Şampiy10
Magazin
Gündem

Ergenekon’un ‘Sütçü Muhtar’ı kayıp!

.

ABONE OL
Hümeyra PARDELİ ERZURUM

Cihaner ile Berk’in de aralarında olduğu 14 kişinin yargılanmasına neden olan ’Sütçü Muhtar’ kod adlı ihbarcı, emniyet kayıtlarında bulunamadı.

Erzincan’ın batısında bulunan Çatalarmut Baraj gölünde 27 Ekim 2009 günü, ihbar üzerine yapılan aramada 13 el bombası, çeşitli çap ve nitelikte 350 fişek bulundu. Ergenekon soruşturmasını yürüten dönemin Erzurum Cumhuriyet Savcısı Osman Şanal’ın talebi üzerine Başsavcı İlhan Cihaner ile Erzincan MİT Bölge Müdürü Şinasi Demir’in aralarında olduğu 10 kişi tutuklanarak cezaevine gönderildi. AK Parti ve Gülen Cemaatini bitirmeye yönelik ’İrtica ile Mücadele Eylem Planı’nı Erzincan’da uygulamaya koydukları iddiasıyla ’Ergenekon terör örgütüne üye olmak’ suçundan Erzurum’da açılan davada 3’üncü Ordu Komutanı Orgeneral Saldıray Berk de tutuksuz yargılandı. Başsavcı Cihaner, 9 kişi 18 Haziran 2010’da tahliye oldu.

‘Kim bu Sütçü Muhtar?’

Yargıtay’da görülen dava devam ederken Erzincan’da 11 sanıklı 2’nci Ergenekon davası açıldı. Erzurum 4’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davanın bir önceki oturumunda sanık avukatları, Çatalarmut Barajında balık tutarken mühimmatları bularak jandarma bölgesinde olmasına karşın polise ihbar eden ’Sütçü Muhtar’ kod adlı kişinin kimliğinin tesbit edilmesini talep etti. Bunun üzerine Mahkeme heyeti, ’Sütçü Muhtar’ın kim olduğunun belirlenmesi için Erzincan Emniyet Müdürlüğüne yazı gönderdi.

‘Öyle bir tanık yok’

Dün görülen ikinci duruşmada, Erzincan Emniyet Müdürlüğünün ’Sütçü Muhtar adlı gizli tanığımız yok’ diye mahkemeye cevap verdiği açıklandı. Sanık avukatlarının “Sütçü Muhtar’ın, o dönem Saztepe köyü muhtarı olduğu biliniyor” iddiası üzerine mahkeme konunun araştırılmasını uygun gördü. Mahkeme heyeti, Erzincan’ın doğusundaki Saztepe Köyü muhtarının 2009 yılında kim olduğunun tespiti ile açık adresinin mahkemeye bildirilmesi için Erzincan Valiliğine müzekkere yazılmasını kararlaştırdı.

Adalet Bakanı Cihaner’i aramıştı

Sonunda Ergenekon’a bağlanan olaylar, 2 Kasım 2007’de Erzincan’da İsmailağa ve Gülen cemaatlerine yönelik Cumhuriyet Başsavcısı İlhan Cihaner tarafından soruşturma açılmasıyla başladı. Jandarmanın yürüttüğü soruşturmada 29 kişi gözaltına alındı, 9 kişi tutuklandı. İddiaya göre dönemin Adalet Bakanı olan Cemil Çiçek, 23 Şubat 2009 tarihinde Mardin’den Erzincan Başsavcısı İlhan Cihaner’i arayarak “gözaltındaki cemaat tarikat üyelerinin serbest bırakılmasını” istedi. Ancak Çiçek’in Cihaner’le telefon konuşması kayıt alında alındı.

‘Ses kayıtları arandı’

Konuşmayı kaydeden kişi bizzat Cihaner’in kendisiydi. Ama ilginç olan Cihaner’in telefonları da, soruşturmayla ilgili yetki kavgasına girdiği Erzurum Özel Yetkili Savcısı Osman Şanal tarafından dinletiliyordu. Çatalarmut Barajı’nda mühimmatların bulunmasından sonra 16 Şubat 2010’da Erzincan’a giden özel yetkili savcı Osman Şanal, Başsavcı İlhan Cihaner’i makamında ve evinde yapılan aramalardan sonra gözaltına alarak Erzurum’a getirdi. İşte bu aramalarda Cemil Çiçek’in ses kaydını aradığı da iddia edilmişti.

Diğer Haberler

  1. Afyonkarahisar'da minibüs içerisinde mahsur kalan 15 kişi kurtarıldı
  2. Bakan Güler açıkladı: Zap'ta kilit kapatıldı
  3. Amasya'da taşımalı eğitime 1 gün ara verildi
  4. Malatya'da 100 küçükbaş hayvan karda mahsur kalarak dondu
  5. Uyku apnesine robotik müdahale
  6. Diyarbakır'da DEM Partili Belediye Başkanı Cengiz Dündar gözaltına alındı
  7. Alanya'da otel yangını hasara sebep oldu
  8. Türk bilim insanından umut veren çalışma! Ameliyatı bitirecek tedavi! 'Ülkemizde sık görülüyor'
  9. Bursa'da -10 derecede termal keyfi! Etrafı karla kaplı kaynar suya girenler şifa buluyor
  10. 18 ilde DEAŞ'a operasyon! 56 kişi yakalandı

© Copyright 2024

Gazete Vatan Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş.