Şampiy10
Magazin
Gündem

Erdoğan'dan İslam ülkelerine eleştri

Başbakan Erdoğan, “Medeniyetin kriteri sadece madde değil, kapital değil, rekabet değil, yüksek gökdelenler değil, insani değerlerin ve erdemlerin gelişmesi olmalıydı” dedi.

ABONE OL
anka

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, “Medeniyetin kriteri sadece madde değil, kapital değil, rekabet değil, yüksek gökdelenler değil, insani değerlerin ve erdemlerin gelişmesi olmalıydı” dedi.

Başbakan Erdoğan, İslam Başkentleri ve Kentleri Teşkilatı (OICC) 11. Genel Konferansı’nda konuştu. Konuşmasına “Rahman ve rahim olan Allah’ın adıyla” diye başlayan Erdoğan, İslam medeniyetinin asırlardan beri insanlığa her alanda kazanımlar getirmiş büyük bir medeniyet olduğunu söyledi. İslam medeniyetinin insanlığa yol göstericimi muazzam bir medeniyet olarak değerlendiren Erdoğan, “Dünya, ilerleme fikrini sadece maddi faktörler ve güç ilişkileriyle açıklama sıkıntısını çekmektedir” dedi.

Toplantıya katılanlara muhasebe yapma çağrısında da bulunan Erdoğan, İslam kentlerinde muazzam bin zenginlikle fakirliğin bir arada bulunduğunu belirterek, “Bu çelişkiyi hep birlikte gidermeye mecburuz” şeklinde konuştu.

Erdoğan, bu yüzyılın tarihinde milyonlarca kişinin öldüğü iki dünya savaşı yaşandığını, yüzlerce bölgesel çatışmaların ve güç savaşlarının yaşandığına ve bugün Irak’ta yaşanan duruma dikkat çekerek şöyle konuştu:
“'Filistin’de kardeşin kardeşi vurduğu dönem bir tarafta Orta Doğu'nun geldiği durum, işte Lübnan... Medeniyetin kriteri sadece madde değil, kapital değil, rekabet değil, yüksek gökdelenler değil, insani değerlerin ve erdemlerin gelişmesi olmalıydı. İşte bugün dünyada hala çoğunluğa sahip olduklarına inandığım aklıselim sahipleri olarak belki de insanlık tarihinin en kritik imtihanından geçiyor, en zor sorularıyla karşı karşıya bulunuyoruz.

Terör ve çatışmalar arasında kalan, açlık, fakirlik ve hastalıklardan mustarip olan, cehalet kıskacından kurtulamayan insanlar hayata tutunma mücadelesi veriyorlar.”
UZLAŞI VE DAYANIŞMA KÜLTÜRÜ
Yaşanan olumsuzluklara karşı uzlaşı, dayanışma ve ortak hareket kültürünün gelişmesi gerektiğini ifade eden Erdoğan, teröre karşı ortak bir mücadele, açlık ve cehalete karşı küresel bir dayanışmanın, tahammülsüzlük ve aşırılıklara karşı uzlaşı kültürünün geliştirilmesinin önem taşıdığını vurguladı.

Başbakan Erdoğan, Türkiye’nin bu anlayışla Afganistan'dan Lübnan'a kadar dünyanın birçok noktasında barışa katkı vermek için gittiğini söyledi. Türkiye'nin Hartum'dan Açe'ye kadar birçok kentte insani projeler geliştirmesinin de dayanışmanın bir sonucu olduğunu ifade eden Erdoğan, Türkiye’nin de Medeniyetler İttifakı İnisiyatifi'nde görev üstlenmesinin kültürler ve medeniyetler arasındaki uzlaşı arayışının bir sonucu olduğunu kaydetti.

SOSYAL GELİŞME SAĞLANMALI
Kendisinin de İstanbul belediye başkanlığı yaptığını anımsatan Erdoğan, kentlerin içinde bulunduğu sorunlara da değindi. Başbakan Erdoğan, şehirlerin insanlarıyla birlikte zengin olabileceklerini söyleyerek “Şehrin ruhu şehrin asli karakteridir” şeklinde konuştu. Kentlerin nüfus artışı, göç, çarpık kentleşme, kentlilik bilincinin gelişmemesi gibi sorunları yaşadığını vurgulayan Erdoğan, şehirlerin ruhuna ve dokusuna uygun biçimde sosyal gelişmenin de sağlanması gerektiğini uyarısında bulundu.

Diğer Haberler

  1. Valilik açıkladı: Tunceli’de eylem ve etkinlikler 10 gün süreyle yasaklandı
  2. Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu'ndan yenidoğan çetesi ile ilgili açıklama
  3. Çorluspor 1947 teknik direktörü Ersin Aka, silahlı saldırıda hayatını kaybetti
  4. Tunceli ve Ovacık Belediye başkanları görevden uzaklaştırıldı
  5. Iğdır'da uzman çavuş eşi tarafından öldürülen Esra toprağa verildi
  6. Yasak olduğu iddia edilen ameliyattan sonra hayatını kaybeden eşi için 7 yıldır hukuk mücadelesi sürdürüyor
  7. Bakanlık listeyi güncelledi! İşte taklit veya tağşiş yapılan gıdalar
  8. MSB duyurdu: 4 PKK'lı terörist etkisiz hale getirildi
  9. Antalya'da sel suları istinat duvarını yıktı, okul sele teslim oldu
  10. 1 yıl önce Gazze'ye gidiyorum diye evden çıkan oğullarından o günden beri haber alınamıyor: 'Nasıl bir işin içine düştük bilmiyorum'

© Copyright 2024

Gazete Vatan Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş.