Hakan Fidan'ı Polat Alemdar yapıyorsunuz!
.
Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) yasa teklifinin TBMM İçişleri Komisyonu’ndaki görüşmeleri gergin anlara sahne oldu. Muhalefet partileri MİT Yasası’nda uzun yıllardır yapılmayan değişikliklerin Meclis’e “yangından mal kaçırır gibi” sunulduğunu ileri sürdü:
‘KURTLAR VADİSİ GİBİ’
CHP Grup Başkv. Engin Altay: Bu yasa ile Hakan Fidan, Polat Alemdar (Kurtlar Vadisi dizisi karakteri) ile aynı konuma getiriliyor. MİT’in içeride operasyon yapma yetkisi olmamalı. Bu devlet içinde yeni bir mekanizma demektir. Verilen yetkiler ve yargı muafiyeti kabul edilmez. Hâkime vermediğiniz yetkiyi MİT’e veriyorsunuz. MİT’ten sızmış belgeyi yayınlayan gazetecinin hayatını söndürüyorsunuz. Yaptığınız yasalar yarın size silah olarak dönecektir. Bu yetkilerin art niyetli kullanılması Türkiye’de iç savaş ortamına zemin hazırlar.
‘SIÇRAMA TAHTASI’
MHP Grup Başkv. Oktay Vural: Bu yasa Türkiye’nin demokrasi kazanımlarına uygun değildir. Diktatörlük rejimine sıçrama tahtası niteliğindedir. Bu ancak Saddam, Esad, Mübarek gibilerin devletinde olabilir. Bu yasanın ardında devletin aklı ve bilgisi yoktur. Milli Savunma Bakanlığı’nın Dışişleri’nin görüşü alınmamıştır. MGK kararlarının bağlayıcılığını kaldıranlar, istihbarat kuruluşunun kararlarını bağlayıcı hale getiriyor. Türkiye’de kaç yabancı ajan var? Bunları iade etmek için mi bu yasa çıkartılıyor?
'SINIRLI YETKİ'
AK Parti- İdris Şahin: MİT’e verilen yetkilerin ‘milli güvenlik’ ve ‘terörle mücadele’ ile sınırlı olduğunu savunan Şahin, bu yetkinin keyfi şekilde kullanılmasının mümkün olamayacağını dile getirdi. İktidar partisinin seçimle gelen bir milletvekili olarak yasa teklifini hazırladığını belirten Şahin, “Niye rahatsız oluyorsunuz? Milli iradeye bu kadar mı düşmansınız?” dedi.
‘VATANSEVERLİK’
Milli İstihbarat Teşkilatı-MİT: MİT, muhalefetin “aşırı yetki” iddialarına ABD, İngiltere, Fransa, İspanya, İtalya, Hollanda, Rusya, Romanya ve İsrail’deki düzenlemelerden örnekler bulunan raporla yanıt verdi. İngiltere’de posta, kargo, internet ve telekomünikasyon şirketlerinin istihbarat servisleri ile işbirliği yapmak zorunda oldukları vurgulandı. ABD’de 11 Eylül sonrası; “Vatanseverlik Kanunu” düzenlemesi yapılarak özel şirketlere ticari kayıtlarını FBI ile paylaşma zorunluluğu getirildiği vurgulandı. Yine ABD’de, ulusal savunma bilgilerini yayımlayanların “ömür boyu hapis” ve yayımladığı bilgi nedeniyle istihbarat servisi çalışanının ölümüne neden olanların “idam” cezasına çarptırılabildiği aktarıldı.(Murat GÜRGEN/HABERTÜRK)