Şampiy10
Magazin
Gündem

İBB memurlarına ikramiye darbesi!

Ali Müfit Gürtuna dönemi Sayıştay'a takıldı

ABONE OL
Çağdaş ULUS / İSTİHBARAT-ÖZEL

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nde Ali Müfit Gürtuna döneminde 1.724.660 TL olan ve 6 bin 271 memura 275 TL olarak verilen bayram ikramiyelerinin sayıştay saruşturması sonunda usulsüz para çıkışı olduğu için geri alınmasına karar verildi. Ceza ise memura kesildi. Karar sonunda İBB, parayı memurların aylıklarından yüzde 10 ceza ücretiyle birlikte keserken, emekli olanlara da kararı gönderip aldıkları paraları cezasıyla birlikte geri istedi. İBB memurlarından faiziyle birlikte alınacak parayla İBB kasasına 2 milyon TL girecek.

Dönemin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ali Müfit Gürtuna 1999 yılında, belediyenin kasasından 6271 memura üç parça halinde Kurban ve Ramazan Bayramı’nda maaş harici olarak yardım parasında bulundu. Ancak dönem sonunda Sayıştay tarafından belediye hesapları incelendiğinde bu paranın usulsüz çıkış olduğu kabul edildi. Hesap incelemesinde memurlara verilen 275 TL'lik miktar usülsüz olarak değerlendirilince konu mahkemeye taşındı.

'Muhtaç kimseler yerine memurlara verildi'

10 yıl süren mahkeme süreci sonunda da mahkeme,'Her ne kadar savunmalarında, belediyelerin 1580 sayılı kanunun 15'inci maddesi 71'inci bendi hükmü gereğince muhtaç kimselere yardım amacı ile yardım sandık kurabilecekleri, kurulan yardım sandıklarına ilişkin yönetmelik hükümleri çerçevesinde yapılacak objektif değerlendirme sonucu, ihtiyaç sahibi olduğuna karar verilen tüm belde sakinlerine bu sandıklardan yardım yapılabileceği belirtilmekte ise de, bu yardım belediye çalışanalarına yapılmıştır. Kanunlarla kendilerine sosyal güvence sağlanan memurların muhtaç olarak tanımlanması suretiyle söz konusu sandıklardan bunlara yardım yapılması, hükümlere aykırıdır. Diğer kurumlarda çalışan aynı durumdaki kamu personeli ile yardım yapılan personel arasında da dengesizlik yaratacaktır. Öte yandan, belediye gelirlerinden ayrılan payın dolaylı şekilde yine belediye çalışanlarına aktarılması, bu sandıkların kuruluş gayesine de aykırıdır' kararı verdi. Karar sonunda da muhtaç kimseler için yardım sandığına aktarılan ve bu sandıktan bahse konu personele nakdi yardım adı altında ödenmesi suretiyle yapılan fazla ödeme tutarı olan 1.724.660 TL'lik çıkışın yüzde 10 faiziyle birlikte İBB kasasına konulmasını istedi.

Memurların haberi olmadan maaşlardan kestiler

Ceza ise memura kesildi. Sayıştayın uygulamayı iptal etmesi ve verilen ikramiyelerin iade edilme kararı 2011 Şubat ayı itibariyle başlatıldı. Karardan aylar sonra da İBB, her ay ayın 15'inde memurlara maaş ödemesi yaparken ücretlerden 102 TL'lik kesinti yaptı. Karardan habersiz olan ve 102 TL kesintiyi gören belediye çalışanları şok yaşadı. Durumu soruşturan memurların aldığı cevapta bu kesintilerin üç ay süreceği belirtilerek toplamda 306 TL kesinti yapılacağı belirtildi.

Emekli memurların evlerine gittiler

Emekli olan memurlara da paraların faiziyle iade edileceğine dair yazı gönderildi. Yazıda, Vakıflar Bankası'nda açılan bir hesap numarası verilerek buraya paranın üç taksit halinde ya da peşin yatırılması istendi. Bunun üzerine emekli İBB memurları da verilen hesap numarasına paraları yatırmak zorunda kaldı. Hala bu kesintiyi ödemeyen 2060 memur ise hem verilen parayı hem de paranın faizini kendilerinin ödemesinin mantıksız olduğunu belirterek parayı ödemedi. Daha sonra da alınmak istenen paranın hukuki olmadığını gerekçe göstererek mahkemeye başvurdu.

'Karar çıkarsa geri ödeneceğini biliyorlardı'

Ancak bazı memurların mahkemeye başvurması nedeniyle İstanbul Büyükşehir Belediyesi mahkemeye,'Belediye memurları, işçilerden daha az maaş aldıkları için böyle bir ikramiye ile memnun edilmesi düşünülmüş ve bayramlarda ikramiye verilmişti. Belediye uygulamayı yaparken memurlardan parayı aldıklarına dair imza almış, ikramiye ödemesi hakkında iptal kararı çıkarsa alınan paraların iade edileceği dilekçede belirtilmişti' diye savunma yaptı.

Mahkemeye başvuran emekli memurların davası devam ederken, İBB kasasına alınan faizlerle şuana kadar 1.4 milyon TL girdi. Paranın tamamının ödenmesi halinde memurlardan faiziyle birlikte alınacak parayla İBB kasasına 2 milyon TL girecek.

Ali Müfit Gürtuna hakkında İBB başkanlığı döneminde yaptığı ihaleler ve para transferleriyle ilgili 42 soruşturma açıldı. Dönemin DGM Cumhuriyet Başsavcı Sabi Kanadoğlu, 42 ayrı dosya hakkında görevsizlik kararı vererek dosyaları İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'na gönderdi. Kanadoğlu ayrıca, bir dosya için takipsizlik, iki dosya için işleme konulmasına yer olmadığına, bir dosya için ise, kamu davasının açılmasının ertelenmesine karar verdi. Bu soruşturmaların en önemli iki tanesini de İgdaş ve Akbil Soruşturması oluşturdu. 2011'in Kasım ayında da çıkarılan yasa ile Akbil Soruşturmasında yargılananların tamamına af getirildi.

Diğer Haberler

  1. Kumaşı konuşturan sanatçı Ian Berry İstanbul'da
  2. Aksaray'da vahşet! Uyuyan eşini başından vurarak öldürdü
  3. Cumhurbaşkanı Erdoğan: İnsanlık tüm kurumlarıyla kan kaybediyor
  4. Dışişleri Bakanı Hakan Fidan uyardı: Nükleer savaş riski var, bu bir şaka değil
  5. İstanbul Boğazı'nda korku dolu anlar! Facia son anda engelledi
  6. 'Kuyu' operasyonlarında 81 şüpheli yakalandı, 50'si tutuklandı
  7. Bakan Uraloğlu'dan dijital medya açıklaması: Kurala uymayan kim varsa yaptırım olacak
  8. İstanbul'da lodos hava trafiğini olumsuz etkiliyor
  9. Bursa'da lodos: Ağaçlar devrildi, durak yerinden söküldü
  10. Karaman’da aniden yola çıkan ineğe otomobil çarptı: 5 yaralı

© Copyright 2024

Gazete Vatan Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş.