‘Kırmızı Kitap’a Suriye ve İran ayarı!
Son kararı Başbakan verecek
İki komşuyla yaşananlar nedeniyle Milli Güvenlik Siyaset Belgesi’nde değişiklik yapılması gündeme geldi.
Kırmızı Kitap olarak da anılan Milli Güvenlik Siyaset Belgesi, varlığı kabul edilen ancak içeriği açıklanmayan bir belge olarak biliniyor. Bakanlar Kurulu ve kolluk güçleri için bir rehber niteliği taşıyan Kırmızı Kitap, 2005’te yazıldığında, irtica ve bölücük öncelikli tehdit sayılmış, İran’ın hem nükleer hem de konvansiyonel füze programı ise dış tehdit algısının tepesine yerleşmişti. Belgenin en son güncellemesi ise 2010’da gerçekleştirildi. Hükümetin ağırlık sahibi olduğu bu güncellemede, “irtica” iç tehdit olmaktan çıkmıştı. Buna göre, Yunanistan, İran ve Suriye’nin Türkiye için öncelikli tehdit olmaktan çıktığı iddia edilmişti.
Kırmızı Kitap, TSK’nın Milli Askeri Stratejik Konsept’ini de belirliyor. TSK en son güncellenen Kırmızı Kitap’a göre, Genelkurmay Başkanlığı’nın internet sitesinden TSK’nın görev bölümündeki iç tehdit tanımını çıkarmıştı.
2.5 savaş konsepti
TSK’nın Suriye sınırında yaşanan gelişmeler nedeniyle daha önce Yunanistan’ı dış tehdit olarak kabul eden ve PKK’yla mücadele etmesi nedeniyle uyguladığı 1.5 savaş konseptini değiştirmek zorunda kaldığı biliniyor. Suriye nedeniyle iki buçuk savaş konseptine dönen TSK, terörle mücadelenin yanı sıra Suriye ve Yunanistan olmak üzere iki cephede savaşı öngörüyor. Türkiye’nin 2.5 savaş konseptinde, Suriye bir numaralı, Yunanistan ise iki numaralı tehdit olarak kendisini gösteriyor. Terörle mücadele ise konseptin “buçuk” ayağını oluşturuyor. Türkiye, Öcalan’ın yakalanması ve Suriye ile Adana Mutabakatı’nın imzalanmasının ardından, Soğuk Savaş döneminde uyguladığı 2.5 savaş konseptini sonlandırmış ve 1.5 savaş konseptine geçmişti. Suriye’nin Türk uçağını düşürmesi ve bu ülkedeki iç çatışmalar nedeniyle Türkiye topraklarına bombalar düşmesi, TSK’nın Suriye sınırına yığınak yapmasıyla noktalandı. Suriye’den Türkiye’ye yönelik her ateşe “misliyle” karşılık veren TSK milli askeri stratejik konseptini de yeniledi ve tekrar 2.5 savaş konseptine geçti.
Başbakan’a bağlı
Bu etkenler başta olmak üzere Türkiye’nin bölgesinde meydana gelen tehdit ve riskleri milli güvenlik stratejilerine yansıtması bekleniyor. Türkiye’nin komşularında yaşanan istikrarsızlık ortamı, bölgesel ve küresel güç mücadeleleri dikkate alınarak Kırmızı Kitap’ın önümüzdeki yıl güncellenmesi, bu konuda son kararı Başbakan Erdoğan’ın vermesi bekleniyor.