olduğu hastalık için bir aşı bulunmuyor, coronavirüsünü kapmamak için ellerin sürekli yıkanması ve temizliğe önem verilmesi gerekiyor. Virüsün ev hayvanlarına da bulaşabileceği öngörülüyor ve ev hayvanlarının temizliğine dikkat edilmesi gerektiği vurgulanıyor.

KORONAVİRÜS HASTALIĞINDAN KORUNMAK İÇİN NELER YAPILMALI?

Akut solunum yolu enfeksiyonlarının bulaşma riskini azaltmaya yönelik öneriler, Yeni Koronavirüs enfeksiyonu için de geçerli. Peki Yeni Koronavirüs hastalığından korunmak için neler yapılmalı?

• El hijyenine önem verilmelidir. Eller en az 20 saniye boyunca sabun ve suyla yıkanmalı, sabun ve suyun olmadığı durumlarda alkol içerikli el antiseptiği kullanılmalıdır.

• Kirli ellerle ağız, burun ve gözlere dokunulmamalıdır.

• Öksürme veya hapşırma sırasında ağız ve burun tek kullanımlık mendille kapatılmalı, mendil yoksa dirseğin iç kısma kullanılmalıdır.

• Hayvanlarla temastan sonra eller sabun ve suyla yıkanmalıdır.

• Hayvansal ürünler tüketilmeden önce iyice pişirilmelidir.

KORONAVİRÜS NEDENİYLE ÖLEN SAYISI

Küresel olarak Korona (Covid 19) virüsünün bulaştığı kişi sayısı 77 bini geçti. Virüse yakalanan hastaların 27 bin 936'sı hastalıktan kurtulurken, ölenlerin sayısı ise 2 bin 712'ye ulaştı. Corona virüsü nedeniyle ölenlerin 2 bin 664'ü Çin’in sınırlarında bulunuyor. Başta Çin, Singapur, Japonya, Hong Kong, Tayland, Güney Kore, Tayvan ve Malezya olarak üzere toplam 32 ülkede görüldü.

KORONA VİRÜS SON DURUM: AŞI BULUNDU MU?

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca merak edilen konu ile ilgili, "(Koronavirüs) Aşı çalışmasıyla ilgili gelişme olduğunu söyleyen merkez ve ülkeler var. Aşı ile ilgili antikor sürecinden sonra klinik çalışma son derece önemli. Esas zaman alıcı olan da klinik çalışma. Bu süreç en az 6-9 ay olacak. Bugünden yarına aşının hemen pratik kullanıma geçebileceğini beklemiyoruz." ifadelerini kullandı.

KORONAVÜRÜS TÜRKİYE İÇİN BİR TEHDİT Mİ?

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, İran'dan gelen yolcular ve mürettebatın karantinada tutuldukları Dr. Zekai Tahir Burak Hastanesini ziyaret edip, yetkililerden bilgi aldı.

Hastane çıkışında gazetecilere açıklamada bulunan Koca, bugün İran'dan gelen yolcular içerisinde, özellikle Kum kenti hikayesi olan yolcuların varlığı ve 4 yolcuda soğuk algınlığı belirtileri görülmesi sebebiyle riske etmemek anlamında Bilim Kurulunun da tavsiyesi doğrultusunda karantina kararı alındığını anımsattı.

Zekai Tahir Burak Hastanesi ve Bilkent Gözlemevi'nde söz konusu yolcuların gözlem altına alındığını aktaran Fahrettin Koca, yapılanları yerinde görmek ve varsa eksikleri tamamlamak adına başhekimliğe ziyarette bulunduğunu söyledi.

Burada yolcuların ayrı odalarda tutulduğunu, her birine tek kullanımlık malzemelerle hizmet verildiğini aktaran Koca, sağlık personelinin de gerekli tedbirlerle korunduklarını ifade etti.

Yolcuların ağırlıklı olarak gençlerden oluştuğunu, 50 yaş üstü 11 kişi bulunduğunu, sadece 2 hastada diyabet, 1 hastada hipertansiyon, 1 hastada kronik bronşit bulunduğunu anlatan Bakan Koca, yolcuların genelde 25-30 yaş arasında olduğunu, 15 yaş altı çocuk yaş grubunda da 24 kişi bulunduğunu, bu yaş aralıklarında hastalığın daha az görüldüğünü ve daha hafif seyrettiğini kaydetti.

Koca, "Şu an 132 ve artı 10 mürettebatla birlikte, ateşi 38 derecenin üzerinde herhangi bir yolcumuzun olmadığını söylemek istiyorum. Genel olarak klinik durumlarının iyi olduğunu, herhangi bu anlamda solunum ve benzeri sıkıntısının olmadığını özellikle belirtmek istiyorum." diye konuştu.

Kum kenti geçmişi olan yolcuların varlığı nedeniyle hassasiyet gösterdiklerini ve 14 günlük zaman dilimini, kuluçka sürecini gözlemlemek istediklerini vurgulayan Fahrettin Koca, "Bilim Kurulu, bundan sonraki süreçte risk gruplarını özellikle her vatandaşımız için tespit ederek, ne kadarlık bir süreyle takip edilmesi gerektiğine önümüzdeki günlerde zaten karar vermiş olacak. Şu ana kadar çalışılmış olan numunelerde, tetkiklerde pozitif çıkan herhangi bir hastamız olmadı. Şu ana kadar koronavirüs pozitif olan hastamız olmadığını söylemek istiyorum." ifadelerini kullandı.

Bakan Koca, soğuk algınlığı bulguları olan hastalara "virüs paneli" denilen 24 farklı virüsün tespitine yönelik bir testin uygulandığını, bu açıdan da takibinin yapıldığını dile getirdi.

Kaç numunenin sonucunun alındığı sorusuna karşılık Koca, vakaların 3'te 2'sinin bittiğini, 3'te 1'inin de kontrol amaçlı takip edildiğini belirtti.

TÜKİYE YEŞİL HATTA

Dünya Corona virüs tehdidi altındayken en güvenli tatil yapılacak ülkeler açıklandı. Corona virüsün görülmediği ülkeler arasında Türkiye de yer alıyor.

Öte yandan, tatil programı yapacak olanlar için ise Corona virüsün görülmediği 6 ülke tespit edildi. Türkiye de bu ülkeler arasında yer alıyor. Yeşil hatta yer alan ülkeler arasında Türkiye, Polonya, Macaristan, Meksika, Barbados ve Jamaika yer alıyor. Bu ülkelere yönelik olarak turist sayısında artış bekleniyor.

Diğer Haberler

  1. Bursa'da lodos: Ağaçlar devrildi, durak yerinden söküldü
  2. Karaman’da aniden yola çıkan ineğe otomobil çarptı: 5 yaralı
  3. Bolu'da yoğun kar yağışı kara yolunu kapattı
  4. BUDO'nun birçok seferi iptal edildi
  5. Mühendisliği bıraktı, ayakkabı tamircisi olmaya böyle karar verdi!
  6. Sabiha Gökçen ve İstanbul Havalimanı'nda birçok uçuş iptal edildi
  7. Beylikdüzü'nde fabrika yangını: Müdahale sürüyor
  8. Valilik açıkladı: Tunceli’de eylem ve etkinlikler 10 gün süreyle yasaklandı
  9. Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu'ndan yenidoğan çetesi ile ilgili açıklama
  10. Çorluspor 1947 teknik direktörü Ersin Aka, silahlı saldırıda hayatını kaybetti

© Copyright 2024

Gazete Vatan Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş.