Şampiy10
Magazin
Gündem

İslamköy’de ‘baba’ya son görev

Türk siyasi tarihine damga vuran 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, doğup büyüdüğü İslamköy’de uğurlandı. Toplumun her kesiminden binlerce kişi Türkiye’nin dört bir yanından gelerek törene katıldı

ABONE OL
Vatan Haber

17 Haziran’da hayatını kaybeden 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, önceki gün yapılan devlet töreninin ardından dün baba ocağı Isparta’nın Atabey ilçesine bağlı İslamköy’de toprağa verildi.

Demirel’in öğle namazını müteakip gerçekleşecek cenaze töreni için Türkiye’nin dört bir yanından çok sayıda insan sabahın erken saatlerinde İslamköy’e akın etti.

Çelenk yağdı

Törene sabah saatlerinde siyasi parti liderlerinin yanı sıra Genç Parti imzasıyla Cem Uzan, Bedrettin Dalan, sanatçı İbrahim Tatlıses gibi isimlerin de yer aldığı çok sayıda çelenk getirildi. TBMM, Cumhurbaşkanlığı, Başbakanlık ve Türk Silahlı Kuvvetleri’nin çelenkleri ise Demirel’in naaşının konulacağı musalla taşının hemen arkasında yer aldı.

Müzeye akın ettiler

Törene katılmak için gelenlerin ilk ziyaret ettiği yer, Süleyman Demirel’in siyasi hayatının tüm izlerinin sergilendiği müze oldu. Ziyaretçiler, Demirel’in balmumu heykeli önünde fotoğraf çektirdi. Demirel’in fötr şapkasını almayı başaranlardan kendisini onun ’manevi kızı’ gibi görenlere, yanında koruma olarak çalışanlara ve hatta Anadolu kulüplerinin eski amigolarına kadar çok saylıda kişi, Demirel’e son görevini yapmak için İslamköy’deydi.

Aile zorluk çekti

Demirel külliyesinin bahçesinde yer alan Şehriban Hatun Camii’ndeki cenaze töreninde, tabutun üzerine gül yaprağı atıldı. Demirel’in doktoru Aylin Cesur, tabutun üzerin Demirel ile sembolleşen fötr şapka koydu. Katılımın çok yoğun olduğu törende, aile uyarılar sonucu cemaatin geriye gitmesiyle namaza katılabildi. Cenaze namazını, Diyanet İşleri eski Başkanı Mehmet Nuri Yılmaz kıldırdı. Cenaze namazının ardından askerler naaşı yeniden omuzlara aldığında izdiham oldu. Naaşın arkasından yürümek isteyen vatandaşlar nedeniyle Demirel ailesi üyeleri de ilerlemekte zorluk çekti. Güçlükle cenaze aracına konulan naaş, anıt mezar yapılacak olan Çalca Tepe’ye götürüldü. Vatandaşlar, bu araçlara binmek yerine Demirel’in naaşının ardından yürümeyi tercih etti. Cenaze götürülürken vatandaşlar ’tekbir’ getirdi.

Türk bayrağı açıldı

Demirel’in naaşı toprağa verilmeden önce kazılan mezarın üzerine, askerler tarafından büyük bir Türk bayrağı açıldı. Tabuttan çıkarılan naaş, bayrağın altında mezara indirildi. Defin sonrasında mezarın üzeri tamamen gül ve karanfillerle kaplandı. Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı tören mangası defin sonrasında saygı atışı yaptı.

Demirören de katıldı

Çok sayıda işadamı, sanatçı ve eski siyasetçi törene katıldı. Demirören Holding Yönetim Kurulu Başkanı Erdoğan Demirören de törene katılanlar arasında yer aldı. Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Deniz Baykal, bazı bakanlar ve milletvekilleri törene katıldı.

Anıtkabir’den sonra en büyüğü

Süleyman Demirel Demokrasi Müzesi ve Külliyesi’nin de bulunduğu İslamköy’ü yukarıdan gören Çalca Tepe’de, Demirel için yaklaşık 10 metrekarelik ve 3 metre derinlikte anıt mezar yeri geçen yıllarda hazırlanmıştı. Anıt mezarın yanında Demirel’in elinde fötr şapkasının olduğu heykeli de bulunuyor. Anıt mezarın bulunduğu 650 dekar alanda çam ve sedir ağaçlarıyla kaplı 9 gölet bulunuyor. Mezar yerini Demirel bizzat görüp onaylamıştı. Külliye, 2000 yılında kardeşi inşaat yüksek mühendisi Şevket Demirel tarafından Çalca Tepe’ye çam ağaçları dikilerek 58 bin metrekare alan üzerine yapıldı. Burası, Anıtkabir’den sonra kurulduğu alan bakımından Türkiye’nin ikinci en büyük anıt mezarı.

‘Halkıyla gidiyor’

Süleyman Demirel’e en yakın isimlerden biri olan eski bakan ve işadamı Cavit Çağlar, Demirel’i doğduğu topraklara, milletinin defnettiğini söyledi. “Görevimizi yapmaya geldik. Üzgünüz. Yattığı yerde gül bitsin” dedi. Çağlar, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Ben buraya sayın Demirel’le çok geldim. Her geldiğimizde, senenin belirli günleri buraya gelir ziyaretler yapar, halkıyla beraber yemekler yerdi. Bugün ayrı bir duygu. Bugün güzel bir duygu, halkıyla beraber gidiyor yine ve Allah herkese, her lidere böyle bir son nasip etsin. Dün Ankara’daki namazında helalleşirken yıllardır cenazelere katılırım, ilk kez halkın bu kadar yüksek sesle hakkını helal ettiğini gördüm. Halkın canı gönülden çok yüksek sesle hakkını helal etmesi Demirel’in demek ki bu ülkede büyük hizmetler yaptığını, halkıyla bütünleştiğini göstergesidir.”

Diğer Haberler

  1. BUDO'nun birçok seferi iptal edildi
  2. Mühendisliği bıraktı, ayakkabı tamircisi olmaya böyle karar verdi!
  3. Sabiha Gökçen ve İstanbul Havalimanı'nda birçok uçuş iptal edildi
  4. Beylikdüzü'nde fabrika yangını: Müdahale sürüyor
  5. Valilik açıkladı: Tunceli’de eylem ve etkinlikler 10 gün süreyle yasaklandı
  6. Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu'ndan yenidoğan çetesi ile ilgili açıklama
  7. Çorluspor 1947 teknik direktörü Ersin Aka, silahlı saldırıda hayatını kaybetti
  8. Tunceli ve Ovacık Belediye başkanları görevden uzaklaştırıldı
  9. Iğdır'da uzman çavuş eşi tarafından öldürülen Esra toprağa verildi
  10. Yasak olduğu iddia edilen ameliyattan sonra hayatını kaybeden eşi için 7 yıldır hukuk mücadelesi sürdürüyor

© Copyright 2024

Gazete Vatan Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş.