Dink için 4 yeni delil
.
Yasin Hayal’in telefonu kroki hazırladığı dönem dinlenmedi. Hayal ve Tuncel’in tapeleri çözülmedi. Sanıkların il dışına çıkışları takip edilmedi. Tuncel, savcıya yeni itirafta bulundu.
Hrant Dink cinayetini önceden bildikleri halde önlem almamakla suçlanan dönemin Trabzon Emniyeti yetkilileri ile ilgili olarak yeni bilgilerin ortaya çıktığı gerekçesiyle çarpıcı bir suç duyurusunda bulunuldu.
Dink ailesinin avukatları, Trabzon Cumhuriyet Başsavcılığı’na verdikleri bir dilekçe ile Cumhurbaşkanlığı Devlet Denetleme Kurulu (DDK) raporu ve sanık Erhan Tuncel’in son duruşmada verdiği ifadeler doğrultusunda, dönemin Trabzon Emniyet Müdürleri Ramazan Akyürek ve Reşat Altay ile sorumlu müdür ve polisler hakkında soruşturma ve dava açılması istendi.
Dilekçede ortaya çıkan yeni deliller şöyle sıralandı:
Dinlemedeki boşluk!
KROKİ ÇİZERKEN DİNLEME KESİLMİŞ: Yasin Hayal hakkında; 8 Kasım 2005 - 3 Ağustos 2006 ve 27 Eylül 2006-22 Şubat 2007 tarihleri arasında teknik takip yapılmıştır. DDK raporuna göre, bu iki dinleme kararları arasında, tam da Hayal’in İstanbul’a kroki çizmek için gittiği tarihleri kapsar şekilde 3 Ağustos 2006 - 27 Eylül 2006 tarihleri arasında dinleme kararı alınmamıştır.
TAPELER ÇÖZÜLMEDİ: Yasin Hayal’in 8 Kasım 2005 - 3 Ağustos 2006 ile 27 Eylül 2006 - 22 Şubat 2007 tarihleri arasında, Erhan Tuncel’in ise 13 Temmuz 2006 - 22 Şubat 2007 tarihleri arasında telefonlarının dinlenmesine yönelik karar alındı. Buna rağmen, telefon görüşmeleri cinayet öncesinde çözümlenmedi. Hayal’in teknik takip ve dinlemede olan telefonu kullanmadığı bilinmesine rağmen başka tedbir alınmadı ve Hayal takipsiz kaldı.
ŞEHİR DIŞINA ÇIKTILAR: Cinayet hazırlıklarından haberdar olunduktan sonra Yasin Hayal’in il dışı çıkışları takip edilmemiş ve faaliyetleri hakkında araştırma yapılmamıştır. Bu nedenle de DDK üyeleri Trabzon Emniyeti ile Emniyet Genel Müdürlüğü arşivlerinde Hayal ile ilgili Takip Tarassut Raporu [F5]’ ve Tahkikat’ raporlarının bulunmadığını tespit etmişlerdir. İlk suikastçi olarak planlandığı bilinen Zeynel Abidin Yavuz’un Kocaeli’ne çıkışı da takip edilmemiştir.
Tuncel, McDonald’s’ı resmen itiraf etti
Suç duyurusunda yer alan diğer unsur da şöyle anlatıldı: “Erhan Tuncel, İstanbul Başsavcılığı’na ‘tanık’ sıfatı ile verdiği ifadesinde, 24 Ekim 2004’te Mc Donalds’a bomba konulması eylemini Hayal ile birlikte gerçekleştirdiklerini ikrar etmiştir. Tuncel el yapımı bombayı imal ederken yanında Emniyet’te çalışan bir ‘yardımcı istihbarat elemanı’ (muhbir) bulunduğunu da beyan etmiştir. Tuncel’in McDonald’s bombalanmasından sonra muhbir yapılarak yargılanmaktan kurtarıldığına ilişkin iddialar nedeniyle Trabzon Emniyet görevlileri hakkında takipsizlikle biten soruşturma yeniden açılmalıdır.”