Şampiy10
Magazin
Gündem

İTÜ’de yarın seçim var

Rektörlüğü sırasında birçok yatırım yapan Prof. Karadoğan, projelerini bitirmek için yeniden aday...

ABONE OL
Elif ERGU

İstanbul Teknik Üniversitesi’nde yarın rektörlük seçimleri var... İTÜ’nün rektörlüğe ikinci kez adaylığını koyan rektörü Prof. Dr. Faruk Karadoğan’la sohbet ettik. Karadoğan tam bir bilim adamı, görev süresince İTÜ’yü kalkındırmak için uğraştı, birçok yatırım yaptı. Bu yatırımlar için kaynağı da İTÜ’nün mezunlarından buldu. Yazılım ihracatı yapmak için Amerika’nın Carnegie Mellon Üniversitesi ile anlaşma yaptı...

Kütüphaneyi bitirdik

İTÜ rektörlüğüne yeniden adaysınız. Bitirmek üzere olduğunuz dönemde yapmakla gurur duyduğunuz hizmetler nelerdir?

Kolay bir dönem değildi. Vakıflar yasasındaki değişiklikler, araştırma fonlarımızın kesilmesi, bütçemizin kısılması gibi zorluklara karşın iskelet halinde olan Mustafa İnan Kütüphanesi’nin tamamladık. Olimpik yüzme havuzumuz tamamlandı. 15 yıldır yüzde 5’lik bir imalatla bekleyen olimpik stadyum ve atletizm alanı yapıldı. Öğrenci evi binası, çarşı ve konaklama tesisi ve benzerlerini İTÜ’ye kazandırdık.

Seçilirseniz yapmayı planladığınız projeler neler?

Çalışmaları başlayan, Metro-Arge binası, giriş kapıları, Nanoteknoloji Laboratuvarı, kapalı otoparklar, mezunlar yurdu ve evi, meslek yüksek okulu binası ve stüdyo-yurtlarımızı tamamlamak benim için öncelikli projeler. Değişmeyen hedefim İTÜ’yü eğitim düzeyinden ödün vermeyen ve kendi kaynaklarına dayalı araştırma-geliştirme odaklı bir üniversite yapmak. Genç araştırmacılar için başlatılan stüdyo-yurtların yapımı sürdürülerek sayısı 460’a çıkarılacak. Öğretim üyelerimizin gereksinim duyanlarına konut fırsatı veren proje 1000 dönümlük Küçükçekmece arsasında gerçekleştirilecek.

Türkiye’de üniversite mezunu işsizlik oranları sizce nasıl?

İTÜ mezunu iş bulur!

Sanayinin gereksinimlerine yönelik öncelikli sorunlara çözüm bulacak insanların yetiştirilmediği bir yüksek öğretim başarılı sayılmaz ve mezunları iş bulamaz. Konusunu iyi öğrenmiş yurt içinde ve yurt dışında çalışabilecek insanları yetiştirmek ise üniversitenin görevidir. İTÜ mezunlarını buna göre yetiştirdiği için önemli bir işsizlik söz konusu değil.

Kıbrıs’ta da bir çalışmanız var.

İTÜ Kıbrıs yerleşkeleri, yeni dönemin ufuk açıcı projesi olacak. Denizcilik, gemi inşaatı, turizm ve marina gibi birimler kurmayı planladık.

Başlıca sorun türban mıdır?

Üniversitenin başlıca sorunu türban değildir.

Kurduğunuz bilim merkezi ne gibi çalışmalar yapılıyor?

İTÜ’de bilim üretilirken bilimin yayılması için de uğraş veriliyor. Bu amaçla Bilim-Toplum Parkları’nın kurulması ve Bilim Toplum TV’nin yayına başlaması projeleri sürüyor. Taşkışla binamızın arkasında açılan ve 6 ayda 13 bin öğrencinin ziyaret ettiği Bilim Merkezi, gençlerimizin bilime ilgisini çekmek, küçük yaşlarda sorgulayıcı bireyler olarak gelişmelerini sağlamak amacını güdüyor.

Diğer Haberler

  1. Mühendisliği bıraktı, ayakkabı tamircisi olmaya böyle karar verdi!
  2. Sabiha Gökçen ve İstanbul Havalimanı'nda birçok uçuş iptal edildi
  3. Beylikdüzü'nde fabrika yangını: Müdahale sürüyor
  4. Valilik açıkladı: Tunceli’de eylem ve etkinlikler 10 gün süreyle yasaklandı
  5. Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu'ndan yenidoğan çetesi ile ilgili açıklama
  6. Çorluspor 1947 teknik direktörü Ersin Aka, silahlı saldırıda hayatını kaybetti
  7. Tunceli ve Ovacık Belediye başkanları görevden uzaklaştırıldı
  8. Iğdır'da uzman çavuş eşi tarafından öldürülen Esra toprağa verildi
  9. Yasak olduğu iddia edilen ameliyattan sonra hayatını kaybeden eşi için 7 yıldır hukuk mücadelesi sürdürüyor
  10. Bakanlık listeyi güncelledi! İşte taklit veya tağşiş yapılan gıdalar

© Copyright 2024

Gazete Vatan Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş.