Kaderi 'müftü'ye bağlı
Yunanistan ile anlaşılamıyor
Heybeliada Ruhban Okulu’nun yeniden açılıp açılmayacağı yılan hikâyesine döndü. Hükümet, 1971 yılından bugüne kadar kapalı olan okulun açılışına sıcak baksa da Yunanistan’dan ‘adım’ bekliyor. Ortodoks din adamı yetiştiren Ruhban Okulu’nun kaderi Müslüman müftülerin statüsüne bağlı görülüyor. Hükümet, Ruhban Okulu’nun açılabilmesi için Yunanistan’ın Batı Trakya Türklerinin seçtiği müftüleri tanımasını önkoşul olarak sunuyor.
‘Milli güvenlik’ sorunu degil
Türkiye ’nin yurtdışında en fazla zorlandığı konulardan birisi Heybeliada Ruhban Okulu’nun 42 yıldır kapalı halde bulunması. Bugüne değin ‘milli güvenlik’ sorunu olarak görüldüğü için kapalı olan okulun açılmasına artık sıcak bakılıyor. Hükümet içinden birçok isim de bu konuda açıklama yapmıştı. Heybeliada Ruhban Okulu’nun herhangi bir yasal düzenleme olmadan da açılabileceği söyleniyor. Nitekim Patrikhane Avukatı Kezban Hatemi, Başbakan Erdoğan ’ın Milli Eğitim Bakanlığı ’na vereceği bir talimatla bile açılışın mümkün olduğunu söylüyor. Aynı görüşü daha önce Milli Eğitim Bakanlığı yapan AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Çelik de dile getirmişti.
Ruhban Okulu’nun açılışının yasal açıdan bu kadar kolay olmasına karşın ‘mütekabiliyet’ yani karşılıklılık esası burada da devreye giriyor. Hükümet, Yunanistan’dan karşı bir adım bekliyor. Türkiye’nin beklediği adımlar Batı Trakya’daki Türk azınlığın demokratik haklarına kavuşması.
Batı Trakya’da 1.3 milyon Müslüman Türk’ün yaşadığı söyleniyor. ‘Türk’ azınlığın en büyük sorunlarının başında kendi seçtiği müftülerin atanmaması geliyor. Yunanistan, seçilmiş müftülerin yerine atama yapıyor. İskeçe ve Gümülcine’de seçilmiş ve atanmış müftüler bulunuyor. Batı Trakya’daki Türk azınlığın dini nikâhını da atanmış müftüler kıyıyor. Cami imamları da Yunanistan tarafından atanmış müftülerce belirleniyor.
‘Türk’ kelimesine dava
Yunan Parlamentosu geçen günlerde 250’ye yakın imamın Hıristiyanların da içinde bulunduğu heyet tarafından atanmasına imkân sağlayan bir tasarıyı kabul etmişti. Yunanistan, Batı Trakya’da ‘Türk’ kelimesinin kullanımını kısıtlıyor, belli yerlerde yasaklıyor. Gümülcine Türk Gençleri Birliği ismindeki ‘Türk’ kelimesine geçen günlerde dava açılmıştı.