Kar ve buzun ilacı, biyolojik çamur
Karakışın tüm şiddetiyle etkisini gösterdiği ülkemizde, özellikle İstanbul'da karla mücadele için çözüm aranırken, Gebze Organize Sanayi Bölge Müdürlüğü'nde ilginç bir çözüm bulundu
Bu bölgedeki evsel atıkların arıtıldığı tesislerden alınan biyolojik çamur, serildiği bölgede karı ve buzu hemen erittiği gibi eski 8 dereceye kadar da buzlanmayı önledi.
Gebze Organize Sanayi Bölge Müdürlüğü'nde Çevre Müdürü olarak görev yapan Çevre Mühendisi Gülser Kaya, kış aylarında daha yoğun kar alan ve buzlanma meydana gelen Organize Sanayi Bölgesi'nde daha önce buzlanmayı önlemek için tuz kullandıklarını söyledi. Tuz stoğu azalınca, Genel Müdür Okan Çağlar'ın önerisiyle evsel atık arıtma tesisinden alınan ve "Biyolojik çamur' olarak adlandırılan sıvı çökeltiyi karlı ve buzlu bölgeye serdiklerinde mükemmel bir sonuç aldıklarını belirtti.
Bunun çevre ve insan sağlığına hiç bir zararı olmadığını da söyleyen Çevre Mühendisi Gülser Kaya, "Sadece evsel atıkların arıtıldığı arıtma tesislerinden aldığımız biyolojik çamur sayesinde bizim bulunduğumuz bölge kesinlikle buz tutmuyor. Özellikle İstanbul'da bunun gibi birçok arıtma tesisi var. Buzlanmanın yoğun olduğu bölgelere bu biyolojik çamur vidanjörlerle dökülse buzlanmanın önüne geçilebileceği inancındayız" dedi. Yola serilen tuzun çok daha zararlı olduğunu, o bölgedeki bitkilere büyük zararlar verdiğini de anlatan Gülser Kaya, biyolojik çamurun arıtma tesislerinden alındıktan sonra tarlalara gübre olarak serildiğini de anlattı.