Kayıp trilyon taksidi için 14 gün kaldı
.
Zeynep Erbakan’ın “emanetçilik” iddiası nedeniyle savcılığın şüphelilerin mal varlıklarına ilişkin detaylı bir araştırma yapmaya başladığı belirtildi. Soruşturmayı yürüten Ankara Cumhuriyet Savcısı Abdulkadir Güngören’in BDDK’ya yazı yazarak banka hesapları ve tapu kayıtlarının yanı sıra, mal varlığı transferlerine ilişkin de araştırma yapması bekleniyor. Savcı Güngören’in toplanan delillerde mal varlığının gizlenmesine yönelik işlemler tespit etmesi halinde MASAK’ı da devreye sokabileceği belirtildi. Zeynep Erbakan’ın “güveni kötüye kullanma” ve “hakkı olmayan yere tecavüz etme” suçlarından soruşturulmasını istediği kardeşleri ve diğer şüphelilerin de bu aşamadan sonra ifadelerinin alınabileceği ifade ediliyor.
Zeynep Erbakan’ın suç duyurusu dilekçesinde babasının vefatından bir yıl öncesinden itibaren şüphelilerin malvarlığındaki değişimin incelenmesini talep etmesi dikkat çekti. Necmettin Erbakan geçen yıl 27 Şubat’ta, 78 yaşında iken hayatını kaybetmişti. Mahkemeler genellikle 70 yaşın üstündeki kişilerin mal varlıklarında yaptıkları tasarrufun geçerli olabilmesi için geçerli bir sağlık kurulu raporu arıyor. Erbakan’ın mal varlığında herhangi bir devir yapmış olması halinde bu raporun olup olmadığına da bakılması ve verilecek kararda bu unsurun da etkili olması güçlü bir ihtimal olarak görülüyor.
‘Kayıp trilyon’un kefili
Bu arada Zeynep Erbakan’ın babası Necmettin Erbakan’a ait olduğunu, ancak yönetimini emanetçilere bıraktığı iddia ettiği Milda AŞ’nin ise işçi alacakları nedeniyle sıkıntı içinde olduğu öğrenildi. Necmettin Erbakan, ‘Kayıp Trilyon’ davasında, Hazine’ye 14 milyon lira ödemeye mahkum olmuş, Maliye Bakanlığı ile çok uzun süredir yapılan görüşmeler, 2010 yılında anlaşmayla sonuçlanmıştı. Necmettin Erbakan, 14 milyon lira borcunu 5 yılda ödemeyi kabul ederken; Erbakan’ın damadı ve Milda isimli şirketin de Yönetim Kurulu üyesi olan Mehmet Altınöz, kefil olduğu kayınpederi için şirketinin hesabından 1 milyon lira peşinat ödemesi çıkarmıştı. Erbakan; Maliye Bakanlığı ile yaptığı protokol uyarınca 5 yıl boyunca her yıl 2.4 milyon lira ödeyecekti. Damat Mehmet Altınöz’in Yönetim Kurulu üyesi olduğu Ankara merkezli Milda Kağıt Sanayii şirketinde, Yönetim Kurulu Başkanlığı’nı ise Adnan Simit yapıyor. Bu arada Milda AŞ’nin kefil olduğu Kayıp Trilyon borcunun bu yılki taksidini Mart ayı sonuna kadar ödemesi gerektiği, borcun düne kadar ödenmediği belirtildi.
Şirket borçlarını ödemiyor
Milda Kağıt’ın sahibi olduğu Giresun Kağıt Fabrikası’ndan çıkardığı işçiler açtıkları alacak davasını kazanmış ve şirket toplam 3 milyon lira ödemeye mahkum olmuştu. Alacakları için açtığı davaları kazanan Avukat Tuğrul Yanıkoğlu VATAN’a yaptığı açıklamada alacaklarının sadece 500 bin TL’lik kısmını tahsil ettiklerini belirterek “2 milyon 200 bin TL alacağımız var. Fabrikaya ait lojman arazisini satışa çıkardık ama satılmadı. Önümüzdeki hafta yeniden satışa çıkaracağız. Tahsilat için Ankara’daki şirket merkezine hacze gittik ama taşındığı için haciz yapamadan döndük” dedi.
Milda AŞ’nin Giresun’da 80 ayrı parselde toplam 780 dönüm arazisi ve üzerindeki binaların sahibi olduğu belirtildi.