E-Devlet sorgulama işlemleri nasıl yapılıyor?
e-Devlet, kamu kurumları tarafından sunulan hizmetlerin vatandaşlar tarafından daha hızlı ve daha güvenli bir şekilde alınmasını sağlayan sitemin adıdır. e-Devlet ile pek çok sorgulama, başvuru ve bilgi alma işlemleri gerçekleştirilebilmektedir. e-Devlet sistemine nasıl girilir? e-Devlet ile hangi işlemler yapılır? Detaylar haberimizde!
e-Devlet üzerinden yapılabilecek işlemlerin sayısını her geçen gün artmaktadır. Bu da vatandaşların sıra beklemeksizin işlemlerini daha rahat ve kolay yapabilmesine olanak sağlamaktadır.
e-Devlet Sistemine Nasıl Giriş Yapılır?
e-Devlet sistemine giriş için birçok giriş seçeneği bulunmaktadır. e-Devlet şifresi ile giriş yapılabileceği gibi mobil imza, elektronik imza, T.C. kimlik kartı ve internet bankacılığı ile giriş seçenekleri de kullanılabilir. Bu seçenekler içinde en fazla kullanılmakta olan e-Devlet şifresi ile giriş yöntemidir. e-Devlet şifresine sahip değilseniz size en yakın bir PTT şubesine giderek şifrenizi alabilirsiniz. Şifrenizi alabilmek için 2 TL hizmet bedelini ödemeniz gereklidir. Şifre size kapalı bir zarf içerisinde verilecektir. Şifre ile kişisel olan pek çok bilgiye ulaşılabileceği için, şifrenizi herhangi birisi ile paylaşmamanız gereklidir.
E-DEVLET GİRİŞİ İÇİN TIKLAYINIZ
Sisteme giriş için www.turkiye.gov.tr internet sitesine giriniz. Siteye girdikten sonra açılan ekranın sağ üst köşesinde bulunan ‘’Sisteme Giriş’’ butonuna tıklayınız. Buradan e-Devlet şifresi ile giriş yapacaksanız, T.C. kimlik numaranızı ve e-Devlet şifrenizi gerekli alanlara doldurunuz. Diğer giriş seçenekleri ile giriş yapacaksanız yine sizden istenen gerekli bilgileri doldurup sistem giriş yapabilirsiniz.
e-Devlet ile Yapılan İşlemler
e-Devlet sistemine giriş yaptıktan sonra yapabileceğiniz işlemler ekranın sol üst tarafında e-Hizmetler, Kamu Kurumları ve Belediyeler şeklinde kategorilere ayrılmıştır. Bu kategorilere içinde bulunan çeşitli hizmetler ile sorgulama, başvuru ve bilgi alma işlemlerinizi gerçekleştirebilirsiniz. Örneğin ‘’Ne zaman emekli olabilirim?’’ uygulaması ile emekliliğiniz için kalan süreyi hesaplayabilirsiniz. Bağ-Kur, SSK ve Emekli Sandığı ile ilgili işlemlerinizi yapabilirsiniz. Adli sicil kaydınızı sorgulayabilir, araç plakasına kesilen bir ceza olup olmadığınız sorgulayabilirsiniz. Tapu bilgilerine ulaşabilir ya da öğrenci belgenizin çıktısını alabilirsiniz. Pek çok kategoride size sunulan bu ve benzeri hizmetler için e-Devlet sistemine giriş yapmanız yeterli olacaktır.
e-Devlet Şifresi Unutulursa Ne Yapılmalıdır?
e-Devlet şifrenizi unutmanız halinde e-Devlet sistemi üzerinden yeni bir şifre alabileceğiniz gibi PTT şubelerine giderek de şifre temin edebilirsiniz. e-Devlet sisteminden yeni şifre alabilmek için daha önce sisteme giriş yaptığınızda cep telefonu numaranızı kayıt ettirmiş olmanız gereklidir. Telefon numaranızın kaydını yaptırdıysanız ücretsiz olarak şifre değişikliği yapabilirsiniz. Şifre alabilmek için e-Devlet internet sitesi üzerinden ‘’Şifremi Unuttum’’ sekmesine tıklamanız yeterlidir olacaktır.
e-Devlet Şifresi Nasıl Değiştirilir?
PTT tarafından verilen e-Devlet şifresi akılda kalıcı bir şifre olmayabilir. Bu durumda şifre değişikliği yapmak için sisteme giriş yaptıktan sonra ekranın üst tarafından bulunan ‘’Benim Sayfam’’ butonuna tıklayınız. Ardından ‘’Şifre ve Güvenlik Ayarlarım’’ butonuna tıklayınız ve gelen sayfada ‘’Şifremi Değiştir’’ butonuna tıklayıp şifre değişikliği işleminizi gerçekleştirebilirsiniz.