HAK-İŞ Taksim’de ısrarlı
DİSK'in ardından Hükümete yakınlığı ile bilinen Hak-İş de "Taksim Meydanı'nındayız" dedi
Hükümete yakınlığı ile bilinen Hak-İş’ten yapılan açıklamada, 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü’nde Taksim’e çıkma kararı alındığı ve İstanbul Valiliğine başvuruda bulunulduğu bildirildi. Açıklamada, 1 Mayıs’ın işçi hareketinin birlik ve dayanışma günü olarak tüm dünyada yıllardır kutlandığı belirtilerek, Emek ve Dayanışma Günü’nde çatışma görüntüsü vermenin ya da buna alet olacak bir rekabetin tarafı olmanın, sendikal kültür, sendikal birlik ve dayanışma ihtiyacı açısından sakıncalı bir durum yaratacağı ifade edildi. Hak-İş Yönetim Kurulu’nun, 1 Mayıs’ın tüm işçi ve memur konfederasyonlarının katıldığı ortak etkinliklerle kutlanması için tüm konfederasyonlarına çağrıda bulunduğu ancak olumlu ya da olumsuz herhangi bir cevap alınamadığının kaydedildiği açıklamada, dün toplanan Yönetim Kurulu’nun 1 Mayıs çalışmalarını başlattığı belirtildi. Açıklamada, şunlar kaydedildi: “Hak-İş Konfederasyonu, 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü’nde, merkez yöneticileri, şube başkanları ve işyeri temsilcileriyle işçilerden oluşan bir grupla Taksim’e çıkma kararı almış ve İstanbul Valiliğine başvuruda bulunmuştur.Valiliğin izin vermesi durumunda, grup Kazancı Yokuşu’na karanfiller bırakacak,ardından da Taksim anıtına çelenk koyacaktır. Genel başkanımız Salim Uslu’nun konuşmasını takiben 1 Mayıs bildirisi okunacak ve Hak-İş’in Taksim’deki 1 Mayıs gösterisi sona erecektir. Hak-İş, 1 Mayıs’ın yasaklarla anılan, korku ve gerilim günü olmaktan çıkarılmasını ve emekçileri temsilen sendikaların Taksim’de mesaj vermelerinin önündeki engellemelerin kaldırılmasını istemektedir. Çünkü Hak-İş, 1 Mayıs’ın gerilimsiz bir biçimde ve barışçıl yöntemlerle kutlanılabileceğini geçen yıl Tandoğan’da göstermiştir. Bu yıl da Taksim’de 1 Mayıs’ı kutlayarak bunu gösterecektir.”
DİSK: Biz de oradayız
DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi, toplumun büyük bir kısmının 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü kutlamalarının Taksim’de yapılmasını istediğini savunarak, “Dolayısıyla biz de bu kararımızdan asla dönüş yapmayacağız. Kesinlikle 1 Mayıs’ta Taksim’de olacağız” dedi. Çelebi, bazı sendikalardan Taksim’e izin verilmemesi durumunda sembolik bir anma yapacakları şeklinde açıklama geldiğini, bunun da yasak savmadan başka bir şey olmadığını ileri sürdü.
‘Meydanı açın’ çağrısı
YaŞar Kemal, Tarık Akan, Müjde Ar, Zülfü Livaneli, Edip Akbayram, Genco Erkal, Ufuk Uras’ın da aralarında olduğu çok sayıda tanınmış sanatçı, yazar, öğretim üyesi ve siyasetçi ortak bir bildiriye attıkları imza ile siyasi iktidarı ve İstanbul Valiliği’ni “Taksim’i 1 Mayıs’a açmaları” için göreve çağırdı. Birçok sanatçı, yazar ve öğretim üyesinin imzasının bulunduğu bildiride, 1 Mayıs’ın bu yıl “Emek ve Dayanışma Günü” olarak kutlanacağı hatırlatılarak, “Bu sadece emekçi sınıfların değil, Türkiye’de zorlu mücadelelerle ilerletilmeye çalışılan demokrasinin de bir kazanımıdır” denildi.