Şampiy10
Magazin
Gündem

Deprem bölgesine 17 bin konteyner ev

.

ABONE OL
Kenan BUTAKIN HABER MERKEZİ

Van’da 7,2 ve ardından 5,6 büyüklüğündeki depremlerden sonra, neredeyse tüm binalar hasar aldı. Oturulamaz haldeki binalardan dolayı vatandaşlar kar yağışının da başladığı önceki günden bu yana çadırlarda ve Mevlana evlerinde kalıyor. Çetin kış şartlarının başladığı bugünlerde ise, depremzedelerin çadırdan konteyner evlere geçmeleri için çalışmalar hızlandı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Yapım Daire Başkanı Uğur Serencam’dan edindiğimiz bilgilere göre, deprem bölgesine 17 bin konteyner ev getirecek. AFAD , TOKİ ve Kızılay işbirliği ile Kasım ayı sonuna kadar 4 bin, 15 Aralık’a kadar da tamamının kurulması planlanan evler, Türkiye’nin dört bir yanındaki yapı teknoloji firmaları tarafından üretiliyor. Birinci derece deprem şartlarına uygun olan ve karasal iklim şartlarına uygun olan konteynerlar, 21 metrekareden oluşuyor. İki odası bulunan konteynerların tuvalet, duş ve mutfak bölümleri de bulunuyor. Ranzalı sistemde en fazla 10 kişi, ranzasız da 5 kişilik olan konteynerlar yangına karşı da özel donanımlı üretiliyor ve yanıcı olmayan betopanla kaplanıyor.

Kar kalınlığı 20 santime ulaştı

Erciş’te önceki gün başlayan kar yağışı aralıklarla sürüyor, kar nedeniyle Van-Erciş karayolunda aksamalar oluyor. Çadırkentlerde yaşayan depremzede çocuklar ise kar yağışını sevinçle karşıladı. Çadırkentte kartopu oynayan çocuklar, kardan adam yaptı. Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğünden yapılan açıklamaya göre, bölge aralıklı karla karışık yağmur ve kar yağışlı geçecek. Hava sıcaklığı; bölge genelinde 1 ila 3 derece azalacak.

Bir uyarı da Bursa için

Jeoloji Mühendisleri Odası Güney Marmara Şube Başkanı Mustafa Arık, Bursa’da yaptığı konuşmada önemli bir uyarıda bulundu: “1855’te Bursa’da meydana gelen 7.0 ve 7.3 büyüklüğündeki depremler; doğuda Derekızık-Burhaniye Köyleri’nden başlayıp, batıda Uluabat Gölü’ne kadar uzanan 45 kilometre uzunluğundaki fayda yaşanan aktivite sonucu ortaya çıkmıştır. 500 yıldır suskunluğunu koruyan Geyve-İznik fay hattı da bulunmaktadır. Bu fay hattının geçiş güzergahı içinde nüfus yoğunluğunun fazla olduğu yerleşim alanları ile Bursa bulunmaktadır. Aradan 156 yılın geçtiği göz önüne alındığında yaklaşık 30 yıl sonra Bursa fayı da büyük deprem üretme periyoduna girmiş olacaktır. Faylar kırıldığında Bursa’nın yeryüzü şekli değişebilir” dedi. Arık, yapı denetim firmalarında tek bir jeoloji mühendisinin bulunmadığını da iddia ederek, “Bursa’da bu korkunç gerçek var” dedi.

Diğer Haberler

  1. 18 ilde DEAŞ'a operasyon! 56 kişi yakalandı
  2. Sebzenin fiyatı düşüyor ama tezgaha yansımıyor!
  3. Bu lise şirket gibi yönetiliyor! Yıllık 160 milyon TL ciro yapıyor: Yemekte marka oldular
  4. Güler Caba: Yapamazsın diyenlere inat usta oldum
  5. Kamuda denetim genişliyor! Genelge yayımlandı, işte detayları
  6. Demirören Medya Lisesi’nden unutulmaz Öğretmenler Günü etkinliği
  7. Kuvvetli kar yağışı sürüyor! İşte okulların tatil edildiği iller
  8. İstanbul'un 7 ilçesinde 10 saat su kesintisi uygulanacak
  9. Malatya'da korkutan deprem!
  10. Cumhurbaşkanı Erdoğan: Netanyahu için çember daralıyor

© Copyright 2024

Gazete Vatan Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş.