Şampiy10
Magazin
Gündem

Huntington hastalığı nedir? Huntington hastalığı neden olur, tedavisi var mı? Huntington hastalığı belirtileri…

Nöronların yapısını bozan, mental gerilik bozuklukların da olmasına neden olan Huntington hastalığı hakkında yapılan araştırmalar arttı. Dünya çapında 100.000 de 5 – 10 kişide Huntington Hastalığı olduğu tahmin ediliyor. Peki, Huntington hastalığı nedir? Huntington hastalığı neden olur? Huntington hastalığı tedavisi nedir?

ABONE OL
Vatan Haber

Kas koordinasyonunun yitirilip, algısal becerilerin kaybolması ve zihnin yavaşlaması ile ortaya çıkan hastalığı Huntington hastalığı merak ediliyor. Vatandaşlar arama motorları üzerinden, Huntington nedir? Huntington hastalığı neden olur, tedavisi var mı? İşte Huntington hastalığı belirtileri…

HUNTİNGTON HASTALIĞI NEDİR?

Huntington hastalığı (HD), genetik bir nörolojik hastalıktır. Hastalarda bazı hareket bozukluklarının yanı sıra mental gerilik görülür. Adını 1872 yılında hastalığın kalıtsal olduğunu ilk olarak gözlemleyen Dr. George Huntington'dan alır. Otozomal dominant olarak kalıtılan bir hastalık olup beyin ve sinir sistemini etkiler. Hasta kişiler genellikle heterozigotlardır. Hastalığın ilk belirtileri 30-50 yaş arasında gözlenir. Hasta bu dönem zarfında çocuk yapmış ise çocuklarına bu hastalığı aktarma riski %50 oranındadır. Hastalık ölümcül olmasa da bu durum hastalığın gelişimine bağlıdır. Hastalığın nedeni Huntington proteinin üretim bozukluğundan dolayı ortaya çıkmaktadır.

HUNTİNGTON HASTALIĞI BELİRTİLERİ

10-20 yıllık bir dönem arasında yavaş yavaş gelişir ve sonunda kişiyi yürüme, konuşma, düşünme ve mantıktan yoksun bırakır. Genellikle 30-50 yaşlar arasında ortaya çıkar.

En belirgin belirtileri kol, bacak, gövde ve yüz kaslarının ani ve istemsiz kasılmasıdır. Belirtiler çoğunlukla duygusal dalgalanmalar, sözlerin ağızda gevelenmesi, sakarlık, depresyon ve sinirlilik ile birlikte oluşur. Hastalığın ilerlemesiyle yutma zorluğu, düzensiz yürüme, denge kaybı, muhakeme gücünün bozulması ve bellek problemleri gibi belirtiler görülür.

Genellikle 30-50 yaşları arasında belirtiler başlar. Serebral korteksin ön lobu etkilenir ve istem dışı hareketler, kişilik değişimleri gözlenir. Çabuk sinirlenme, depresyon, içine kapanma, ve konsantre olamama gibi davranışlar da hastada mevcuttur. Yutmada zorlanma, bunama, konuşmada zorluk da ilerleyen dönemlerde ortaya çıkar. Bireyde ölünceye kadar giderek artan hücre ölümleri ve sinirsel tahribat gözlenir. Belirtilerin ortaya çıkmasından sonra ortalama 10-15 yıl sonra hastaların çoğu ölür.

1993 yılında, 4. kromozom izlenerek hastalığa sebep olan gen bulunmuştur. Glutamin amino asiti için gerekli olan CAG kodu, tekrarlamakta ve proteinlerde uzun glutamin şeritleri meydana getirmektedir.

HD Geni nedir?

HD, beyindeki kuinolinik asit miktarının artışı ile ilgilidir. Kuinolinik asit beyinde nörotoksin oluşumuna yol açar. HD geni 4. kromozom üzerinde bulunmaktadır ve tanımlanıp, klonlanmıştır. Bu gen 348 kb büyüklüğünde ve hiçbir gen ürünüyle akraba olmayan bir proteini şifreler. Genin kodlayıcı bölgesinde CAG trinükleotit (glutamin aminoasidi)sayısındaki artış gende mutasyona neden olur. CAG trinükleotitinin sayısı hastalık için belirleyici olmaktadır. 8-35 CAG tekrarı taşıyan bireyler normalken, 42-86 CAG tekrarı taşıyan bireyler hastalıktan etkilenmişlerdir. HD genindeki CAG tekrar sayısı ile hastalığın başlama yaşı ters ilişkilidir. Yani CAG tekrar sayısı arttıkça hastalığın belirtilerinin ortaya çıktığı yaş küçülür.

HUNTİNGTON HASTALIĞI TEDAVİSİ VAR MI?

Hastalığı durduran ya da yavaşlatan bir tedavi bulunmuyor. HH tedavi edilebilir bir hastalık değildir ancak bazı belirtileri azaltan ilaçlar bulunmaktadır.

Diğer Haberler

  1. Yasadışı bahis soruşturmasında yeni gelişme! Serdar Ortaç'ın ev hapsi kararında değişiklik
  2. Bakan Güler'den F-35 açıklaması: KAAN’ı görünce düşünceleri değişti
  3. Eğitime kar engeli! İller belli oldu
  4. Yenidoğan çetesi davası devam ediyor! Mahkeme başkanının sorusuna pişkin yanıt
  5. Dışişleri Bakanı Hakan Fidan'dan dünyaya mesaj: Adalet yerini bulmazsa kuşaklar arası kırılmalara yol açacak
  6. Narin Güran cinayetinde yeni gelişme! Nevzat Bahtiyar'ın aracının olay günü görüntüleri kamerada
  7. AK Parti Grup Başkanvekili Özlem Zengin: Bahçeli'nin açıklamaları kıymetli ve önemli
  8. İstanbul Güngören'de yol çöktü kamyonlar çukura düştü
  9. Cumhurbaşkanı Erdoğan: 28 Şubat'ı hortlatmaya çalışanlara göz yummayız
  10. DEM Parti'den Öcalan ile görüşme başvurusu

© Copyright 2024

Gazete Vatan Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş.