Şampiy10
Magazin
Gündem

Kitapçıklar neden imha edildi?

KPSS soruşturmasında ‘şüpheli’ olarak ifadeye çağrılan eski ÖSYM başkanları Yarımağan’a ‘sınav güvenliğini sağlayamamak’, Demir’e de ‘sınav kitapçıklarını imha ettirmek’ suçlamalarının sorulacağı öğrenildi

ABONE OL
Vatan Haber

2010’da yapılan KPSS’de usulsüzlük ve kopya iddialarını soruşturan Anayasal Düzene Karşı İşlenen Suçları Soruşturma Bürosu Savcısı Yücel Erkman, eski ÖSYM Başkanları Ünal Yarımağan ve Ali Demir’i UYAP sistemi üzerinden SMS ile ifadeye davet etmişti. Yarımağan’ın, ‘sınav güvenliğini sağlamayarak görevi ihmal ettiği’, Demir’in ise, soruşturmayı 4 yıl yürüten Cumhuriyet Savcısı Şadan Sakınan’ın, ‘sınav kitapçıklarının imhası yönündeki talimatını, kanuna aykırı olmasına karşın uygulayarak, delilleri yok ettiği ve görevini kötüye kullandığı’ iddialarıyla ilgili ifadeleri alınacak. Soruşturmada 32 kişi tutuklanmıştı.

Savcılık biliyordu

Anadolu Ajansı’na dün açıklamalarda bulunan Ali Demir “Yargıya saygımız var. Bildiğimiz ne varsa anlatacağım” dedi ve şunları söyledi: “Devam eden soruşturmanın olumsuz etkilenmemesi için savcılığın görüşü talep edilmiş ve gelen ‘olur’ doğrultusunda evrak imha edilmiştir. Kopya olayı ben göreve gelmeden 3 ay önce gerçekleşmiştir. Göreve geldikten sonra soru kitapçıkları ile ilgili bir talep ile karşılaşmadım. Gerekli evraka savcılıkça el konulduğunu düşündüm. Ben görevde iken savcılığın bilgisi dışında bir imha söz konusu olmamıştır.”

Fethullah Gülen’in dosyası ayrıldı

Soruşturmada, 1 numaralı şüpheli olduğu belirtilen Fethullah Gülen hakkındaki dosya, ‘devlette paralel yapılanma’ iddialarına ilişkin soruşturma dosyasıyla birleştirildi. Savcı Yücel Erkman ayırma yazısında YÖK raporunda 100 ve üzeri net yapan 3 bin 227 adayın şüpheli konumunda olduğu, “1435 şüphelinin doğrudan, kalanlarınsa büyük çoğunluğunun dolaylı olarak kamuoyunda bilinen bir yapıyla bağlantılı olduğunun tespit edildiği’ belirtildi. Kararda, “Fezlekede 1. sırada gösterilen Gülen ile ilgili delillere göre, iki dosya arasında fiili ve kişisel bağlandı olduğu değerlendirilmiştir” denildi.

‘Haksızlık giderilmeli’

Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı dün Anadolu Ajansı (AA) Editör Masası’nda, KPSS usulsüzlüğü soruşturmasına ilişkin şunları söyledi: “Bu faaliyetler içinde yer aldığı şüphesiyle gözaltına alınan sanırım 14 çalışanımız olduğunu savcılık tespit etmiştir. Tutuklandığı takdirde idari soruşturma açmak zorunluluğumuz var. Burada bir yandan hak etmediği halde atanmış olanlar söz konusu. Öte yandan hak ettikleri puanları alamamış veya hak ettikleri kamu görevlerine atanamamış binlerce insan var. Haksızlığı gidermek gerekiyor. Kamudan uzaklaştırılması ve haklarında işlem yapılması gerekir.”

‘Büyük travma oldu’

ÖSYM’nin Ali Demir’den sonra atanan yeni başkanı Prof. Dr. Ömer Demir dün NTV canlı yayınında konuyla ilgili şöyle dedi: “2010 KPSS skandalı patlak verdiğinde YÖK Başkanvekiliydim. Devlet Denetleme Kurulu bu konuyla ilgii raporlar hazırladı. O dönemde ortaya çıkmış deliler genişletiliyor. Bu KPSS’deki skandal ÖSYM için büyük bir travma oldu. Bütün sınavlarda, sınav evrakları imha edilir. Bu dönemde de aynı usül takip edilmiş. Usüle aykırı bir yok etme gibi bir durum yok gibi görünüyor. Soruların sınavdan önce dışarıya çıkmış olduğu açıktı. Dışarı çıkmanın nasıl olduğuna yönelik bir kaydımız yoktu.”

Diğer Haberler

  1. Afyonkarahisar'da minibüs içerisinde mahsur kalan 15 kişi kurtarıldı
  2. Bakan Güler açıkladı: Zap'ta kilit kapatıldı
  3. Amasya'da taşımalı eğitime 1 gün ara verildi
  4. Malatya'da 100 küçükbaş hayvan karda mahsur kalarak dondu
  5. Uyku apnesine robotik müdahale
  6. Diyarbakır'da DEM Partili Belediye Başkanı Cengiz Dündar gözaltına alındı
  7. Alanya'da otel yangını hasara sebep oldu
  8. Türk bilim insanından umut veren çalışma! Ameliyatı bitirecek tedavi! 'Ülkemizde sık görülüyor'
  9. Bursa'da -10 derecede termal keyfi! Etrafı karla kaplı kaynar suya girenler şifa buluyor
  10. 18 ilde DEAŞ'a operasyon! 56 kişi yakalandı

© Copyright 2024

Gazete Vatan Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş.