'Din dersi konusu yeniden düşünülebilir'
.
Bakan Avcı, zorunlu din dersinin anayasa değişikliği bağlamında yeniden tartışılabileceğini ve Avrupa’daki uygulamalara bakılabileceğini söyledi.
Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin (AİHM) 'ayrımcılık' hükmü vermesiyle yeniden tartışılan zorunlu din dersleriyle ilgili mesajlar verdi. Milli Eğitim Şurası'nda alınan kararlarla ilgili de konuşan Avcı, özetle şunları söyledi:
'Aleviler ünitelerde var'
"(Zorunlu din dersi tartışmalarıyla ilgili) Alevi-Bektaşi inancı ve kültürüne dair pek çok konu, programlarda, kitaplarda ve ünitelerde yer alıyor. Bu yine de bazı kesimlerin az bulduğu bir uygulama olabilir. Yüzde yüz herkesi memnun edecek kararlar üretmeniz çok zor. Tabii biz de olabildiğince çok kesimi ve mümkün olduğu kadar yüksek düzeyde tatmin edici kararlar almayı ve uygulamayı isteriz. Ama her zaman bunu sağlayamıyoruz. Bu tartışma, ortaokul ve liselerdeki zorunlu din kültürü ve ahlak bilgisi dersi, bir anayasa konusu. Ben bu konunun önümüzdeki dönemde anayasa değişikliği bağlamında yeniden düşünüleceğini, tartışılacağını ve belki Avrupa'daki uygulamaların da göz önüne alınacağı bir düzenlemeyle, olabildiğince değişik kesimleri bir asgari müşterekte buluşturacak bir çözümün üretileceğini düşünüyorum."
"Din Öğretimi Genel Müdürlüğümüzün, AİHM’in kararı üzerine yaptığı bir çalışma var. Ona yönelik bir savunma metni de hazırlanmıştı. Bunlar zaten, İçişleri ve Adalet Bakanlığı üzerinden, hükümet gündemine de alınabiliyor. Bu, MEB, Adalet, Dışişleri ve AB Bakanlıklarımızın ortaklaşa yürüttüğü bir çalışma. AİHM'in pek çok kararında Türkiye'deki uygulamanın gerçek niteliği konusunda yeterince bilgilendirilmediğini gördük. Geçmişte başörtüsüne ilişkin aldığı ‘laik bir okula giden bu koşulları kabul etmiş sayılır’ şeklindeki kararda da bunu görüyoruz."