İlk yerli uçak 2019’da havada
Türkiye’nin ilk milli yolcu uçağının tanıtımını Başbakan Davutoğlu yaptı. Tamamen yerli imkanlarla yapılacak olan ilk Türk uçağının temsili bileti de 29 Ekim 2019’a kesildi...
Tamamen yerli imkanlarla üretilecek Türkiye’nin milli yerli uçak projesi, dün İstanbul Haliç Kongre Merkezi’nde yapılan bir törenle tanıtıldı. Tanıtım konuşmasını yapan Başbakan Ahmet Davutoğlu, 71 yıl gecikmeyle bugün gündeme geldiğine dikkat çekti ve şunları söyledi: “Bir kez daha Nuri Demirağ’ı hayırla anıyorum. Onun vizyonu, 1936’da çıktığı ilk yolda, deniz müzesinin yanındaki binada başlayan o iddia, maalesef Eskişehir’de olan kaza üzerine iptal edilmiş, THK siparişleri geri alınmış, o dönemin hükümeti tarafından bir kanunla durdurulmuş. Aradan yıllar geçti, o tek parti dönemi bitti. Ama o günden bugüne tekrar bu projeyi gündeme alma iradesi gösteremedi. Ta ki 2002 yılında Ak Parti iktidarları gelene kadar.”
2023’te 50 uçak
“Nerede bir havalimanı varsa oraya inecek Türk bayraklı bir uçağımız olacak. Artık Türkiye yerel düşünen, bölgesel düşünen bir ülke değil. Küresel düşünen bir ülke. İnşallah, 2019’da Dornier 328 modeli etrafında yapılan ilk uçak uçuşa geçecek, 2023’te sipariş edilen 50 uçak üretime geçecek. Yine 628 modeliyle de 2020’ de tasarım tamamlanıp 2023’de uçuş gerçekleşecek. Ve bununla birlikte yüzde yüz Türk tasarımı milli bölgesel uçağımız ile milli muharip uçağımız birlikte inşallah Türk semalarında uçmuş olacak.”
Protokol imzalandı
Başbakanın konuşmasının ardından ilk yerli uçak için protokol imzalandı. Anlaşma, Başbakan Ahmet Davutoğlu himayesinde, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Feridun Bilgin, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık ile Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz’ın eşliğinde gerçekleştirildi. İlk Yerli uçak Projesinin Protokolüne bakanlık temsilcileriyle yüklenici firma temsilcileri imza koydu.
60-70 yolcu kapasiteli
Tamamen yerli imkanlarla gerçekleştirilecek olan 60-70 yolcu kapasiteli milli uçağın, TRJ-628 ve TR-628 kodlarıyla jet ve turboprop olarak Türkiye’de geliştirilmesi ve üretilmesi öngörülüyor. Bu uçaklara ait hız menzil ve diğer teknik detaylar tasarım ve geliştirme aşamasında belirlenecek. 32 kişilik jet motorlu olarak üretilecek TRJ-328 uçağı ise, 3.720 km uçuş menziline sahip olacak. Saatte 750 km hızla gidebilen bu uçakların, kalkış için yaklaşık 1.400 metrelik kısa pistler bile yeterli olacak. Aynı uçağın T328 turboprop modeli ise saatte 620 km hızla 1.850 km menzile uçabilecek. Bu uçaklar yolcu uçağı haricinde kamu ve özel sektör ihtiyaçlarını da karşılayacak şekilde ambulans uçak, deniz karakol uçağı, VİP uçak, askeri nakliye uçağı ya da istihbarat görevleri için de kullanılabilecek.
1.5 milyar dolar yatırım
Türkiye’nin ilk yerli uçağını üretecek şirket STM Genel Müdürü Davut Yılmaz, 32 ve 70 kişilik yerli uçaklar için yaklaşık 1.5 milyar dolar yatırım yapılacağını açıkladı. Reuters’a konuşan Yılmaz, 32 kişilik uçağın ilk test uçuşunun 2017’de yapılacağını, seri üretimin 2019’da yılda 10 adet ile başlayacağını, 2022’de yılda 48 adet olacağını söyledi. Yılmaz, “Uçağın tüm fikri mülkiyeti ABD’li SNC ve Türkiye’ye ait olacak herhangi bir ihracat kısıtlaması yok. Uçağın üretimi için Türkiye’de bir şirket kurulacak, sahiplik yapısı henüz kesin değil” dedi.