Karadeniz kıyısında büyük risk!
Prof. Dr. Bektaş'tan korkutan açıklama
Karadeniz Teknik Üniversitesi’nden Prof. Dr. Bektaş, ”Karadeniz’de deniz içerisinde başka bir fay hattı var. Bu hat sahile paralel olarak uzanıyor” dedi.
Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Osman Bektaş, Karadeniz’de Kuzey Anadolu Fay Hattı dışında deniz içinde bir başka fay hattı bulunduğunu savunarak, ”Son 50 yıllık deprem kayıtlarına bakılırsa Karadeniz’de sahile paralel uzanan sismik hat görülür” dedi.
7-7.5 deprem üretir
Bektaş, Kuzey Anadolu Fayı’na işaret ederek, ”Karadeniz Bölgesi’nin güneyinden geçen Kuzey Anadolu Fayı var ve bugüne kadar bölgenin bu fayın etkisi altında olduğu sanılıyordu. Oysa Karadeniz fayı hemen sahile paralel uzanmakta ve batıda Bulgaristan sınırlarına girmektedir. Bu fay, öteden beri iddia ettiğimiz gibi 7 veya 7,5 büyüklüğünde deprem üretebilir” dedi.
2 fay sistemi görülüyor
Batı Karadeniz’de 1968’de Bartın’da 6.8, 19 Mart 2013’te İstanbul Boğazı açıklarında 4.5 büyüklüğünde depremler olduğunu anımsatan Bektaş, şöyle devam etti, “Bu bölgenin 50 yıllık depremselliğine baktığımızda burada doğu-batı ve kuzeydoğu doğrultulu 2 fay sistemi görülüyor.”
Bektaş, söz konusu bölgenin deprem bölgesi olduğunu savunarak, şunları belirtti, “2 fay sistemi üzerinde 7’nin üzerinde tarihsel depremler var. Bartın depremi nasıl öngörülmemişse Karadeniz’deki diğer depremler de öngörülmemiştir ve bütünüyle Karadeniz bir deprem kaynağı niteliğindedir” diye konuştu.