Devlet klavyeden parmağını çekmiyor!
.
İnternete çeki-düzen tartışılırken Türkiye’de 40 bin 851 site erişime kapalı. AK Parti MKYK üyesi Osman Can, “Düşünce özgürlüğünü değil sınırlarını tartışıyoruz” diyerek düzenlemeyi eleştirdi.
Yeni internet düzenlemesiyle ilgili tartışmalar devam ederken madalyonun diğer yüzünde mevcut yasayla Türkiye’nin internet kullanıcılarına sağladığı özgürlük alanı tartışılıyor. Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı (TİB) tarafından yasaklı sitelere dair alan adıyla sorgulama yapılabilirken, yasaklamanın boyutlarıyla ilgili rakamsal verilere ulaşmak oldukça güç. Bu alanda çalışan Engelli Web’in ulaşabildiği yasaklar Türkiye’de internet kullanımıyla ilgili durumu gözler önüne seriyor.
40 bin site yasaklı
Engelli Web istatistiklerine göre şu anda Türkiye’de çoğunluğu müstehcen yayınlar içeren ve kumar oyun siteleri olan 40 bin 851 site erişime engellenmiş durumda. Bu sitelerin 36 bin 393’ü sadece TİB’in kararıyla engellendi. Yasaklı 1970 site için savcılık ve mahkeme kararına ulaşılabilirken, bu yönde bir karar nedeniyle yasaklandığı tespit edilemeyen 1289 site bulunuyor. Bunların dışında 167 IP adresi yasaklıyken, 536 blog için erişim engeli var. Aralarında video siteleri youtube, vimeo, daily motion, ekşi sözlük, dosya paylaşım sitesi rapidshare, müzik sitesi fizy gibi 122 siteye daha önce uygulanan erişim engellemesi kaldırıldı.
Şu anda Türkiye’de yasaklı olan müstehcen içerik bulunmadığı halde çok kullanılan sitelere erişim engeli tepki çekiyor. Google’ın web sitesi kurma hizmeti Google Sites 2009’dan beri erişime engelli ve bu site üzerinden gidilen milyonlarca web sitesine ulaşılamıyor. 40 milyon kitap ve dökümanın yayınlandığı dijital kütüphane Scribd Mart 2013’ten, çeşitli kaynaklardan topladığı haberleri yayınlayan WN.com 2011’den, bağımsız olarak küresel refah ve insan hakları konularında çalışan Legatum Institute’un sitesi 2009’dan, ayda 40 milyon ziyaretçisi bulunan video sitesi Metacafe 2010’dan, web dizileri yayınlayan Blip.tv 2011’den, eşcinsellere yönelik arkadaşlık sitesi Grindr Ağustos 2013’ten erişime engelli siteler arasında bulunuyor. Genelde programcılar tarafından metin yükleme/paylaşma için kullanılan Pastebin’e 2012’den, 50 Webs ve T35 gibi web sitesi barındırma hizmeti veren siteler ile bunların hizmet verdiği binlerce siteye 2008’den beri erişilemiyor.
36.5 MİLYON
Emarketer ve Internet World Stats verilerine göre Türkiye’nin 2013 sonundaki internet nüfusu 36 milyon 455 bin. Bu nüfusun yüzde 31.1’i yani 11 milyon 337 bin kişi Twitter kullanıyor. Türkiye bu rakamlarla internet kullanıcıları arasında Twitter’ı en yaygın kullanan ülke olarak öne çıkıyor.
İçeriğe en çok müdahale eden ülke
Erişime engellenen sadece bir IP adresi eğer paylaşımlı barındırma (shared hosting) kullanıyorsa, binlerce yasal içeriğe sahip web sitesine de erişmek mümkün olmuyor. Engelli Web şu anda tahminen yaklaşık 4 bin IP adresinin engelli olduğu belirtiyor. Türkiye bu yasaklamalar nedeniyle bir çok kuruluşun raporlarında eleştiriliyor. Merkezi Washington’da bulunan düşünce kuruluşu Freedom House’un 2013’te yayınladığı dünyada internet özgürlüğü araştırmasına göre Türkiye, Rusya, Mısır, Libya, Zimbabwe, Meksika gibi ülkelerle birlikte internette kısmen özgür ülkeler arasında yer alıyor. Google’ın yayınladığı Şeffaflık Raporu’na göre, Türkiye 2012’de Google’dan en çok içerik kaldırma talebinde bulunan üçüncü ülke. Google’ın kabul ettiği mahkeme emriyle içerik kaldırma talepleri her ülkedeki IP adresi sayısına oranlandığında ise, Türkiye dünyada içeriğe en çok müdahale eden ülke olarak görülüyor.