GBT ve sabıka kaydı belgesi nasıl sorgulanır?
Sabıka kaydı ve GBT alma işlemleri için online hizmetleri kullanabilirsiniz. Birçok kamu kurum ve kuruluşunun sunduğu hizmetler gibi Yargıtay’da birtakım hizmetler sunmaktadır. Bu hizmetleri nasıl kullanacağınızı haberimizden öğrenebilirsiniz.
Günümüz teknolojisi ile birlikte vatandaşlar artık çoğu işlemini internet üzerinden gerçekleştirebilmektedir. İnternet teknolojisinin gelişmesi ile birlikte ülkemizde çoğu kurum ve kuruluş internet uygulamasını geliştirmiştir. İnternet üzerinden gerçekleştirebileceğiniz işlemlerden bir tanesi de sabıka kaydı ve GBT sorgulama işlemidir. Sabıka kaydı vatandaşların kesinleşmiş ceza ve güvenlik tedbirlerine mahkumiyetine ilişkin bilgilerin bulunduğu belgedir. Sabıka kaydı belgesi vatandaşların adli suç bilgilerinin bulunduğu bir belge olduğu için çoğu başvuruda bu belge istenmektedir. Genellikle iş başvurularında da bu belge istenmektedir. Öğrencileri yurt başvurularında ve burs başvurularında da bu belge istenmektedir. Vatandaşlar bu belgeyi bulundukları il veya ilçenin adliye kurumuna giderek ulaşabilirler. Adliye kurumlarında sabıka kaydı belgesine olan yoğunluktan dolayı sıra ve kuyruk oluşmaya başlamıştır. Adalet Bakanlığı bu olayı engellemek için internet uygulamasından sabıka kaydı belgesi vermektedir. Vatandaşlar sabıka kaydı belgesine internet üzerinden E-Devlet sistemi ile ulaşabilirler.
Lütfen yönlendirildiğiniz sitede kimlik bilgilerinizi paylaşmayınız.
GBT – SABIKA SORGULAMA İÇİN DETAYLI BİLGİ!
YARGITAY DOSYA SORGULAMA HAKKINDA AYRINTILI BİLGİ!
İnternet üzerinden sabıka kaydı belgesine ulaşabilmek için ilk olarak E-Devlet sistemine giriş yapmalısınız. E-Devlet sistemine giriş yapabilmek için de ana sayfada bulunan sisteme giriş linkini tıklamalısınız. Sisteme giriş linkini tıkladıktan sonra karşınıza 4 farklı giriş yolu gelecektir. Bu giriş yollarından herhangi bir tanesini seçerek sisteme girişinizi gerçekleştirebilirsiniz. Vatandaşlar genellikle daha kolay ve basit olduğu için E-Devlet şifresi ile giriş yolunu seçmektedir. Bu seçeneği seçtikten sonra sisteme T.C. kimlik numaranız E-Devlet şifrenizi girmeniz gerekmektedir. Eğer E-Devlet şifreniz yok ise üzerinde T.C. kimlik numaranızın bulunduğu nüfus cüzdanınız ile istediğiniz PTT şubesine giderek 2 TL karşılığında E-Devlet şifrenizi temin edebilirsiniz. E-Devlet şifrenizi aldıktan sonra sisteme T.C. kimlik numaranızı ve E-Devlet şifrenizi girerek giriş yapabilirsiniz. Sisteme giriş yaptıktan sonra sorgulama işlemi için ilk olarak ana sayfada bulunan E-Hizmetler bölümüne giriş yapmalısınız. Bu bölümde E-Devlete bağlı hizmetler yer almaktadır. E-Hizmetler bölümünden Adalet Bakanlığını bulduktan sonra alt seçeneklerinden Adli Sicil ve İstatistik Genel Müdürlüğünün bölümlerinden adli sicil kaydı sorgulama seçeneğini seçerek sorgulama işlemini tamamlayabilirsiniz.
İnternetin gelişmesi ile birlikte ayrıca mahkeme de devam etmekte olan dosyanızı da internet üzerinden takip edebilirsiniz. Yargıtay dosya sorgulama işlemini internet üzerinden 2 farklı şekilde gerçekleştirebilirsiniz. İnternet üzerinden Yargıtay dosya sorgulama işlemini Yargıtay kurumunun internet sitesinden gerçekleştirebildiğiniz gibi Yargıtay kurumu E-Devlet sisteminde yer aldığı için E-Devlet sistemi üzerinden de gerçekleştirebilirsiniz. E-Devlet sistemine giriş yaptıktan sonra ana sayfadan E-Hizmetler bölümüne giriş yapmalısınız. E-Hizmetler bölümünden Yargıtay kurumunu bulduktan sonra alt seçeneklerinden dava dosya sorgulama seçeneğini seçerek sorgulama işlemini tamamlayabilirsiniz. Yargıtay dosya sorgulama işlemini ayrıca Yargıtay kurumunun internet sitesinden gerçekleştirebilirsiniz. Yargıtay kurumunun ana sayfasında bulunan dosya sorgulama linkini seçtikten sonra mahkeme bilgilerini sisteme girmelisiniz. Tüm bilgileri girdikten sonra sorgulama işlemini bitirebilirsiniz.