Şampiy10
Magazin
Gündem

Dünyanın en büyüğü!

Halk ve personel koridorla ayrılıyor

ABONE OL
AA

Türkiye’nin en büyük kamu binası olan dünyanın en büyük adliyesi İstanbul Anadolu Adalet Sarayı, Ocak 2013’te hizmete girecek.

Yapımı 2006 yılında başlayan adliye sarayı 126 dönümlük araziye kurulurken, 80 dönüm üzerine inşaat yapıldı. 5 ana bloktan oluşan adliyede, 16 kat olan B blok 135 bin metrekare, 12 kat olan A Blok 100 bin metrekare, 9 kat olan D blok ile 7’şer kat olan C ve E blok ise 20’şer
bin metrekare olacak.

Anadolu yakasının adliyelerini bir araya getirecek adliye binasında 326 savcı odası, 298 mahkeme salonu, 51 icra dairesi yer alırken, 500 ve 180 kişilik 2 tane konferans salonu, 2 bin 600 araçlık otopark, 2 bin 200 kişilik yemekhane ve 180 kişilik kreş bulunuyor.

Adliyede, ağır ceza mahkemesi salonları 100, diğer mahkeme salonları ise 50 metrekare olarak inşa edildi. 80 kişinin sığabileceği ağır ceza mahkemelerinde kamera sistemi de kuruldu. Duruşma salonlarının tamamının ise koridorlara bakan yan cepheleri cam duvar.

Binanın her tarafında güvenlik kamera sistemi kurulurken, kullanılan mobilyaların tümü cezaevlerindeki mahkum ve tutuklular tarafından üretildi. Ayrıca bina, İstanbul ve Boğaz figürlerinin yer aldığı cini panolarla süslendi.

GÜNLÜK SİRKÜLASYON 45 BİN KİŞİ

Dünyanın en büyük adliyesi olarak inşa edilen binada, 550’si hakim ve savcı olmak üzere 5 bin kişi çalışacak. Bu sayının 4 binini dev yapıyı temizlemek ve güvenliğini sağlamakla görevli personel oluşturacak. 4 bin 600 odanın yer aldığı binadaki günlük vatandaş sirkülasyonunun ise 45 bin kişi olması bekleniyor.

350 milyon liraya mal olan Türkiye’nin en büyük kamu binası İstanbul Anadolu Adalet Sarayı’nın 3 ana girişi bulunuyor. Metro bağlantılı binada, PTT, banka şubeleri, kuaför, spor salonu ile doktor ve hemşirelerin bulunduğu sağlık
odaları da yer alacak.

Yapımı tamamlanan adliye sarayı için, peyzaj çalışması ve mobilyaların yerleştirmesinin ardından temizlik, yemekhane ve güvenlik gibi birimlerdeki ihale sürecine geçilecek. Adalet sarayı Ocak 2013’te açılacak. Kadıköy, Üsküdar, Ümraniye, Kartal, Pendik, Tuzla, Sultanbeyli ve Adalar adliyelerinin taşınması da ocak ayı içinde tamamlanacak.

Mahkeme Yönetimi Destek Projesi kapsamında Türkiye’de 21. pilot adliye olarak seçilen binada, ön büro sistemi olacak. Vatandaşlar ve avukatlar işlemlerini ön büroda yapacak. Hakim ve savcının yanına her zaman giremeyecek.


HALK VE PERSONEL KORİDORLA AYRILDI

Bu binaya özgü olarak halk koridoru ve personel koridorunun kesin bir şekilde birbirinden ayrıldığını vurgulayan Erdoğan, ”Bir kadın ’hakim odamın kapısını açıp da adres soranlar var’ demişti. Bu etkili oldu” dedi.

Binanın hukukçuların ofisi olduğu düşüncesiyle modern çizgiler taşıyan çevreye uyumlu, akıllı bir bina tasarladığını söyleyen Erdoğan, binada son teknolojiyi yansıttıklarını belirtti.

