Şampiy10
Magazin
Gündem

'Din dersi konusu yeniden düşünülebilir'

.

ABONE OL
Vatan Haber

Bakan Avcı, zorunlu din dersinin anayasa değişikliği bağlamında yeniden tartışılabileceğini ve Avrupa’daki uygulamalara bakılabileceğini söyledi.

Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin (AİHM) 'ayrımcılık' hükmü vermesiyle yeniden tartışılan zorunlu din dersleriyle ilgili mesajlar verdi. Milli Eğitim Şurası'nda alınan kararlarla ilgili de konuşan Avcı, özetle şunları söyledi:

'Aleviler ünitelerde var'

"(Zorunlu din dersi tartışmalarıyla ilgili) Alevi-Bektaşi inancı ve kültürüne dair pek çok konu, programlarda, kitaplarda ve ünitelerde yer alıyor. Bu yine de bazı kesimlerin az bulduğu bir uygulama olabilir. Yüzde yüz herkesi memnun edecek kararlar üretmeniz çok zor. Tabii biz de olabildiğince çok kesimi ve mümkün olduğu kadar yüksek düzeyde tatmin edici kararlar almayı ve uygulamayı isteriz. Ama her zaman bunu sağlayamıyoruz. Bu tartışma, ortaokul ve liselerdeki zorunlu din kültürü ve ahlak bilgisi dersi, bir anayasa konusu. Ben bu konunun önümüzdeki dönemde anayasa değişikliği bağlamında yeniden düşünüleceğini, tartışılacağını ve belki Avrupa'daki uygulamaların da göz önüne alınacağı bir düzenlemeyle, olabildiğince değişik kesimleri bir asgari müşterekte buluşturacak bir çözümün üretileceğini düşünüyorum."

"Din Öğretimi Genel Müdürlüğümüzün, AİHM’in kararı üzerine yaptığı bir çalışma var. Ona yönelik bir savunma metni de hazırlanmıştı. Bunlar zaten, İçişleri ve Adalet Bakanlığı üzerinden, hükümet gündemine de alınabiliyor. Bu, MEB, Adalet, Dışişleri ve AB Bakanlıklarımızın ortaklaşa yürüttüğü bir çalışma. AİHM'in pek çok kararında Türkiye'deki uygulamanın gerçek niteliği konusunda yeterince bilgilendirilmediğini gördük. Geçmişte başörtüsüne ilişkin aldığı ‘laik bir okula giden bu koşulları kabul etmiş sayılır’ şeklindeki kararda da bunu görüyoruz."

Ücretler: Olsa dükkan senin!
(Öğretmen ücretleri konusunda gönlünüzden ne geçiyor? sorusuna karşılık) "Bizim gönlümüzden geçen çok daha fazla ama 'olsa dükkan senin tabiri' tam buraya oturuyor. Tabii ki öğretmenlerimizin de okul yöneticilerimizin de, bütün çalışanların da gelirlerinin artmasını, çok daha mesleklerinin taleplerine uygun bir hayat standardı oluşturmasını isteriz.”
'Karma olmayan okullar var'
"(Karma eğitim mecburiyetinin kaldırılması önerileriyle ilgili) Şurada bir sendikanın karma eğitimin bütünüyle sonlandırılması ve bütün okullarda ayrı ayrı eğitim yapılması yönünde bir teklif getirdiği şeklinde algı oluşturuldu. Karma eğitim, bütün kurumlarda zorunlu bir eğitim türü değil. Bugün de bizim pek çok okulumuzda kız öğrencilerimiz için ayrı okullarımız var zaten. Bunların sayısının artması, farklı bölgelerde bu konudaki taleplerin daha çok karşılanması gibi talepler de var. Ama şura gündeminde yer almadığı için tartışılmasına karşı çıktık. Başka bir şurada başka bir çalıştayda bunlar yine konuşulur, tartışılır."

Diğer Haberler

  1. Mersin'de kuru yük gemisi yan yattı! Personel tahliye ediliyor
  2. Cumhurbaşkanı Erdoğan, EBRD Başkanı Basso'yu kabul etti
  3. Yasadışı bahis soruşturmasında yeni gelişme! Serdar Ortaç'ın ev hapsi kararında değişiklik
  4. Bakan Güler'den F-35 açıklaması: KAAN’ı görünce düşünceleri değişti
  5. Eğitime kar engeli! İller belli oldu
  6. Yenidoğan çetesi davası devam ediyor! Mahkeme başkanının sorusuna pişkin yanıt
  7. Dışişleri Bakanı Hakan Fidan'dan dünyaya mesaj: Adalet yerini bulmazsa kuşaklar arası kırılmalara yol açacak
  8. Narin Güran cinayetinde yeni gelişme! Nevzat Bahtiyar'ın aracının olay günü görüntüleri kamerada
  9. AK Parti Grup Başkanvekili Özlem Zengin: Bahçeli'nin açıklamaları kıymetli ve önemli
  10. İstanbul Güngören'de yol çöktü kamyonlar çukura düştü

© Copyright 2024

Gazete Vatan Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş.