Kızlık soyadına dönen ilk evli kadın oldu
.
Sadece kızlık soyadını kullanabilmek için dava açan avukat Sevim Akat Eşki 7 yıl sonra Anayasa Mahkemesi kararı ile yalnızca kızlık soyadı yazan nüfus kağıdına kavuştu.
İstanbul’da yaşayan avukat Sevim Akat Eşki, 2007 yılından beri kızlık soyadını kullanabilmek için verdiği mücadeleye ilk olarak Fatih Asliye Hukuk Mahkeme’sine başvuru yaparak başladı. Davalı tarafın Nüfus Müdürlüğü olduğu davada nüfus müdürlüğü taraf olmadığını belirtince Asliye Hukuk Mahkemesi görevsizlik kararı verdi. Sevim Akat Eşki ise bu sefer eşi Ahmet Eşki ve Nüfus Müdürlüğü’nü davacı göstererek Aile Mahkemesi’ne dava açtı. Dilekçesinde 2005 yılında evlendiğini belirten kadın avukat, iş hayatında ve resmi dairelerde evliliğinden sonra soyadının değiştiği için karışıklık yaşandığını öne sürerek kızlık soyadını kullanmaya devam etmek istediğini belirtti.
İlk bireysel başvuru
İç hukuk yollarını tüketen ve bir sonuç alamayan kadın avukat 2013 yılında Anayasa Mahkemesi’ne bireysel başvuru hakkı tanınmasıyla evli kadının kızlık soyadını kullanabilmesi için ilk bireysel başvuruyu yaptı.
AYM haklı buldu
İstanbul 10. Aile Mahkemesi Sevim Akat Eşki’nin dosyasını yeniden açarak davanın kabulüne ve sadece kızlık soyadını kullanmasına karar verdi. Dava sürecinde Aile Mahkemesi Medeni Kanun’un 187. maddesinin Anayasa’ya aykırı olduğu yönünde Anayasa Mahkemesi’nin olumlu karar vermesi durumunda dava açmak zorunda kalmayacağını dile getiren Avukat Eşki, “Meclisin yapmadığını AYM yapmış olacaktı ve herkes bu haktan yararlanabilecekti. Ancak şimdi her kadın dava açmak zorunda’’ dedi.
Kararın kesinleşmesi üzerine 6 Haziran günü karar ile birlikte nüfus müdürlüğüne giden kadın avukat yeni nüfus kağıdına kavuştu. Sevim Akat’ın kazandığı soyadı davası bütün evli kadınların kızlık soyadlarını kullanmalarının yolunu açtı.