Deprem uzmanlarına göre çılgınlık
.
“10 km’lik alan etkilenir”
Prof.Dr.Naci Görür: “Yapılan bu değişikliği son derece sakıncalı buluyorum. Özellikle doğrultu atımlı fayların her iki tarafında bırakın metrelerle, 10 kilometrelik alan olacak depremlerde çok şiddetli etkilenir. Akyazı’da zeminin de sağlam olmadığı birçok bölge var. Depremleri zaman tahvili altında algılayıp bu türden kararlar almak, olsa olsa siyasi nedenlerden dolayı olabilir. İnsanların can güvenliği önemlidir. Bir takım isteklere ve baskılara uyup böyle kararlar almak yalnıştır.”
‘Saçma sapan bir şey’
Doç. Dr. Oğuz Gündoğdu: “Marmara Depreminden iki sene sonra, tehlikeli ve riskli bölgelerde yerleşime uygunluk çalışmaları yapıldı. Fayları tespit ettiler, hatta bazıları görünür haldeydi. Kuzey Anadolu Fay hattının o kadar çok kolu var ki. Akyazı da birçok fayın kesiştiği bir noktada. Önemli olan kolların canlılığı üzerine ciddi araştırmalar yaparak fay üzerine binayı inşa etmemektir. Yapılması gereken jeofizik ve jeolojik çalışmalarla fayın üstüne binayı koymamaktır. Binanın altında fay olup olmadığını araştırmadan150 metre uzunluk tespitiyle yaz bakanlığa bir yazı, indir 100 metreye, saçma sapan bir şey olur.”
‘Akyazı’da fay açıkça belli’
Prof.Dr.Şener Üşümezsoy: “Bu karar vatandaşın hakkını korumak değil ileride doğacak bir mağduriyetin temelini atmaktır. Fayın üzerine bina koymakla eşanlamlıdır.150 metre ölçüsü 7 şiddetindeki bir deprem için bile sınırlı bir uzunluluktur. Fayın iki yanını riskten arındırmak için yeterli bir tespit değildir. Riskten arındırılması açısından yeterli değildir. Fay hattı 20 metre güneyi 20 metre kuzeyi gibi net bir lokasyon göstermez. Bu uzunluğun tespiti çok zordur. Burası fay diyerek tespit ettiğiniz yer konusunda artı-eksi yüz metrelik bir hata payınız vardır. Akyazı gibi fayın açıkça belli olduğu bölgede fay hattının 20 metre yakınına bina yapılır demek fay üzerine bina kurmaktır. ”
THY pilotuna ‘kazayla öldürmekten’ 6 yıl hapis istendi
Atatürk Havalimanı’nda 24 Ocak günü İstanbul Bangkok uçağının kanadı ’D-Icing’ (buzlanmayı önleme) işlemi yapan aracın vincine çarpmasıyla operatör Güven Alkan yaşamını yitirdi. Olayla ilgili pilot Mehmet Yücekul (56) ve ’follow me’ görevlisi Süleyman Bozkurt (46) hakkında ’taksirle öldürme’ suçundan 6 yıla kadar hapis istemiyle dava açıldı. İstanbul Atatürk Havalimanı’nda 24 Ocak’ta Türk Hava Yolları’na ait uçak, kalkış öncesi D-icing (buzlanmayı önleme) alanına götürüldü. Uçağın yanına D-icing işlemi yapacak olan araçlar geldi. Ancak araçlardan biri bozulunca uçaktan uzaklaştırıldı. Bu sırada uçak hareket etmeye başladı ve uçağın kanadı bozulan aracın vincine takıldı. Devrilen aracın sepetindeki operatör Güven Alkan yere düşerek araç altında kaldı. Operatör apronda yaşamını yitirirken, yaralanan aracın sürücüsü Adem Yüksel hastaneye kaldırıldı. Uçağın pilotuna hareket talimatı verdiği söylenenen “follow me” görevlisi Süleyman Bozkurt ile kaptan pilot Mehmet Yücekul, gözaltına alındı.