Bursa Merkez Hükümet Konağı ile Ankara’daki Sahil Güvenlik
Komutanlığı’nın kendi projeleri olduğunu belirten Erdoğan, ”Yarışmacı kökenli bir mimarım. Yaklaşık 70’e yakın yarışmaya girdim. 23 tane de çeşitli büyüklükte derecelerim var” dedi.

Erdoğan, ”Projeyi hem az zamanla, hem az parayla bitirmeye çalıştık. Projeyi doğru yorumlayıp tasarlayıp yaptığıma inanıyorum. Daha iyi olabilecek noktaları olabilirdi belki. Çok yoğun etütler yapmanız gerekir. Uzun zamana ihtiyacınız var. Kısa zamanda bence büyük bir iş başardık. 100 metreyi 5 saniyede koştuk diyebilirim” şeklinde konuştu.


Binanın projesini 11 ayda tamamlayan 38 yıllık mimar Haldun Erdoğan,”Adliye binası benim daha önceden Kadıköy Adliyesi için yaptığım çalışmanın devamı niteliğinde oldu. Kadıköy Adliyesi için bir yarışma açıldı. Ben 48 kişiden birinci oldum. Projenin uygulanmasından vazgeçildi. İstanbul’da Anadolu ve Avrupa yakasındaki adliyeleri tek bir merkezde toplama düşüncesi gelişti. Bu doğrultuda böyle bir büyük bina yapılması gündeme gelmiş oldu. Kadıköy Adliyesi yarışmasının birincisi olduğum için beni de bu yarışmaya davet ettiler. Yarışmanın jürisinde üniversitelerden, bütün adli mercilerdeki birimlerden yetkililer yer adlı. Yarışmaya 5 mimar davet edildi. 35 kişilik jürinin değerlendirdiği projeler arasında benim projem birinci oldu.”

”Yarışma projesi de dahil projeyi 11 ay gibi kısa bir sürede bitirdik” diyen Erdoğan, projenin 15 kişilik ekiple hazırlandığını anlattı.

İhalenin ardından alanda yapılan kazı çalışmalarında çok ciddi granit blokların oluştuğu bir zeminle karşılaşıldığını ifade eden Erdoğan, patlayıcılar kullanılarak hafriyat yapıldığını söyledi. Erdoğan, ”Bu zaman aldı. Bina, yaklaşık 3 yıl sürede bitecekti. Kazının uzun sürmesi de binanın teslimin gecikmesine neden oldu” dedi.

Erdoğan, ”Dünyanın en büyük adliyesi olduğu söyleniyor ama benim bu konuda kesin bilgim yok. Ama bu kadar büyük kamu yapısı da yok diye biliyorum. Bunun bir benzeri de yok. Olağanüstü büyüklükte bir bina. Tamamen konsept çalışması yaptık. 4 futbol sahasına tekabül ediyor” diyen Erdoğan, projede kalem, duruşma salonu ve hakim odasının ilişkisi kurulduğunu anlattı.

Diğer Haberler

  1. Suriye ve Irak'ın kuzeyinde 7 terörist etkisiz hale getirildi
  2. Emine Erdoğan: Sanat, insanı önyargıdan kurtararak diğer insanlara yakınlaştırır
  3. 2 gündür haber alınamayan iki sevgilinin çekiçle öldürüldüğü ortaya çıktı
  4. Kumaşı konuşturan sanatçı Ian Berry İstanbul'da
  5. Aksaray'da vahşet! Uyuyan eşini başından vurarak öldürdü
  6. Cumhurbaşkanı Erdoğan: İnsanlık tüm kurumlarıyla kan kaybediyor
  7. Dışişleri Bakanı Hakan Fidan uyardı: Nükleer savaş riski var, bu bir şaka değil
  8. İstanbul Boğazı'nda korku dolu anlar! Facia son anda engelledi
  9. 'Kuyu' operasyonlarında 81 şüpheli yakalandı, 50'si tutuklandı
  10. Bakan Uraloğlu'dan dijital medya açıklaması: Kurala uymayan kim varsa yaptırım olacak

© Copyright 2024

Gazete Vatan Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş.