Deprem gibi istifa!
.
ŞEBNEM HOŞGÖR / VATAN ANKARA
Rüşvet ve yolsuzluk operasyonunda isimleri geçen bakanlardan üçü istifa etti. Zafer Çağlayan ile Muammer Güler, ‘gerçeklerin ortaya çıkması’ için bu adımı attıklarını duyurdu. Çevre ve Şehircilik Bakanı Bayraktar’ın sözleri ise şok yarattı: “Bakanlıktan ve milletvekilliğinden istifa ediyorum ancak Başbakan’ın istifa etmesi gerektiğine inanıyorum”
Hükümette dün “istifa depremi” yaşandı. Cumhuriyet tarihinde ilk kez bir bakan, katıldığı canlı yayında Başbakan’ı da istifaya davet etti.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, yolsuzluk ve rüşvet operasyonun ardından dosyada adı geçen 4 bakanla ilgili “revizyonu” işaret etmişti. Başbakan önceki akşam Pakistan’dan döner dönmez bakanlarıyla bir araya geldi. Esenboğa Havaaalanı’ndaki karşılamanın ardından Erdoğan Keçiören’deki evine geçti. Erdoğan burada Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, İçişleri Bakanı Muammer Güler, Çevre Bakanı Erdoğan Bayraktar ve AB Bakanı Egemen Bağış’ın da olduğu bazı bakanlarla 2.5 saat süren bir toplantı yaptı.
Gün istifayla başladı
İlk istifa açıklaması dün sabah saat 08.31’de Zafer Çağlayan’dan geldi:
“17 Aralık tarihi itibariyle gerçekleştirilen operasyonun, hükümetimize, partimize ve ülkemize karşı kirli bir tezgah olduğu çok açık bir şekilde ortadadır. Yakın çalışma arkadaşlarımın ve evladımın da dahil edildiği bu çirkin oyunu bozmak ve gerçeklerin ortaya çıkmasını sağlamak için Ekonomi Bakanlığı görevimden ayrılmış bulunmaktayım.” Çağlayan’ın istifa yankıları sürerken, bir süre sonra ikinci istifa haberi geldi. Çağlayan ile aynı ifadeleri kullanan Bakan Güler, operasyon günü de istifasını Başbakan’a şifaen sunduğunu söyledi.
‘Başbakan’ın talimatı var’
Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar ise istifasını şok yaratan bir açıklama ile duyurdu. NTV yayınına katılan Bayraktar, bir basın açıklaması okuyacağını söyledi ve şunları söyledi:
“17 Aralık tarihinde yapılan operasyon dosyasında şahsımı rencide edecek veya izah edemeyeceğim hiçbir husus yoktur. Sayın Başbakan’ın istediği bakanla çalışmak, istediği bakanı görevden almak en tabii hakkıdır ve yetkisidir. Fakat ‘rüşvet ve yolsuzluk ifadelerinin bulunduğu bir operasyon sebebiyle istifa ediniz ve beni rahatlatacak deklarasyon yayınlayınız’ şeklinde tarafıma baskı yapılmasını kabul etmiyorum. Çünkü soruşturma dosyasında var olan ve yasalara uygun olarak onaylanan imar planlarının büyük bir bölümü sayın Başbakan’ın talimatı ile yapılmıştır. Bu minval üzere bakanlıktan ve milletvekilliğinden istifa ettiğimi açıklıyorum. Ancak bu milleti rahatlatmak için Sayın Başbakan’ın istifa etmesi gerektiğine inandığını ifade ediyorum. Bugün bize bir istifa metni bir deklarasyon metni gönderildi. Yani ben tabii ki partimi rahatlatmak isterim. Ama böyle bir durumda bu işin yanlış olduğunu ifade ediyorum. Hayırlı olsun diyorum.”
‘Bizden mucit çıkmaz’ demişti
Erdoğan Bayraktar, 2002 yılının Aralık ayından, 10 Mart 2011 tarihine kadar yaklaşık 9 yıl boyunca Başbakanlık Toplu Konut İdaresi (TOKİ) Başkanlığı görevinde bulundu. 2011 genel seçimlerinde 24. Dönem Trabzon Milletvekili olarak TBMM’ye girdi. Son seçimlerde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nı üstlenen Bayraktar, AK Parti iktidarının üçüncü döneminin önemli hamlelerinden biri olan ‘kentsel dönüşüm’ü yürüten isim oldu.
Açıklamalarında sık sık yaptığı gaflarla kamuoyunun gündemine gelen Bayraktar, en son, “Bu ülke Müslüman bir ülke. Bizden mucit çıkmaz” demiş ve büyük tartışma yaratmıştı. Bundan bir süre önce de TOKİ’deki yolsuzlukları açıkladığı için Başbakan’dan azar işittiğini söyleyen Bayraktar, sonrasında gazetecilere bunu yazmamaları ricasında bulunmuştu. Milletvekili olmak için TOKİ’den istifasını açıkladığı sırada “Seçilirsem biraz da emekli gibi yaşayıp torunlarıma vakit ayırmak istiyorum” demiş, bu da kamuoyunda “Milletvekilliği bir tür emeklilik mi” tartışması yaratmıştı. Bayraktar bu sözlerini de düzeltmek zorunda kalmıştı. TOKİ Başkanı olduğu dönemde ise kendisine ve yardımcılarının maaşlarını artıracak düzenleme Başbakanlık’tan dönünce “Paraya ihtiyacım yok ama insanın nefsi istiyor” sözleri gündeme damga vurmuştu.
Milletvekilliğinden nasıl istifa edilir?
Bakanlığın yanısıra milletvekilliğinden de istifa ettiğini açıklayan Bayraktar’ın, milletvekilliğinden istifasının kabul edilmesi Genel Kurul’un kararına bağlı. Anayasa’nın “Milletvekilliğinin düşürülmesi” başlıklı 84. maddesine göre, istifa eden milletvekillinin milletvekilliğinin düşmesi, istifanın geçerli olduğunun TBMM Başkanlık Divanınca tespitinin ardından, TBMM Genel Kurulu’nca karara bağlanıyor. Bu oylamada karar yeter sayısının yani 139’un bulunması şartıyla “kabul” oylarının “ret” oylarından fazla olması yeterli sayılıyor.