‘Dış destek olmadan bu dinlemeleri yapamazlar’
.
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık: Türkiye’de hiçbir iç yapının, bu kadar geniş bir dinleme mekanizmasını dışarıdan önemli bir destek almadan gerçekleştiremez
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, yasa dışı telefon dinleme iddialarına ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Bakan Işık “Türkiye’de hiçbir iç yapının, bu kadar geniş bir dinleme mekanizmasını dışarıdan önemli bir destek almadan gerçekleştirebileceğini düşünmüyorum” dedi. Anadolu Ajansı Editör Masası’na konuk olan Işık, gündeme ilişkin soruları yanıtladı. Işık’ın açıklamaları özetle şöyle:
YASADIŞI DİNLEMELER: Yasa dışı dinlemlerin Türkiye kadar hoyratça yapılan ülke ya yoktur ya da çok azdır, kurumlar içerisinde bu kadar sızmaların olduğu bir ülke zannediyorum yoktur. Bazen doğrudan dinleme gayretleri gözüküyor. Bazen de içeride taşeronlar kullanılarak dinleme ve bilgi toplama, o bilgi ile harekete geçme gibi bir yöntem izleniyor. Ben, Türkiye’de hiçbir iç yapının, bu kadar geniş bir dinleme mekanizmasını dışarıdan önemli bir destek almadan gerçekleştirebileceğini düşünmüyorum. Bu, mutlaka uluslararası bağlantısı olan, Türkiye’nin gelişmesinden ve büyümesinden rahatsız olan birtakım güç odaklarının Türkiye’de taşeron kullanarak, ülkeyi denetim altında tutmak olarak düşünüyorum. Zaman zaman, farklı taşeron kullanıyorlar. Son dinleme olayları da ortaya koydu ki kullandıkları taşeronun ismi değişmiş ama mantık, yöntem hep aynı.
KRİPTOLU TELEFONLARI: İçeriden yardım almadan sisteme dışarıdan sızmak kolay değildir. Fakat hırsız evdeyse ne yapacaksınız? Şu anda bizim en fazla yoğunlaştığımız alan, kriptolu telefonların üretimi ve yazılımı noktasında ciddi bir şüphe var. Kriptolu telefonlarının dinlendiği kesin. Biz kimin bu dinlemeyi yaptığını ortaya çıkarmak istiyoruz... Arkadaşlar bu işten anlayan bir ekip oluşturma sürecine girdiler. Şu anda güvenlik testlerini ele alma noktasındalar. Bir sonraki aşamamız donanım ve yazılım değerlendirmesi olacak.
TESTLER YAPILMAMIŞ: İlk izlenimim, güvenlik noktasında sistem devreye alınırken, yapılması gereken bazı testler özenle yapılmadığı yönünde. Devletin tüm üst düzey yetkililerinin dinlenmiş olma ihtimali oldukça yüksek. Selam örgütü bahanesiyle muhabiri, sanatçıyı, yazarı, edebiyatçıyı dinleyen bir yapı, herhalde devletin üst birimindeki tüm insanları dinlemiştir. Bu hiç bir zaman gözardı edilmemesi gereken bir ihtimal, tüm sistemi gözden geçirmek durumundayız.
YAZILIM KONTROL EDİLİYOR: Kriptolu telefonların dinlenmesiyle ilgili TÜBİTAK’ta iki aşamalı soruşturma yürütüyoruz. Bakanlık teftiş kurulu şu anda idari soruşturma yürütüyor. TÜBİTAK’ın içinden oluşturulan bir ekiple de teknik inceleme yapılıyor. İdari soruşturma ve incelemelerin sonucunda şüpheli bir durum tespit edilirse, adli soruşturma da talep edebileceğiz. Teknik inceleme, donanım ve yazılım üzerinde yapılıyor. Yazılım satır satır kontrol ediliyor.
GÜL’ÜN DDK’YA TALİMATI: Sayın Cumhurbaşkanı’nın talimatı, tüm sisteme yönelik. Sadece TÜBİTAK’taki kriptolu telefonlara yönelik değil, TİB’i, emniyeti, jandarmayı, hepsini içine alan genel bir denetleme. Bundan büyük memnuniyet duyuyorum. Türkiye artık bu yükten kurtulmalı. Türkiye kanunla kendisine verilen görev, yetki ve sorumluluk dışında hiç kimsenin bu dinlemenin yapılmadığı bir ülke haline gelmeli. İnsanların mahremini kendi yakınlarıyla konuşurken, ‘dinleniyor muyum?’ şüphesi ölümcül bir şüphedir. Bu, hükümet olarak birinci önceliğimizdir.
GÜVENLİĞİ TEST EDECEĞİZ: Kriptolu telefonlara sıfırdan yeni yazılım ve donanım oluşturma, gündemimizde yok. Bütün kriptolu telefonla ilgili her şeyi çöpe atacağız, sıfırdan yepyeni bir şey üreteceğiz noktasında değiliz. Ama mutlaka şu andaki sistemin güvenliğini test edip, bunların güvenliğinden emin olursak, gereken ilave güvenlik mekanizmalarını da uygular yolumuza devam ederiz. İnceleme ve araştırma sonucunda bir sızma tespit edilirse, yeni yazılım ve donamı oluşturma konusu gündeme gelebilir. Kaynak israfına da dikkat etmek durumundayız.