Şampiy10
Magazin
Gündem

Güneş patlaması nedir ne zaman olacak? Güneş patlaması sonuçları…

Bilim insanları Güneş’te gözlemlenen ve Mars büyüklüğündeki bir lekenin Dünya’ya doğru döndüğünün açıkladı. Uzmanlar AR2770 adı verilen lekenin gittikçe büyüdüğünü ve gelecek birkaç gün içinde Dünya’daki radyo iletişimini, GPS ve elektromanyetik sistemleri etkileyebileceği konusunda uyardı. Bilim uzmanlarının uyarılarının ardından Güneş patlaması nedir? Güneş patlaması sonucunda ne olur? İşte Güneş patlaması 2020 hakkında merak edilenler…

ABONE OL
Vatan Haber

Bilim insanları Güneş’te gözlemlenen büyük bir karanlık noktanın Dünya’ya doğru döndüğünü ve boyutunun gelecek birkaç gün içinde artabileceğini belirtti. AR2770 olarak adlandırılan lekenin Mars'ın genişliğinde bir 'birincil karanlık çekirdeğe' sahip olduğu belirtildi. Güneş lekesi, 11 yıllık yeni elektromanyetik aktivite dönemi olan Solar Cycle 25'in bir parçası ve üzerinde şu anda ufak patlamalar meydana geliyor. AR2770 henüz çok büyük patlamalar üretmemiş olsa da, uzmanlar Dünya’daki elektromanyetik operayonları ve tesisleri devre dışı bırakabilecek olayı yakından takip ediyor. Güneş patlaması nedir ne zaman olacak? Güneş patlaması sonuçları…

GÜNEŞ PATLAMASI NEDİR?

Güneş patlaması, Güneş lekelerini oluşturan manyetik ilmek üzerindeki plazmanın, manyetik konfigrasyon değişimi nedeniyle ani olarak salınmasıyla meydana gelir.

Güneş patlamaları, Güneş'te gerçekleşen şiddetli patlamalara denilir. Bu patlamalar milyarlarca megaton gücünde olup, genelde 1 milyon km/saat hızla hareket ederler.

Yeni güneş lekesi, ABD’nin Florida eyaletinde gözlem yapan amatör gökbilimci Martin Wise tarafından tespit edildi. Trenton'dan görüntü alan amatör astronom Martin Wise tarafından gözlemlendi. Ardından bilim insanları harekete geçti. Space Weather’ın raporlarına göre, AR2770'in, Dünya atmosferine küçük iyonlaşma dalgaları gönderiyor. Bununla birlikte, lekenin alanı büyüyor ve gelecek günlerde daha yoğun Güneş patlamaları üretebilme ihtimali bulunuyor.

GÜNEŞ PATLAMASI SONUÇLARI

Güneş patlamaları nedeniyle açığa çıkan enerji, dünya atmosferine normalin üzerinde küçük dalga boylu radyasyon parçacıkları girer.

NASA'nın belirttiğine göre göre, Güneş patlamaları, güneş lekelerinin yakınında manyetik alan hatlarının dolaşması, kesilmesi veya yeniden düzenlenmesinden kaynaklanan ani bir enerji boşaltımınn gerçekleşmesiyle geliyor. Ardından Güneş'ten gelen bu yüksek enerjili parçacıklar, Dünya'nın atmosferine girdiğinde manyetik kutup noktaları üzerinde aurora adı verilen ışık olayları gerçekleşiyor.

Bu esnada radyo iletiminde aksaklıklar, uyduların elektronik devrelerinde hasar, elektrik iletim hatlarında bozulmalar ve kimi zaman şehir elektriğinde kayıplar görülebiliyor.

Öte yandan bu patlamalar, yörüngede bulunan uydular ve astronotlar için oldukça büyük bir risk oluşturuyor. Kozmik dalgaların şiddeti özel hava balonları ile ölçülüyor. Dalgalar, Dünya'nın atmosferine temas ettiğinde, bu balonlar sayesinde frekeansların boyutu da ölçülebiliyor.

Diğer Haberler

  1. Demirören Medya Lisesi’nden unutulmaz Öğretmenler Günü etkinliği
  2. Kuvvetli kar yağışı sürüyor! İşte okulların tatil edildiği iller
  3. İstanbul'un 7 ilçesinde 10 saat su kesintisi uygulanacak
  4. Malatya'da korkutan deprem!
  5. Cumhurbaşkanı Erdoğan: Netanyahu için çember daralıyor
  6. MSB duyurdu: Irak'ın kuzeyinde PKK'lı 10 terörist etkisiz hale getirildi
  7. Niğde'de evli sevgililer kiraladıkları evde ölü olarak bulundular
  8. Cumhurbaşkanı Erdoğan, NATO Genel Sekreteri Rutte'yi kabul etti
  9. İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya: 10 ayda 162 bin 897 erkeğe 'önleyici tedbir' kararı verildi
  10. RTÜK Başkanı Şahin: Şiddet içeren yayınlara ağır müeyyideler uygulamaya devam edeceğiz

© Copyright 2024

Gazete Vatan Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş.