E-Devlet şifresi nasıl alınır?
Ülkemizin dünya ile birlikte gelişen elektronik ve internet alt yapısı, devlet hizmetlerinin de elektronik ortama taşınmasına olanak sundu. E-Devlet ile birlikte, adli işlemlerden emeklilik işlemlerine, tapu ve kadastro sorgulamalarından trafik cezası sorgulamalarına kadar birçok işlem kolaylıkla hallediliyor. Haberimizde E-Devlet uygulamasını detaylıca anlattık.
Vatandaşlarımızın internet üzerinden yapabildiği işlemlerin sınırını bir hayli genişleten e-devlet uygulaması ile, sıra bekleyip zaman kaybetmeden, verimi artıran bir çalışma şekli ortaya konuldu. Bugün e-devlete giriş yaparak bütün kamu işlerimizi halledebiliyoruz. Bürokrasi işlemlerinin aldığı zamanı yok ederek devlet ile yapılan işlemleri şeffaflaştıran e-devlet, kimlik doğrulama özelliğiyle vatandaşlara en güvenli deneyimi sunuyor.
E-DEVLET HAKKINDA AYRINTILI BİLGİ İÇİN TIKLAYINIZ!
Yukarıda verilen link bilgilendirme amaçlıdır.
E-Devlet Nasıl Kullanılır?
Aynı adres üzerinden tek bir kimlik doğrulama uygulaması ile birçok hizmeti ayağımıza getiren e-devlet, ödeme gerektiren işlemleri de kapsamaktadır. T.C. kimlik numarası ve PTT’den cüzi bir miktar karşılığı alınan şifre ile rahatlıkla girilebilen e-devlet üzerinden, üniversite işlemlerinden emeklilik sorgulamalarına kadar on milyonlarca vatandaşı yakından ilgilendiren hizmetler verilir. E-devlet üzerinden verilen kamu hizmetleri, bilgilendirme, kamu kurum ve kuruluşlarına kısa yoldan ulaşım, kamu kurum ve kuruluşlarına ödeme gerektirebilen hizmetler ve entegre elektronik hizmetlerdir.
E-Devlet Girişi Nasıl Yapılır?
E-devletin resmi internet adresine eriştikten sonra, sisteme giriş butonuna tıklayınız. Karşınıza gelecek olan sayfada gerekli yerlere T.C. kimlik numarası ve alınan şifreyi yaparak giriş yapabilirsiniz. E-devlet şifresi, herhangi bir PTT şubesinden 2 TL gibi bir miktar karşılığında alınabilir. Güvenlik gerekçeleri nedeni ile şifrenizin kimse tarafından bilinmiyor olmasına dikkat etmelisiniz. Daha sonra, dileyen vatandaşlar şifre ve güvenlik ayarlarım menüsüne tıklayarak şifrelerini istedikleri gibi değiştirebilirler.
Şifrenin unutulması veya çalınması gibi durumlarda ise, şifre yenileme için birkaç işlem yapılmalıdır. Bunlardan biri e-imza veya mobil imza ile şifre yenilemektedir. PTT’den yeni bir şifre almak da, seçenekleriniz arasındandır. E-devlet üzerinden yapılacak olan şifre yenileme işlemleri için, cep telefonu ve e-mail gibi iletişim bilgilerinin e-devlette kayıtlı olması gereklidir. 15 yaşını doldurmuş herTürkiye Cumhuriyeti vatandaşı e-devlet şifresi alabilir.
E-devlet Üzerinden Verilen Hizmetler
E-devlet üzerinden, adli sicil kaydı alınabilir, elektronik cihazların, özellikle yurt dışından ülkemize getirilmiş olan elektronik cihazların kaydı yapılabilir. YGS ve LYS sonucu kazandığınız üniversitenin kaydını yapabilirsiniz. 4a, 4b ve 4c gibi tüm emeklilik bilgilerine, hizmet dökümü ve prim sorgulama, emeklilik sorgulama gibi işlemleri yapabilirsiniz. Devam eden veya geçmiş davalarınıza ait kayıtları sorgulayabilirsiniz, doğal afetlerle ilgili poliçe sorgulamaları,, Emniyet Genel Müdürlüğü kurumu üzerinden araç sorgulamaları, Milli Eğitim Bakanlığı’na ait sınavların yer ve sonuç sorgulamaları e-devlet üzerinden yapılabilir. BİMER üzerinden yeni başvuru kaydı oluşturabilir, yaptığınız başvurunun sonucunu sorgulayabilirsiniz. E-devlet üzerinden ayrıca bütün mobil, internet ve kablolu tv faturalarınızı sorgulayabilir, baz istasyonlarının ölçüm bilgilerini edinebilirsiniz.