Şampiy10
Magazin
Gündem

İşte milli silahlar

13. Uluslararası Savunma Sanayii Fuarı, milli silah ve tanklara ev sahipliği yapıyor. İlk kez tanıtılan taarruz helikopteri Atak’ın kokpitine binen Başbakan Yıldırım, “Sanayinde milli katkı oranı yüzde 60’ın üzerine çıkmıştır” dedi

ABONE OL
Vatan Haber

Savunma sanayisinde son dönemde geliştirilen pek çok ürünün yer aldığı 13. Uluslararası Savunma Sanayii Fuarı (IDEF 2017) dün Başbakan Binali Yıldırım ve Milli Savunma Bakanı Fikri Işık’ın katılımıyla açıldı. Fuarı gezen Başbakan Yıldırım, “Hiçbir terör örgütüne asla sempatiyle bakmıyoruz. Bakanları da hoş karşılamıyoruz” ifadelerini kullanırken “Teröre karşı çifte standartlı durum terk edilmeli. İnsan öldüren herkes alçaktır, cezalandırılır. Terör örgütlerine karşı uluslararası toplum aynı kararlılıkla durmalı” şeklinde konuştu. Fuarla ilgili,“İlk defa Kara, Deniz ve Hava Kuvvetlerimizin fuarda tanıtım stantları olacak. Bazı, yerli ve milli silahlarımız ilk kez tanıtılmış olacak” diyen Başbakan Yıldırım, savunma sanayisinde dışa bağımlılığın giderek azaldığını ve milli üretimin artacağını söyledi.

Uzay ajansı kuruluyor

Yıldırım, “Savunma alanında gücümüze güç katmaya devam edeceğiz. 15 yıl önce savunma sanayinde dışa bağımlılığımız yüzde 80’ler mertebesindeyken, bugün bu oran yüzde 40’ların altına düşmüştür. Milli katkı oranı yüzde 60’ın üzerine çıkmıştır” şeklinde konuştu. Yıldırım, ayrıca “Milli uzay ajansının kurulma aşamasındayız” diyerek “Yerli haberleşme uydusunu, yerli kaynaklarla yapmak için çalışmalara başlamış durumdayız. Bölgesel uçak projesi, havuzlu çıkarma gemileri gibi projelerimiz, halen devam eden işler arasında. Daha yapacağımız çok iş var. Var gücümüzle çalışıp, ülkemizi hak ettiği noktalara taşımak azmindeyiz” ifadelerini kullandı.

Bayraktar İHA silahlarını artırdı

TSK envanterine giren ilk milli İHA Bayraktar TB-2’de fuarda kanat altı podlarına bir arada yerleştirilen MAM-L ve MAM-C füzeleriyle ilk kez görüldü. Daha önce iki füze ile havalanan silahlı Bayraktar TB-2’ler bundan sonra 4 füze ile uçacak. Bayraktar TB2’nin füze ve bomba bırakmasına yarayan Baykar tarafından geliştirilen ‘Milli Salan Sistemi’ de fuarda ilk kez sergilendi.

EJDER sahaya iniyor

Fuarın önemli parçalarından biri de Nurol Makina ve Sanayi tarafından geliştirilen yüksek koruma ve hareket kabiliyetine sahip EJDER Yalçın 4x4 Taktik Tekerlekli Zırhlı Araç oldu. Ejder TOMA araçları ile kullanılabilecek bir konseptte tasarlandığı kaydedilirken, fuarda Ejder Yalçın TTZA aracının artırılmış gerçeklik ve sanal gerçeklik uygulamaları da olacak.Bu teknoloji sayesinde, standı ziyarete gelenler Ejder Yalçın TTZA aracının performansına yönelik, sanki aracı test ediyormuş gibi hissedeceği ve kafa hareketleri, baktığı yönde aracın içini 360 derece görebiliyor.

Mobil Lazer Savunma Sistemi

‘Karadan, havadan denizden vuracak’

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, BMC’nin yeni nesil zırhlı aracı Amazon’a başarıyla entegre edilen milli mobil lazer savunma sistemi, TÜBİTAK’ın önemli projelerinden biri. Mobil lazer savunma sisteminin özellikleri hakkında bilgi veren Özlü, “TÜBİTAK’ın milli olarak geliştirdiği lazer sistemi özellikle el yapımı patlayıcıları uzaktan imha etmek amacıyla tasarlandı. Geçen yıldan bu yana gerçekleştirilen saha testlerini başarıyla tamamlayan sistem, BMC firmasının yeni araçlarından Amazon’a başarıyla entegre edildi” dedi. Özlü, geliştirilen ilk ürünün çeşitli savunma uygulamalarına yönelik işlevsel özelliklerle farklı platformlarda kullanılabildiğine işaret ederek, “Mobil lazer savunma sistemi, kara, deniz ve havada tehdit unsuru oluşturan hedefleri algılayıp, takip ederek lazer ışını sayesinde etkisiz hale getirecek. Kara platformunda

testleri başarıyla geçen lazer sistemi, deniz ve hava platformlarında da denenecek” ifadelerini kullandı.

Füzeler de görücüye çıktı

Başbakan Yıldırım yine bu yıl ilk kez görücüye çıkan Gökdoğan ve Bozdoğan adlı milli hava füzelerinin temsili açılışını da yaptı. Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) Savunma Sanaiyi Araştırma ve Geliştirme Enstitüsünün (SAGE) geliştirdiği Türkiye’nin ilk milli hava füzeleri, Gökdoğan ve Bozdoğan da böylelikle görücüye çıkmış oldu.

Başbakan Binali Yıldırım’a fuar ziyaretinde Milli Savunma Bakanı Fikri Işık, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ile birlikte Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Salih Zeki Çolak eşlik etti.

KAPLAN doğdu

FNSS’nin Endonezyalı partneriyle ortak geliştirdiği orta ağırlık sınıfı tankın prototipi ilk kez sergilendi. KAPLAN MT, hassas doğrudan ateş kabiliyeti, geniş mühimmat seçenekleri, üstün taktik ve stratejik hareket kabiliyetiyle muharebe sahasında güçlü bir oyuncu olarak yer almaya hazırlanıyor. Aracın ateş gücünü ise yüksek basınçlı 105 mm Cockerill topu entegre edilmiş ve gelişmiş bir otomatik doldurucuya sahip CMI Cockerill 3105 kulesi sağlıyor. Bu kule sayesinde KAPLAN MT, düşük ağırlığına rağmen, yüksek tahrip gücüne ulaşıyor. Kendi sınıfında, en üst düzeyde mayın ve balistik korumaya sahip.

120 kilo mühimmatla uçuş yapabiliyor

2005 yılından bu yana insansız hava aracı geliştirmesi adına önemli kaynaklar ayıran Vestel de fuarda Karayel-SU adını verdiği yeni model İHA’sını kanıttı. Bu güncellenmiş ve kanat açıklığı artırılmış İHA, toplam 120 kilo mühimmat ile uçuş yapabiliyor.

Karayel’in özelliklerini anlatan Vestel Şirketler Grubu İcra Kurulu Başkanı Turan Erdoğan, “Yeni nesil insansız hava aracımız artık kendi segmentindeki en gelişmiş model haline geldi ve pek çok ülkeden yoğun ilgi görüyor” dedi.

Kendi savaş uçağımızı üreteceğiz

Başbakan Binali Yıldırım’dan önce konuşan Milli Savunma Bakanı Fikri Işık ise küresel teröre dikkat çekerek “Tüm dünyada savunma ve güvenlik harcamalarında ciddi artışın olacağı bir dönemi yaşayacağız” dedi. Işık, “Yakın gelecekte kendi denizaltısını ve savaş uçağını üretmiş ülke konumuna geleceğiz. Bunu yaparken sonuna kadar uluslararası ilişkiye kapımızı açıyoruz” dedi.

SAVUNMA SANAYİSİ’NDE

Yıllık ciro 6 milyar $’a ulaştı

Bakan Işık, “Savunma sanayisinde sadece parça üreten değil aynı zamanda teknoloji de üreten ülke konumuna geldik” dedi ve ekledi: “Savunma sanayi sektörümüzün yıllık cirosu geçen yıl itibarıyla 6 milyar dolara yaklaşmış, ihracatımız ise 1 milyar 700 milyon dolar seviyesine ulaşmıştır. Savunma sanayi alanında en gelişmiş 10 ülke arasına girme hedefiyle yarınlara güçlü ve emin adamlarla ilerliyoruz. Türkiye kritik teknolojiye sahip savunma sistemlerini yerli imkanlarla tasarlayıp üretebiliyor.”

Diğer Haberler

  1. Bursa'da lodos: Ağaçlar devrildi, durak yerinden söküldü
  2. Karaman’da aniden yola çıkan ineğe otomobil çarptı: 5 yaralı
  3. Bolu'da yoğun kar yağışı kara yolunu kapattı
  4. BUDO'nun birçok seferi iptal edildi
  5. Mühendisliği bıraktı, ayakkabı tamircisi olmaya böyle karar verdi!
  6. Sabiha Gökçen ve İstanbul Havalimanı'nda birçok uçuş iptal edildi
  7. Beylikdüzü'nde fabrika yangını: Müdahale sürüyor
  8. Valilik açıkladı: Tunceli’de eylem ve etkinlikler 10 gün süreyle yasaklandı
  9. Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu'ndan yenidoğan çetesi ile ilgili açıklama
  10. Çorluspor 1947 teknik direktörü Ersin Aka, silahlı saldırıda hayatını kaybetti

© Copyright 2024

Gazete Vatan Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş.